2012-06-01 17:16:04
Φωτογραφία για Ακάλυπτες επιταγές βυθίζουν την τοπική οικονομία στο χάος
Γράφει ο Φώτης Μπερίκος

Αρνητικό το ισοζύγιο στις εγγραφές – διαγραφές επιχειρήσεων στην Αιτωλοακαρνανία, για πρώτη φορά ύστερα από δύο τουλάχιστον δεκαετίες. Τι δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, τι ισχύει με το βουνό από ακάλυπτες επιταγές

Στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τειρεσίας Α.Ε., το ακάλυπτο ποσό των επιταγών που εκδόθηκαν το 2011, ενώ εξόχως ανησυχητικά είναι τα δεδομένα και για το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, όπου το προοδευτικό σύνολο των ποσών σε ευρώ αγγίζει ήδη το 1,5 δις! Την ίδια στιγμή, στην Αιτ/νία, για πρώτη φορά υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο στις εγγραφές – διαγραφές επιχειρήσεων, με εκείνες που έκλεισαν το πρώτο τετράμηνο του 2012 να είναι πολύ περισσότερες απ’ όσες άνοιξαν. Και η μεγάλη πλειοψηφία των νέων επιχειρήσεων να είναι κι αυτές στον τομέα των υπηρεσιών. Οικονομία του φραπέ δηλαδή και του τσίπουρου, χωρίς παραγωγική βάση, άρα κενή περιεχομένου οικονομία.


Το ότι η αγορά βρίσκεται σε τραγικά αδιέξοδα είναι γνωστό. Φαίνεται όμως ότι η κατάσταση έχει τόσο επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα, ώστε ακόμη και ο φύση αισιόδοξος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής δήλωσε χθες στον Δυτικά FM – 96,1 ότι… δεν βλέπει φως στο τούνελ. Και πώς θα μπορούσε όταν η πολιτική αστάθεια στη χώρα έχει οδηγήσει στο «πάγωμα» κάθε δραστηριότητας και στην άρνηση φυσικά εφαρμογής των αποφάσεων που σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχαν δρομολογηθεί το προηγούμενο διάστημα. Όσο για τη συζήτηση περί επιστροφής στη δραχμή, ο κ. Τσιχριτζής υποστήριξε πως όσοι εκτιμούν πως ίσως τότε να λειτουργούσε η αγορά, απλώς δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και δεν γνωρίζουν ούτε τα στοιχειώδη της λειτουργίας της αγοράς.

Ερωτηθείς για το τεράστιο πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών ο κ. Τσιχριτζής είπε ότι σαφώς αφορά και στην Αιτ/νία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντως, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν επιταγές της τάξης των τριών χιλιάδων, …αλλά και των διακοσίων χιλιάδων ευρώ. Και για τον κάτοχό τους θα είναι το ίδιο καταστροφικό αν, όταν σε λίγους μήνες λήξουν, αποδειχθούν ακάλυπτες. Η φερεγγυότητα του εκδότη μπορεί να μην αμφισβητείται, πλην όμως, ποιος μπορεί με ασφάλεια να πει τι θα συμβεί σε τέσσερις μήνες; Άλλωστε ήδη υπάρχει ένα βουνό (!) από ακάλυπτες επιταγές, ήδη πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης απ’ τις τράπεζες και ασφαλώς υπάρχουν αρκετές υποθέσεις που έχουν πάρει την οδό της δικαιοσύνης.

agriniopress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στους 4 τα κορίτσια του πόλο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στους 4 τα κορίτσια του πόλο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ