2012-06-01 11:17:12
Φωτογραφία για MEDIA 01 / 06 / 2012 10:31 Bild: Έλληνες, τι κάνατε με τα δισεκατομμύρια μας;
Σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Έλληνες, τι κάνατε με τα δισεκατομμύριά μας;», και υπότιτλο «μια χώρα πριν την συντριβή» ο αρθρογράφος Jan Schäfer επιχειρεί να εξηγήσει πού διοχετεύτηκε η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η ελεύθερη πτώση της Ελλάδας  αυξάνει καθημερινά τους φόβους για την απώλεια των δισεκατομμυρίων που δόθηκαν ως οικονομικές ενισχύσεις από την Ε.Ε.

Από την άνοιξη του 2010 μέχρι σήμερα, το ΔΝΤ και η Ευρώπη έχουν εγκρίνει προς την Ελλάδα δύο πακέτα διάσωσης. Μέχρι στιγμής, έχουν αντληθεί 148 δισ. ευρώ. Οι Γερμανοί έχουν καταβάλλει, στο πλαίσιο των πακέτων, το ποσό των 35 δισ. ευρώ, ωστόσο ελάχιστα είναι τα χρήματα που έχουν δοθεί στο μέσο Έλληνα.

Πρώτο πακέτο (2010-2011): 73 δισ. ευρώ σε έξι δόσεις

-Εξ αυτών, τα περισσότερα, ήτοι 55 δισ. ευρώ, δόθηκαν στην ΕΚΤ, σε ιδιωτικές τράπεζες και σε ασφαλιστικές εταιρίες, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών.


-Περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό. Ένα ποσό πήγε στους μισθούς, καθώς ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στην Ελλάδα είναι δημόσιος υπάλληλος. Ένα άλλο μέρος του ποσού δόθηκε για συντάξεις και για επιδόματα πολυτελείας, όπως αυτά που δίδονται στις ανύπαντρες κόρες των υψηλόβαθμων στρατιωτικών.

Δεύτερο πακέτο (από το 2012): Μέχρι στιγμής εκταμιεύθηκαν 74,7 δισ. ευρώ

-30 δισ. ευρώ δόθηκαν σε τράπεζες και ιδιώτες πιστωτές

-5 δισ. ευρώ σε τόκους.

- 18 δισ. ευρώ δόθηκαν στις ελληνικές τράπεζες, όπου πρόκειται να λάβουν άλλα 7 δισ. ευρώ.

- Περισσότερα από 14 δισ. ευρώ δόθηκαν για την εξόφληση ομολόγων που θα κατατεθούν στην ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, εφόσον η Ελλάδα πτωχεύσει, τα χρήματα των φορολογουμένων θα χαθούν, ενώ ο καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Bernd Lucke εκτιμά ότι η δυνητική ζημιά στη Γερμανία αγγίζει τουλάχιστον τα 25 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι ιδιώτες πιστωτές έχουν παραιτηθεί από τα δικαιώματά τους για την είσπραξη 100 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο αρθρογράφος αφορά τις κοινοτικές επιδοτήσεις που έχει λάβει η Ελλάδα από το 1981 μέχρι σήμερα, πχ για την κατασκευή οδών και τη γεωργία, ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι επιδοτήσεις αυτές δεν διοχετεύθηκαν με τρόπο που η ελληνική οικονομία θα γίνει βιώσιμη. Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει παραδεχθεί σε συνέντευξή του ότι σχεδόν το σύνολο των χρημάτων πάει στην κατανάλωση.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι 380 δισ. ευρώ δόθηκαν για τη βοήθεια της Ελλάδας, δηλαδή 33.600 ευρώ ανά κάτοικο ή 177% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, το Σχέδιο Μάρσαλ έφθανε μόλις στο 2%, καταλήγει το δημοσίευμα.

πηγή: http://www.newsbomb.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ