2012-05-18 15:55:57
Φωτογραφία για ΤΡΙΣΕ: Χρεωκοπήστε την Ελλάδα κι αναλάβατε τη δημοσιονομική πολιτική της!
«Έτσι θα σωθεί το Ευρώ»

Χωρίς να ονοματίζει την Ελλάδα, αλλά υπονοώντας την σαφώς, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προτείνει μία ριζοσπαστική όσο κι εξαιρετικά επικίνδυνη λύση για την οικονομική κρίση, που πλέον απλώνεται σε όλη την Ευρώπη «Η Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομισματική ένωσή της δίνοντας στους ευρωπαίους πολιτικούς την εξουσία να κηρύσσουν σε χρεοκοπία ένα κράτος και να αναλαμβάνουν τη δημοσιονομική πολιτική του» αναφέρει χαρακτηριστικά, κάτι που σημαίνει σημαίνει ότι θα υπάρξει και στοιχειώδης πολιτική ένωση της ΕΕ και η χρεωκοπία θα γίνει με βάση το αμερικανικό μοντέλο, όπως συμβαίνει δηλαδή με την πολιτεία της Καλιφόρνια. Με απλά λόγια, λέει να δημιουργηθεί ένα μόρφωμα των ΗΠΑ με Ευρωπαϊκό μανδύα «Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, στο πλαίσιο των οποίων τα κράτη θα παραχωρούσαν ένα μεγάλο τμήμα δημοσιονομικής εξουσίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δεν είναι ευπρόσδεκτες πολιτικά» δήλωσε ο Τρισέ και πρόσθεσε οτι «Μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν να ενεργοποιούνται οι ομοσπονδιακές εξουσίες της ΕΕ μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν οι δημοσιονομικές πολιτικές μιας χώρας απειλούν την ευρύτερη νομισματική ένωση».


Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία στην Ουάσινγκτον, ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε οτι «Η ομοσπονδία σε εξαιρετικές περιστάσεις μου φαίνεται όχι μόνον απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ότι έχουμε μια σταθερή Οικονομική και Νομισματική Ένωση, αλλά μπορεί επίσης να ταιριάζει στην ίδια τη φύση της Ευρώπης μακροπρόθεσμα. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας μεγάλος (κεντρικός) προϋπολογισμός της ΕΕ» ενω τόνισε οτι «είναι ένα κβαντικό άλμα στη διακυβέρνηση, που πιστεύω ότι είναι απαραίτητο για το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ο Τρισέ θεωρεί πως υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει το δημοσιονομικό του σχέδιο, ενω η πρότασή του αυτή, παρουσιάστηκε στην Ουάσινγκτον πριν από μια κρίσιμη συνάντηση ηγετών της ΕΕ στις 23 Μαΐου για να συζητήσουν τρόπους για τη στήριξη της ανάπτυξης και επίσης την παραμονή της συνάντησης της Ομάδας των Οκτώ (G8), με οικοδεσπότη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα πιέσει την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης του κρατικού χρέους, που απειλεί την εύθραυστη παγκόσμια ανάκαμψη.

«Οι χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει στην αμοιβαία παρακολούθηση των προϋπολογισμών τους και στην επιβολή προστίμων σε όσες έχουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα. Το επόμενο βήμα θα ήταν να τίθεται μια χώρα υπό διαχείριση όταν οι πολιτικοί ηγέτες ή το κοινοβούλιό της δεν μπορούν να εφαρμόσουν υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές εγκεκριμένες από την ΕΕ». Ο Τρισέ υποστήριξε πως η κίνηση αυτή θα έχει δημοκρατική νομιμότητα αν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της ΕΕ και από το αιρετό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ