2012-06-01 11:50:10
Φωτογραφία για Μήπως η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί;
Εάν η Ελλάδα ήταν το επίκεντρο της αγωνίας των αγορών »την περασμένη εβδομάδα, η προσοχή αυτή την εβδομάδα έχει μετατοπιστεί στην άλλη άκρη της Μεσογείου.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ισπανίας δεν συγκρίνονται με τίποτα μπροστά σε εκείνα της Ελλάδας και μια επιδείνωση της τραπεζικής κρίσης απειλεί να οξύνει την ήδη επίπονη ύφεση και να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της ευρωζώνης

Η άμεση αιτία του πόνου στην Ισπανία είναι η ανάγκη για αύξηση του κεφαλαίου της τέταρτης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας, Bankia.

Η τράπεζα ζήτησε από την κυβέρνηση της Ισπανίας το δίολου ευκαταφρόνητο ποσό των 19 δισεκατομμυρίων € (ή αλλίως $ 23.5 δισεκατομμύρια δολαρίων), την περασμένη εβδομάδα. Το κράτος έχει ήδη δώσει περίπου € 20 δισεκατομμύρια στο τραπεζικό σύστημα που υπονομεύεται από το τεράστιο χρέος.

Το ισπανικό τραπεζικό σύστημα από τη μονάδα εντατικής θεραπείας απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ε.Ε. Για να προσφέρθει περαιτέρω βοήθεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει ακόμη περισσότερα ομόλογα με αποτέλεσμα την άμεση επιδείνωση των οικονομικών. Η απόδοση για τα κρατικά 10-ετούς ομολόγου της Ισπανίας αυξήθηκε και έφτασε σχεδόν το 7%, που θεωρείται ευρέως από τις διεθνείς αγορές ως μη βιώσιμη.


Η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία αναγκάστηκαν να ζητήσουν διεθνή διάσωση, όταν το κόστος δανεισμού τους έφτάσε σε τέτοιο επίπεδο.

Για τις χώρες της ευρωζώνης, η κατάσταση στην Ισπανία είναι πολύ πιο τρομακτικη από ότι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μπορεί να θεωρηθεί "too big to fail" μπορεί επίσης να είναι "too big too rescue« με τους ήδη διαθέσιμους πόρους που έχει η Ε.Ε..

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι 271 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ της Ισπανίας 1.397 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο καθηγητής Peter Morici, του Robert H. Smith School of Business στο Πανεπιστήμιο του Maryland, λέει ότι «η Ισπανία θα μπορούσε να αποδειχθεί τεράστιο πρόβλημα για τη Γερμανία και την ικανότητα άλλων χωρών του Βορρά» ενώ η διάσωση ή η κατάρρευσή της θα μπορούσε να σήμαινε και το τέλος για το ευρώ.

Εάν η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της, το πρόβλημα της Ισπανίας προέρχεται από μια έκρηξη που ακολούθησε η φόυσκα των ιδιοκτησιών.Οι Βόρειο Ευρωπαίοι συνήθιζαν δραπετεύουν στις παραλίες της της Ισπανίας στην Μεσόγειο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα «κατασκευαστικό όργιο» ξενοδοχείων και πολυκατοικιών. Οι τράπεζες δάνειζαν ασύστολα ποσά τα οποία οι κατασκευαστές και οι δανείζόμενοι δεν μπόρεσαν να ξεπληρώσουν με αποτέλεσμα το τραπεζικό σύστημα στην Ισπανία να βρίσκεται υπο κατάρευση.

Η νέα συντηρητική κυβέρνηση του έχει αυξήσει τις περικοπές των δημοσίων δαπανών - αλλά αυτές οι περικοπές έχουν ωθήσει τη χώρα σε βαθιά ύφεση η οποία κατέστρεψε τη ζήτηση των καταναλωτών - κάτω απο το ένα δέκατο του έτους έως τον Απρίλιο.

Αν δεν υπάρξει σύντομα μια ριζοσπαστική λύση για το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας ίσως τα αποτελεσματα να είναι καταστροφικά για όλη την Ε.Ε. καθώς όλες οι τράπεζες συνδέονται μεταξύ τους και έτσι θα δημιουργηθεί ένα ντόμινο καταστροφής για όλη την Ευρωζώνη.
7news.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ