2012-05-27 08:54:10
Φωτογραφία για Γερμανία προς Ελλάδα: Δεν μπλοφάρουμε, θα φύγετε από το ευρώ αν....
Ανεβάζει η Γερμανία τον τόνο των προειδοποιήσεων προς την Αθήνα, προβάλλοντας ολοένα και πιο επιτακτικά την απειλή διακοπής ή στην καλύτερη περίπτωση καθυστέρησης της χρηματοδότησης προς τη χώρα, που όπως αποκαλύπτει η «Ημερησία του Σαββάτου» αντέχει, ταμειακά, το αργότερο έως τις 28 Ιουνίου. Αμετακίνητα από το μότο «η Ελλάδα εντός του ευρώ, εφόσον όμως τηρήσει τις δεσμεύσεις της» παραμένουν όλα τα υπόλοιπα κράτη, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και... προετοιμάζονται.

Την ίδια ώρα, «φουντώνει» η διάσταση απόψεων εντός και εκτός Ευρώπης για το εύρος των επιπτώσεων από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με το IIF να προειδοποιεί για κίνδυνο αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας.

Αίσθηση προκαλεί σε πολιτικό επίπεδο η παρέμβαση Μόντι που υποστήριξε πως η Ιταλία απέφυγε τη μοίρα της Ελλάδας σε μεγάλο βαθμό γιατί, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στην Ελλάδα, ο Ιταλός πρόεδρος δεν επέμεινε στη διεξαγωγή εκλογών ενώ τα υπόλοιπα κόμματα έδειξαν τεράστιο αίσθημα ευθύνης.


Το μαρτύριο της σταγόνας

Χθες, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείο Οικονομικών Μ. Κότχαουζ υποστήριξε πως «δεν υπάρχει τρέχουσα ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση (προς την Αθήνα) καθ' όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους», σημειώνοντας με νόημα πως η αναβολή της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, ύψους 4,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για μερικές εβδομάδες δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα. Τόνισε, δε, πως για να εκταμιευθούν τα επόμενα κεφάλαια από το πακέτο στήριξης, οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να έχουν θετική αναφορά από την τρόικα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα συνεχίζει να χρησιμοποιεί η Κεντρική Τράπεζα της χώρας: Με δηλώσεις του χθες ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γ. Βάιντμαν ανέβασε τους τόνους για το ελληνικό ζήτημα υποστηρίζοντας πως εάν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση προς αυτή. Εμφανίστηκε «εκνευρισμένος» με τη συνεχιζόμενη συζήτηση περί ευρω-ομολόγων δηλώνοντας χαρακτηριστικά στη Le Monde, πως «η συζήτηση για τα ευρω-ομόλογα με εκνευρίζει κάπως, η ανάπτυξη απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και είναι ψευδαίσθηση ότι η κρίση χρέους θα λυθεί με τα ευρω-ομόλογα».

Υπεραμύνθηκε δε του ρόλου της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης λέγοντας ότι έχει κερδίσει χρόνο δανείζοντας τις τράπεζες αλλά αυτό έχει τα όριά του. «Είναι σαν τη μορφίνη, ανακουφίζει τον πόνο, αλλά δεν θεραπεύει».

Προειδοποιεί το IIF

Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ θα υπάρξει αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας υποστηρίζει ο επικεφαλής του IIF Τσ. Νταλάρα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sole 24 Ore. Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα είναι σφάλμα να θεωρούμε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, την ΕΚΤ και για τις χώρες του Νότου. Καλεί δε τις ευρωπαϊκές αρχές να ενισχύσουν το μηχανισμό διάσωσης και να δώσουν δικαίωμα στο μηχανισμό να χρηματοδοτεί απευθείας τραπεζικούς ομίλους.

Οι βέλγοι προετοιμάζονται

Θα ήταν πολύ ερασιτεχνικό να μην προετοιμάζονται οι κεντρικές τράπεζες και εταιρίες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εκτίμησε χθες από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης Ντ. Ράιντερς, σημειώνοντας πως δεν έχει υπάρξει οργανωμένη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Δεν υπάρχει οργανωμένη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Τώρα εάν οι κεντρικές τράπεζες και οι εταιρείες δεν προετοιμάζονται για αυτό το σενάριο, αυτό θα ήταν μεγάλο επαγγελματικό λάθος», εκτίμησε.

Στην πρότασή του να «κουρευτεί» εκ νέου το ελληνικό χρέος αλλά και τα χρέη των κρατών της νότιας Ευρώπης επανήλθε ο Φ. Αγκιόν, σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου Φ. Ολάντ.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» εκτίμησε πως οι τράπεζες στη νότια Ευρώπη θα χρειαστούν περαιτέρω βοήθεια από την ΕΚΤ και το Ταμείο Σταθερότητας ενώ υποστήριξε πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα στοίχιζε πολύ ακριβά στη Γαλλία, που θα έχανε αμέσως έως και 80 δισ. ευρώ. Αν φύγει η Ελλάδα, ο κόσμος θα αναρωτηθεί, ποιος θα είναι ο επόμενος και στην υπόθεση αυτή οι προσδοκίες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνέπειες της Lehman Brothers, εκτίμησε.

Γαλλικές τράπεζες

Φήμες για σιωπηρή προετοιμασία

Xθεσινό δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές στη Γαλλία, υποστηρίζει πως και οι γαλλικές τράπεζες, μεταξύ αυτών Credit Agricole, BNP Paribas και Societe Generale, προετοιμάζονται σιωπηρά, με ειδικές ομάδες που έχουν συστήσει για το σκοπό αυτό, για το ενδεχόμενο εξόδου της Eλλάδας από το ευρώ.

Παρέμβαση του Μ. Μόντι

Αιχμές προς τους Ελληνες πολιτικούς

Όλα μπορούν να συμβούν, αλλά πιστεύω ότι η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι θετική για την Ελλάδα και κατά συνέπεια για όλους, και κυρίως για τη Γερμανία, υποστήριξε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μ. Μόντι. «Η Ελλάδα δεν είχε τον Ιταλό Πρόεδρο που είπε ότι δεν ήθελε νέες εκλογές και ότι έπρεπε να επιχειρηθεί η σύνθεση νέας κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων. Αυτή του η απόφαση και το μεγάλο αίσθημα ευθύνης των κομμάτων έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να μπορέσει να αποφύγει η Ιταλία τη μοίρα της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Μόντι αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι πολιτικοί στην Ελλάδα την κατάσταση επιμένοντας για τη διεξαγωγή εκλογών άμεσα.

Ταπείνωση

Σημειώνοντας πως η Ελλάδα υπόκειται στην κυριαρχία της τρόικας εκτίμησε πως «το να χάνεις την κυριαρχία σου, είναι μια φοβερή ταπείνωση», ενώ τόνισε πως το να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων και κυρίως της Γερμανίας.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ