2012-05-17 07:43:03
Φωτογραφία για Τα λάθη που ρυπαίνουν τον αέρα του σπιτιού
Πιστεύετε ότι μέσα στο σπίτι προστατεύεστε από τους βλαβερούς ρύπους της εξωτερικής ατμόσφαιρας; Η απάντηση είναι «όχι». Τόσο τα συνθετικά υλικά όσο και φαινομενικά αθώες καθημερινές δουλειές, όπως το πλύσιμο των ρούχων ή το σκούπισμα των χαλιών, δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρά του με χημικά που υπονομεύουν την υγεία. Άνοιξη ήρθε, θα σκεφτείτε, θα ανοίξουμε λίγο τα παράθυρα για να ανανεωθεί ο αέρας και να καθαρίσει.

Αρκεί όμως αυτό για να αναπνέετε ελεύθερα; Και τι γίνεται αν ζείτε σε κάποιο αστικό κέντρο; Μην απελπίζεστε, όμως. Υπάρχει τρόπος να... τη βγάλετε καθαρή, αρκεί να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα που ίσως κάνετε «εντός των τειχών».

Διαβάστε λοιπόν τα 6 πιο συνηθισμένα λάθη που ρυπαίνουν τον αέρα του σπιτιού και απλούς τρόπους να τα διορθώσετε.

1ο λάθος: Έχετε συσκευή καθαρισμού αέρα, και είστε ήσυχοι

Δύο είναι οι παγίδες στις οποίες μπορείτε να πέσετε: Πρώτον, να συνδυάσετε τη λειτουργία ενός ιονιστή με τη χρήση αρωματικού χώρου με άρωμα λεμόνι (περιέχει λεμονίνη, η οποία μπορεί να επιβαρύνει τον αέρα). Δεύτερον, να χρησιμοποιήσετε μια αμφιβόλου προέλευσης συσκευή καθαρισμού με όζον.


Σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου Irvine στην Καλιφόρνια, κάποιες από αυτές εκπέμπουν επικίνδυνες ποσότητες όζοντος στον αέρα, που μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία αναπνοής, ή να επιδεινώσουν το άσθμα.

Διορθώστε το: Προτού αγοράσετε καθαριστή αέρα, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει αυθεντικό φίλτρο HEPA (π.χ. ρωτήστε τον υπάλληλο του καταστήματος). Τα αυθεντικά συστήματα φίλτρων φιλτράρουν έως και το 99% των αιωρούμενων σωματιδίων από τον αέρα. Επίσης, μη χρησιμοποιείτε παράλληλα αρωματικά χώρου.

2ο λάθος: Περιμένετε να γεμίσει η σακούλα της σκούπας για να την αλλάξετε

Έχει διαπιστωθεί ότι η σκούπα δεν λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά όταν η σακούλα της οδεύει... προς την πλήρωση. Έτσι, παρόλο που εσείς συνεχίζετε να σκουπίζετε με την ίδια σχολαστικότητα, δεν μαζεύει όλη τη βρομιά. Αντιθέτως μάλιστα, κάθε φορά που τη θέτετε σε λειτουργία μπορεί ακόμη και να απελευθερώνει σκόνη στον αέρα.

Διορθώστε το: Αντικαταστήστε τη σακούλα όταν γεμίσει περίπου κατά τα 2/3. Με αυτό τον τρόπο, θα απομακρύνετε καλύτερα τη σκόνη.

3ο λάθος: Αναμειγνύετε δύο ή περισσότερα διαφορετικά απορρυπαντικά

Αν «μπερδεύετε» διαφορετικά προϊόντα για να καθαρίσετε τα ρούχα, το μπάνιο ή το δάπεδο, μπορεί να παράγετε βλαβερές αναθυμιάσεις.

Διορθώστε το: Αν είστε σίγουροι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε δύο προϊόντα, κάντε το διαδοχικά. Πλύνετε το ύφασμα πρώτα με το ένα, ξεπλύνετέ το πολύ καλά και μετά εφαρμόστε το δεύτερο.

Μπορείτε επίσης να αντιμετωπίσετε άμεσα το λεκέ με κάποιο «σπιτικό» καθαριστικό και στη συνέχεια να πλύνετε κανονικά το ρούχο με απορρυπαντικό. Ακόμη, μην αναμειγνύετε πολλά απορρυπαντικά για να καθαρίσετε το σπίτι.

4ο λάθος: «Απολαμβάνετε» τη μυρωδιά των καινούριων σας επίπλων και χαλιών

Συχνά, αυτή η μυρωδιά συνδέεται με πονοκεφάλους και κρίσεις άσθματος.

Διορθώστε το: Αν έχετε αποθήκη, αφήστε εκεί τα καινούρια έπιπλα, τις μοκέτες και τα χαλιά μέχρι να φύγει η έντονη μυρωδιά. Συνήθεις ύποπτοι είναι τα φρεσκοβαμμένα έπιπλα, αυτά που έχουν κατασκευαστεί από μοριοσανίδες, τα συνθετικά υφάσματα και τα μαξιλάρια από αφρώδη υλικά.

Εναλλακτικά, εφόσον έχετε τη δυνατότητα, αγοράστε χαλιά ή μοκέτες από φυσικές ίνες, όπως και μασίφ έπιπλα.

5ο λάθος: Αφήνετε το τσιγάρο μέσα στο τασάκι

Ο καπνός των τσιγάρων «εμπλουτίζει» τον αέρα με δεκάδες τοξικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων αρσενικό, κάδμιο, μονοξείδιο του άνθρακα και -ασφαλώς- νικοτίνη. Πολλές από αυτές εναποτίθενται πάνω στα ρούχα των καπνιστών και σκορπίζονται στον αέρα ακόμη και ώρες αφού σβήσουν το τσιγάρο.

Μάλιστα, όταν τα τσιγάρα καίγονται στο σταχτοδοχείο, τότε απελευθερώνονται ακόμη περισσότερες τοξικές ενώσεις στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας της ατελούς καύσης τους.

Διορθώστε το: Τώρα που «ανοίγει» ο καιρός, δεν έχετε πλέον καμία δικαιολογία: Βγείτε στη βεράντα κάθε φορά που θέλετε να ανάψετε ένα τσιγάρο. Το ιδανικό μάλιστα είναι να φοράτε πάντα μια συγκεκριμένη ζακέτα, την οποία θα βγάζετε όταν μπαίνετε στο σπίτι. Και επειδή καλοκαίρι έρχεται, μην ξεχνάτε να πλένετε συχνά τα φίλτρα των κλιματιστικών. Αν καπνίζετε στο σπίτι, έχετε ένα λόγο παραπάνω.

6ο λάθος: Δεν αλλάζετε παπούτσια όταν περνάτε το κατώφλι του σπιτιού

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ακαθαρσίες που πιθανόν να πατήσετε και να μεταφέρετε μέσα. Επικίνδυνες χημικές ενώσεις από φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και άλλα παρασιτοκτόνα προσκολλώνται στις σόλες των παπουτσιών και στη συνέχεια μεταφέρονται εντός του σπιτιού.

Με τον ίδιο τρόπο, μπορούν να μεταφερθούν στο οικιακό περιβάλλον και βλαβερές ενώσεις δομικών υλικών, όπως ίνες αμιάντου και φορμαλδεΰδη, που προέρχονται από οικοδομές ή κατεδαφίσεις.

Διορθώστε το: Φροντίστε να μην κυκλοφορείτε μέσα στο σπίτι με τα παπούτσια που φοράτε όταν βγαίνετε έξω. Αν αυτό σάς φαίνεται υπερβολικό, είναι σημαντικό τουλάχιστον να σκουπίζετε καλά τα παπούτσια σας στο χαλάκι της εισόδου. Και μην ξεχνάτε να το τινάζετε μία φορά κάθε 15 με 20 μέρες.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ