2012-06-01 11:19:28
Φωτογραφία για Τι συμβουλεύει ο Όμηρος...
Στους επίδοξους μεταρρυθμιστές που επωάζονται ήδη, έχω να τους μεταφέρω μια συμβουλή, από τον «πατέρα» όλων μας, ελλήνων, ευρωπαίων και ανθρώπων της οικουμένης, τον Όμηρο.

Κατά την απαγγελία της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη, συμβουλεύει τους επαναστάτες όλων των εποχών, την στρατηγική με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουν τα «παράσιτα» που απομυζούν τη ζωή τους.

Όσοι φιλοδοξούν να σαρώσουν το σκωληκόβρωτο κράτος των πελατών, των παρασίτων, θα πρέπει να θυμηθούν τον τρόπο που συμβουλεύει ο τυφλός μας ποιητής, μέσα από την παραβολική εξιστόρηση της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη.

Για να αντιμετωπίσει το παρασιτικό καθεστώς που είχαν δημιουργήσει οι μνηστήρες στην Ιθάκη, σπαταλώντας του βιος, ο Οδυσσέας δεν προσχώρησε κατευθείαν σε μετωπική σύγκρουση μόλις έφτασε.

Ο Οδυσσέας στην αρχή ντύθηκε ζητιάνος, δημιούργησε το απαραίτητο δίκτυο συνεργατών και κατόπτευσε το πεδίο. Φρόντισε να αφαιρεθούν τα όπλα από τους τοίχους στην αίθουσα την μνηστηροφονίας.


Ενδιαφέρον έχει να μελετήσει κάποιος τα εμπόδια της ανάκτησης της εξουσίας από τον Οδυσσέα όπως αυτά περιγράφονται μεταφορικά από τον Όμηρο με βάση την ετυμολογία των ονομάτων των μνηστήρων.

Από τον κύκλο των μνηστήρων ξεχωρίζουν ο Αντίνοος, ο Αμφίνομος, ο Ευρύμαχος και ο Αγέλαος.

Ο Αντίνοος συμβολίζει αυτόν που μάχεται τον νου (Αντί-Νους). Αυτός δηλαδή που μάχεται την κοινή λογική. Ο παρασιτικός λαϊκισμός μάχεται την κοινή λογική και υπόσχεται ευρώ χωρίς μεταρρύθμιση, υψηλές συντάξεις και μισθούς χωρίς ανταγωνιστική οικονομία. Και άλλους διορισμούς στο δημόσιο την ώρα που είναι θέμα χρόνου να μην μπορεί να καταβληθούν οι μισθοί στους ήδη υπάρχοντες. Ο Αντίνοος είναι ο πρώτος που πέφτει νεκρός από ένα βέλος του Οδυσσέα που τον βρήκε στο λαιμό, το σημείο δηλαδή που βγαίνει η φωνή, το μέσο με το οποίο πείθουμε. Ο Αντίνοος ήταν γιος του Ευπείθη.

Ο Αμφίνομος (Αμφι-Νόμος) συμβολίζει αυτόν που ερμηνεύει το νόμο κατά το δοκούν. Αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής τάξης που χρεοκόπησε την χώρα να έχει μια ερμηνεία για όλα.

Ο Ευρύμαχος (Εύρος-Μάχη) είναι αυτός που παλεύει χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Στην σκηνή της μνηστηροφονίας όταν έχουν πέσει ήδη νεκροί ο Αντίνοος και ο Αμφίνομος, ο Ευρύμαχος προτείνει στον Οδυσσέα να του επιστρέψουν οι ζωντανοί μνηστήρες από δέκα βόδια σαν αποζημίωση και να τους αφήσει να φύγουν. Προφανώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο να τον κάνει να χαλαρώσει για να τον σκοτώσουν. Ευτυχώς δεν τους πείθει όμως...

Ο Αγέλαος (Αγω-Λαόν) προσπαθεί να ειδοποιήσει το πλήθος και να το παρακινήσει μέσα στη σύγχυση και την οργή να λιντσάρει τον Οδυσσέα. Σας θυμίζει μήπως το πλήθος των αγανακτισμένων μεταξύ των οποίων συνεχίζουν να παρεπιδημούν πολλοί μέτοχοι των άδικων προνομίων που έχει μοιράσει στους πελάτες της η κομματοκρατία;

Κώστας Στούπας

www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ