2012-05-18 06:09:02
Φωτογραφία για Μείωση 30% στον μισθό του Ολάντ
Το πρώτο υπουργικό Συμβούλιο του Φρανσουά Ολάντ ενέκρινε σήμερα τη μείωση κατά 30% του μισθού του Γάλλου προέδρου και των υπουργών. "Έχουμε ήδη εκδώσει διάταγμα που προτείνει τη μείωση της αμοιβής κατά 30% (για τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη της κυβέρνησης) που τίθεται σε ισχύ από σήμερα", δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης,Ναζάτ Βαγιό-Μπελκασέμ, μετά το Συμβούλιο.

Ο μισθός του προέδρου, ο οποίος είχε αυξηθεί κατά 170% το 2007, και είχε φθάσει τα 21.300 ευρώ ακαθάριστα (προ φόρων και κοινωνικών εισφορών) μετά την εκλογή του συντηρητικού Νικολά Σαρκοζί, θα είναι πλέον λίγο πάνω από 14.910 ευρώ μικτά το μήνα.

Ο Πρωθυπουργός λαμβάνει την ίδια αμοιβή ενώ, ο μηνιαίος μισθός των υπουργών θα είναι 9.940 ευρώ ακαθάριστα, έναντι των 14.200 ευρώ ακαθάριστα που ελάμβαναν.

Το μέτρο αυτό, πολύ συμβολικό σε περιόδους κρίσης, περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα του υποψηφίου των Σοσιαλιστών, ο οποίος τασσόταν υπέρ μιας "υποδειγματικής" εκτελεστικής εξουσίας.


Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό είχε εξηγήσει την Τετάρτη ότι η νέα κυβέρνηση θέλει να δώσει το καλό παράδειγμα - αφού η κρίση απαιτεί θυσίες από τους Γάλλους - και στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν τα μέλη της κυβέρνησης.

Ειπλέον , όλη η ομάδα της κυβέρνησηςυπέγραψε ένα "κώδικα δεοντολογίας", μια δέσμευση για υποδειγματική άσκηση της εξουσίας η οποία αναφέρει ότι ο καθένας τους θα πρέπει να απέχει από κάθε σύγκρουση συμφερόντων και δεν θα μπορεί να είναι ταυτόχρονα υπουργός, μέλος του Κοινοβουλίου και μέλος της αυτοδιοίκησης.

Λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί, το 2007, στην προεδρία της χώρας, η αποζημίωση του προέδρου αυξήθηκε κατά 170%, από τα 7.000 στα 19.000 ευρώ. Η αύξηση αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κατά την προεκλογική περίοδο ο Ολάντ υποσχέθηκε να μειώσει το ποσό της αποζημίωσης που λαμβάνουν ο ίδιος και οι υπουργοί του.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ