2012-05-31 10:08:50
Φωτογραφία για Κομισιόν: Τα ψέματα τελείωσαν. Πάρτε μέτρα για να πάρετε λεφτά
Ένα βήμα παραπέρα προχώρησε χθες η Κομισιόν στην ένταση των πιέσεων, καθώς μετακινήθηκε από την ρητορική «χωρίς μνημόνιο δεν έχει λεφτά» στην ακραία θέση «αν δεν λάβετε μέτρα για τα έτη 2013-2014, θεωρούμε ότι δεν έχετε την απαραίτητη πολιτική βούληση και ως εκ τούτου διακόπτουμε τη χρηματοδότηση».

Συγκεκριμένα, στο υπηρεσιακό έγγραφο που συνόδευε τη μια και μοναδική σύσταση της Κομισιόν προς τη χώρα «εφαρμόστε το μνημόνιο» στα πλαίσια της λεγόμενης οικονομικής διακυβέρνησης, αναφέρεται:

«Διεξοδική διεθνής χρηματοδοτική βοήθεια θα συνεχίσει να παρέχεται μόνον εφόσον βελτιωθεί η εφαρμογή των πολιτικών. Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τις συμφωνηθείσες πολιτικές θα δοκιμαστεί κατά τους επόμενους μήνες, όταν θα πρέπει να προσδιοριστούν τα μέτρα που απαιτούνται για μείωση του ελλείμματος ικανή να καλύψει την μεγάλη απόκλιση της περιόδου 2013–14».


Από αυτό το σημείο και μετά, για τους κοινοτικούς παράγοντες, δεν νοείται ουδεμία παρεξήγηση για τις προθέσεις τους. Η Κομισιόν και οι δανειστές μάλιστα αφήνουν «εν αγωνία» πολίτες και πολιτικό σύστημα χωρίς να προσδιορίζουν πότε ακριβώς θα επέλθει η κρίση της τρόικας και πότε θα τα στελέχη της θα ξαναβρεθούν στην Αθήνα, συναρτώντας τις προθέσεις τους από το αποτέλεσμα των εκλογών: «Η ημερομηνία της επόμενης αποστολής ελέγχου του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής εξαρτάται από τα πολιτικά αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου. Η αποστολή έχει προσωρινά προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου / αρχές Ιουλίου του 2012, αλλά η ημερομηνία ενδέχεται να αλλάξει εντός των επομένων εβδομάδων».

Η επόμενη κυβέρνηση πολύ νωρίς μετά την ορκωμοσία της θα πρέπει να ταυτοποιήσει τα μέτρα που θα κλείσουν την τρύπα των επομένων δύο ετών. Η έκθεση της Κομισιόν, συντάκτες της οποίας θα βρεθούν στην Αθήνα με την αποστολή της τρόικας όταν αυτή γίνει ξεκαθαρίζουν ότι τα μέτρα για να είναι «πιστευτά» καλό είναι να αφορούν περικοπές δαπανών και προπαντός απολύσεις:

«Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε σημαντικές επιπρόσθετες περικοπές δαπανών κατά τους επόμενους μήνες, ιδίως στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού της. Τα επιπρόσθετα μέτρα πρέπει να στηρίζονται στις δαπάνες ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στη δυνητική ανάπτυξη. Η επανεξέταση αναμένεται να επικεντρωθεί, αφενός, και να συμβάλλει, αφετέρου, στην εξοικονόμηση πόρων στον τομέα των κοινωνικών μεταβιβάσεων διατηρώντας ταυτόχρονα ένα βασικό επίπεδο κοινωνικής προστασίας, στον τομέα της άμυνας και στην αναδιάρθρωση της κεντρικής και τοπικής διοίκησης. Η μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα μέσω απολύσεων και της εφαρμογής του κανόνα της μιας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις θα συμβάλει επίσης στη μείωση των κρατικών δαπανών».
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ