2012-05-23 02:48:52
Φωτογραφία για Τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου βρήκαν στέγη στο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει αναγνώστης
Παλιοί συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου και πρώην πολιτικοί φίλοι του Γιώργου Παπανδρέου φέρεται να έχουν συμβάλει στην οργανωτική ανασύνταξη και την εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον βασικό βραχίονα της οργανωτικής ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν τα στελέχη που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ και μετέφεραν «τεχνογνωσία» από το Κίνημα.

Οι περισσότεροι είναι παλιοί συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου, χωρίς να απουσιάζουν όμως και πρώην πολιτικοί φίλοι του Γ. Παπανδρέου. Οπως χαρακτηριστικά λέγεται, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει σε μεγάλο βαθμό την έκρηξη των ποσοστών του στην προεκλογική τακτική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε την «ικανότητα» να ακούσει τις συμβουλές των έμπειρων στελεχών από το ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα και η προεκλογική πρόταση για την κυβέρνηση της Αριστεράς φημολογείται ότι ειπώθηκε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ από πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας πίστεψε στην ιδέα και την παρουσίασε δημόσια, χωρίς να την περάσει από τη βάσανο των συνιστωσών.


Ακόμα και ο παραλληλισμός του με τον Αν. Παπανδρέου αποδίδεται στα ίδια πρόσωπα, όπου αργά, αλλά με ισχυρούς συμβολισμούς, «περνούν» την εικόνα του Αλ. Τσίπρα ως ηγέτη της λαϊκής αριστερής παράταξης.

Αντώνης Κοτσακάς

Ο οργανωτικός νους του νέου Σύριζα

Στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, διετέλεσε υφυπουργός Εργασίας και υπουργός Αιγαίου από το 1989 έως το 2000 στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Κατά πολλούς ο οργανωτικός νους του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα και γνωρίζει καλά την οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ, αφού διετέλεσε οργανωτικός γραμματέας του κόμματος από το 1989 έως και το 1993. Από το 1995 βρισκόταν σε σύγκρουση με τον Κ. Σημίτη και τον χώρο των εκσυγχρονιστών και το 2001 δημιούργησε στο Κίνημα το ρεύμα «Κοινωνική Αριστερά». Υπέβαλε την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2011, διαπιστώνοντας, όπως ο ίδιος αναφέρει, «την πλήρη μετάλλαξη των ηγετικών κλιμακίων του Κινήματος και τη μετατροπή του σε νεοφιλελεύθερο σχηματισμό». Ο Κοτσακάς κινητοποίησε και ενέταξε στον ΣΥΡΙΖΑ μια σειρά στελεχών που είχαν διατελέσει γραμματείς και μέλη νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ τις δεκαετίες του '80 και του '90. Θεωρείται ο στρατηγός της οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσίπρας του έδωσε οδηγία να τοποθετήσει πρώην ΠΑΣΟΚους σε όλα τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αντώνης Κοτσακάς κινητοποίησε παλιούς συνδικαλιστές, μέχρι και πρώην μέλη του ΚΣ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να του πρότεινε να «μπει» στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά την περίοδο εκείνη συνελήφθη ο Ακης Τσοχατζόπουλος και για να μη συνδεθεί το όνομά του με τον πρώην υπουργό, δεν τελεσφόρησε η πρόταση.

Β. Χωραφάς

Κοντά στον Αλέξη

Στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Ακη Τσοχατζόπουλου καθ' όλη τη διάρκεια που υπηρετούσε σε κυβερνητικές θέσεις. Λόγω της σύνδεσης του ονόματός του με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, ο Β. Χωραφάς δεν εμφανίζεται επίσημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτελεί έναν από τους τακτικότερους συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα και τον συμβουλεύει για πολιτικά και οργανωτικά θέματα. Φημολογείται επίσης ότι και ο πρώην στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γ. Αγραφιώτης, βοηθά διακριτικά το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλευρό του Β. Χωραφά.

Γιώργος Ραυτόπουλος

Με ουσιαστική συμβολή στην ανασύνταξη

Από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του συνδικαλιστικού κινήματος, προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Σπύρο Κότσια, που διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Ο Γιώργος Ραυτόπουλος ήταν πρόεδρος της ΓΣΕΕ από το 1983 έως το 1989. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 υπήρξε πρόεδρος της πρώτης διορισμένης διοίκησης της Συνομοσπονδίας από τα δικαστήρια, γεγονός που τον φέρνει σε αντιπαράθεση με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται κυρίως από το ΚΚΕ, τα οποία τότε τον κατήγγειλαν ως το κεντρικό πρόσωπο «του πραξικοπήματος» που είχε διαπραχθεί στη ΓΣΕΕ. Ο τότε πρόεδρος της ΓΣΕΕ είχε δεχτεί τρομοκρατική επίθεση από την οργάνωση 1η Μάη και κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του. Την περίοδο που διορίστηκε από τα δικαστήρια η διοίκηση της ΓΣΕΕ, διασπάστηκε η ΠΑΣΚΕ και είχε δημιουργηθεί η ΣΣΕΚ, στην οποία πρωτοστατούσε ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλος. Παλιοί συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ θυμούνται τον Γ. Ραυτόπουλο να διαδίδει εκείνη την εποχή για τον Ρ. Σπυρόπουλο ότι είχε σχέσεις με την... αμερικανική πρεσβεία και τη CIA! Η κόντρα συνεχίστηκε και στο ΠΑΣΟΚ, όταν ο Γ. Ραυτόπουλος τάχθηκε με το μέρος του Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ ο Ρ. Σπυρόπουλος βρέθηκε στο πλευρό του Κ. Σημίτη. Ο Γ. Ραυτόπουλος έχει συμβάλει ουσιαστικά στην οργανωτική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο βιβλίο του «Κάποτε στα συνδικάτα» κατηγορεί τον Γ. Παπανδρέου για ανεπάρκεια και προδοτική στάση απέναντι στα συμφέροντα του λαού.

Αναγνώστης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ