2012-05-16 09:52:08
Φωτογραφία για Ο ΕΡΝΕΣΤΟ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...
Όταν το καλοκαίρι του 2008, ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποδεχόταν την πρόταση του Ολυμπιακού και ερχόταν να εργαστεί στη χώρα μας, δε θα μπορούσε να φανταστεί πόσο θα τον αγαπούσαν οι Έλληνες αλλά και πόσο θα αγαπούσε ο ίδιος την Ελλάδα. 4 χρόνια μετά, εκ των οποίων τα 3 ήταν μόνιμος κάτοικος... Πειραιά, ο Ισπανός τεχνικός αποφάσισε να αποχωρήσει και μέσα από το Sportaction αποχαιρετάει την Ελλάδα και στέλνει τα δικά του μηνύματα λατρείας στους Έλληνες φίλους του.

Ο 48χρονος τεχνικός που αγαπήθηκε όχι μόνο για τα εξαιρετικά αποτελέσματα της δουλειάς του αλλά και για το ήθος, τη σεμνότητα, την εργατικότητα και τον πράο χαρακτήρα του αφήνει να φανεί η ανθρώπινη πλευρά του: περιγράφει πως βίωσε τα χρόνια του στην Ελλάδα, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τους Ελληνες, δίνει το δικό του μήνυμα συμπαράστασης για τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας και στέλνει την αγάπη του προς όλους, ανεξαρτήτως... οπαδικών προτιμήσεων.


Το Sportaction είχε, παράλληλα, την ευκαιρία να παραδώσει στον Βαλβέρδε το μεγάλο αφιέρωμα που είχε ετοιμάσει στην ποδοσφαιρική του καριέρα με τον Ισπανό να το υποδέχεται πραγματικά ξαφνιασμένος: το περιεργάστηκε για ώρα, μοιράστηκε μαζί μας τις αναμνήσεις που του ξύπνησε το φωτογραφικό υλικό, με το χαμόγελο στα χείλη γύρισε πολλά χρόνια πίσω ενώ δε σταμάτησε να το επιδεικνύει με χαρά σε συνεργάτες του και ανθρώπους του Ολυμπιακού.

Sportaction.gr: Ολοκληρώσατε τρεις χρονιές στην Ελλάδα και δηλώνετε ξεκάθαρα ότι φεύγετε νιώθωντας πια, φίλος της χώρας μας. Έχετε εισπράξει και το γεγονός ότι και οι Έλληνες σας θεωρούν φίλο, ότι θα είστε πάντα ευπρόσδεκτος σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη;

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Το ελπίζω να είμαι πάντα ευπρόσδεκτος (γελάει)! Θα ήμουν, πάντως, αχάριστος αν δεν αναγνώριζα ότι πάντα οι Έλληνες με αντιμετώπιζαν όλα αυτά τα χρόνια με έναν πολύ καλό, πολύ ξεχωριστό τρόπο. Είναι πάντα δύσκολο για κάποιον ξένο να προσαρμοστεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και δε μιλάω μόνο όσον αφορά το εργασιακό κομμάτι. Εγώ ήμουν, όμως, τυχερός γιατί οι άνθρωποι στην Ελλάδα μου έδειξαν από την αρχή την αγάπη τους και με περιέβαλαν με εμπιστοσύνη. Δε μπορώ, λοιπόν, παρά να δηλώνω φίλος αυτής της χώρας για πάντα και με ευχαριστεί όταν βλέπω ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες έχουν τα ίδια συναισθήματα για εμένα».

Sportaction.gr: Πριν φτάσει το καλοκαίρι του 2008 η πρόταση του Ολυμπιακού, τι γνωρίζατε για την Ελλάδα; Ποιες ήταν οι τυχόν εμπειρίες σας από τη χώρα μας; Ως παίκτης ή ως προπονητής δεν είχε τύχει να έρθετε εδώ, πάντως.

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Είχα έρθει, όμως, για διακοπές δύο καλοκαίρια και ήξερα ότι πρόκειται για μία χώρα πολύ όμορφη και με φιλόξενους ανθρώπους. Είναι γεγονός ότι δεν είχα καλή εικόνα γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο, τις δομές του, το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος. Ήξερα, πάντως, ότι οι Έλληνες φίλαθλοι είναι πολύ αφοσιωμένοι στις ομάδες τους και ήξερα ότι ο Ολυμπιακός είναι ο κυρίαρχος του ελληνικού ποδοσφαίρου, μια ομάδα η οποία είναι υποχρεωμένη πάντα να αγωνίζεται για τη νίκη. Αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων, ότι όσα ήξερα πριν έρθω, ήταν σωστά (γελάει)».

Sportaction.gr: Τα δύο τελευταία χρόνια που εργαστήκατε ως προπονητής στον Ολυμπιακό, η Ελλάδα δοκιμαζόταν από μία έντονη οικονομική κρίση. Τα προβλήματα παραμένουν, επομένως, έχετε μία συμβουλή, μια παραίνεση να δώσετε στους φίλους σας τους Έλληνες;

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Όχι δε νομίζω ότι έχω να δώσω κάποια συμβουλή, γνωρίζω καλά ότι είστε ένας μαχητικός λαός που ξέρει να δίνει τους αγώνες του. Ενδεχομένως, θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεις, να επαναλάβω κάτι που είπα πρόσφατα. Ότι, δηλαδή, πρέπει οι Έλληνες να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση τους, να σταματήσουν να υποτιμούν τους εαυτούς τους, επηρρεασμένοι από όσα αρνητικά ακούν. Και στην Ισπανία, πάντως, βιώνουμε μια ανάλογα κάτασταση. Μπορεί, προς το παρόν, τα προβλήματα να μην είναι τόσο έντονα, σίγουρα όμως η κατάσταση είναι παρόμοια. Θέλει υπομονή, πίστη και σωστές αποφάσεις».

Sportaction.gr: Πολλοί ισχυρίζονται ότι Ισπανοί και Έλληνες μοιάζουν. Συμφωνείτε με αυτή τη διαπίστωση;

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Α, ναι, σαφώς. Είμαστε μεσογειακοί λαοί και οι δύο, επομένως μοιάζουμε αρκετά. Ενδεχομένως, οι Έλληνες να είστε λίγο πιο υπερβολικοί στις αντιδράσεις σας και παράλληλα, πιο ενθουσιώδεις και πιο γενναιόδωροι».

Sportaction.gr: Η ενασχόληση σας με το πόδοσφαιρο, σας έχει δώσει την ευκαιρία να ταξιδέψετε σε πολλές χώρες, πολλά μέρη. Έχετε ξεχωρίσει κάποιο από αυτά;

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Δεν έχω έτοιμη κάποια απάντηση, δε ξέρω. Ναι, είναι αλήθεια ότι έχω ταξιδέψει αρκετά αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν ταξίδια για δουλειά και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει ο χρόνος για να εξερευνήσεις το μέρος που βρίσκεσαι. Πολλές φορές δεν υπάρχει καν η διάθεση, αφού πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στη δουλειά σου. Είμαι ευγνώμων που έχω κάνει τόσα πολλά ταξίδια και βρέθηκα σε μέρη που δύσκολα θα βρισκόμουν αν δεν είχα ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο, όμως θα μου άρεσε πολύ να είχα περισσότερο χρόνο για να ταξιδεύω ως επισκέπτης και να γνωρίζω μέρη και λαούς».

Sportaction.gr: Έχετε κάποιο μέρος στο μυαλό σας που θέλετε να επισκεφθείτε στο μέλλον;

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Σίγουρα, πάντως, τα ελληνικά νησιά είναι μέσα στις πρώτες μου προτεραιότητες» Sportaction.gr: Βλέπω ότι πάλι στην Ελλάδα αναφέρεστε...

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Μα ναι, είναι μια υπέροχη χώρα στο σύνολο της. Και δεν είναι μόνο τα νησιά της, τα οποία είναι και τα πιο διαφημισμένα. Και η ηπειρωτική Ελλάδα είναι πανέμορφη. Υπάρχουν τόσα πολλά και τόσο διαφορετικά όμορφα μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Το έχω, πάντως, στις προτεραιότητες μου να έρθω με την οικογένεια μου για να απολαύσω τις ομορφιές της Ελλάδας».

Sportaction.gr: Ασχολείστε με ένα αρκετά απαιτητικό επάγγελμα και σίγουρα, δεδομένης και της εργατικότητας σας, ο ελεύθερος χρόνος σας είναι ελάχιστος. Πώς προτιμάτε να τον ξοδεύετε;

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Δεν έχω ιδιαίτερες προτιμήσεις, κάποιο ιδιαίτερο χόμπι για παράδειγμα. Μου αρέσουν τα απλά πράγματα. Όπως το να διαβάζω ένα καλό βιβλίο, να δω μια ταινία, να ακούσω μουσική. Και μου αρέσει πολύ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου. Είμαι αρκετά άνθρωπος της ηρεμίας».

Sportaction.gr: Πότε ο Ερνέστο Βαλβέρδε, λοιπόν, λέει "τώρα είμαι καλά";

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Όταν αποφορτίζομαι, όταν αποσυνδέομαι. Όταν, αν θες, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να έχω να σκεφθώ».

Sportaction.gr: Η αγάπη σας για τη φωτογραφία είναι γνωστή. Αν η πορεία σας στην Ελλάδα γινόταν ένα φωτογραφικό λεύκωμα, ποια φωτογραφία θα ήταν πρώτη πρώτη; Και ποια "φωτογραφία" δε θα θέλατε στο άλμπουμ σας;

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Σκέφτομαι ότι η πρώτη φωτογραφία θα μπορούσε να είναι η τελευταία που θα τραβήξω φεύγοντας... Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, είμαι βέβαιος ότι δε θα ήθελα να υπάρχει καμία φωτογραφία που να αποτυπώνει εκφράσεις βίας σε ποδοσφαιρικά γήπεδα».

Sportaction.gr: Μήπως και ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι ένα σύνολο "στιγμών" που ένας προπονητής εκτυπώνει πάνω στο χορτάρι;

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Μου άρεσε αυτό ως έκφραση αλλά ξέρεις τι πιστεύω; Το ποδόσφαιρο μοιάζει πολύ πιο περίπλοκο από όσο είναι στην πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα απλό άθλημα: έντεκα παίκτες αγωνίζονται εναντίον έντεκα και κατά κανόνα καταφέρνει να φτάσει στη νίκη, το συγκρότημα που αποδίδει καλύτερα».

Sportaction.gr: Ενδεχομένως, πάντως, ως παίκτης να "φωτογραφίζατε" σκέψεις, ιδέες, τακτικές από τους πολλούς προπονητές με τους οποίους συνεργαστήκατε ως παίκτης... Αλήθεια, τι θυμάστε από την εποχή που ήσασταν ένας ποδοσφαιριστής;

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Α, πρέπει να πάω πολύ πίσω (γελάει). Σκέψου ότι για να φτάσω στην αρχή της ποδοσφαιρικής μου καριέρας, πρέπει να γυρίσω πίσω, τουλάχιστον τριάντα χρόνια».

Sportaction.gr: Θα επιχειρήσουμε, τότε, να σας... βοηθήσουμε. Ετοιμάσαμε στο Sportaction ένα αφιέρωμα για την παρουσία σας στα γήπεδα χωρίς φόρμα αλλά με... σορτσάκι. Έχουμε, μάλιστα, τυπώσει αυτό το αφιέρωμα μαζί με όλο το φωτογραφικό υλικό που καταφέραμε να συλλέξουμε και θα ήθελα να το δείτε...

Στο σημείο αυτό, δώσαμε στον Ισπανό τεχνικό το αφιέρωμα και ο Βαλβέρδε έδειξε πραγματικά ξαφνιασμένος... Το πήρε στα χέρια του, το περιεργάστηκε. Δε το ξεφύλισσε τυπικά από ευγένεια, στεκόταν για ώρα σε κάθε σελίδα και μοιραζόταν μαζί μας τις σκέψεις του. Μας περιέγραφε τις αναμνήσεις που του ξυπνούσαν μέσα από κάθε φωτογραφία, μιλούσε για τους πρώην συμπαίκτες του που έβλεπε τυπωμένους στο χαρτί, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερα μνεία στον βοηθό του στον Ολυμπιακό, Γιον Ασπιάθου και τον μάνατζερ του, Ινιάκι Ιμπάνιεθ, λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να τους δείξει τις σχετικές φωτογραφίες για να δουν πόσο... γέρασαν.

Δε μπορούσε, βέβαια, να διαβάσει το ελληνικό κείμενο ("τρία χρόνια στην Ελλάδα και δεν κατάφερα να μάθω να κάνω μια σωστή πρόταση" σχολίασε γελώντας), ζητούσε, όμως, τη βοήθεια μας όταν ένα κομμάτι του κέντριζε το ενδιαφέρον και φάνηκε ενθουσιασμένος όταν του μεταφράζαμε συγκεκριμένα αποσπάσματα, ειδικά αυτά που αναφέρονταν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες (όπως το πότε πέτυχε το πρώτο του και πότε το τελευταίο του γκολ).

Υποσχεθήκαμε στον κόουτς ότι θα του στείλουμε το κείμενο μεταφρασμένο στα ισπανικά ενώ πήραμε από την καλύτερη δυνατή πηγή και ένα επιπλέον στοιχείο που δε μπόρεσε να ανακαλύψει η έρευνα μας: Όταν είδε τη φωτογραφία με τις συνθέσεις από τη μοναδική του εμφάνιση με τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας, σχολίασε, γελώντας: "έχω αγωνιστεί μία φορά με την Εθνική Ελπίδων, μία με την Εθνική Νέων, μία με την ολυμπιακή ομάδα, μία με τη μεγάλη Εθνική. Πάντα μόνο μία φορά".

O κόουτς μοιράστηκε μαζί μας αρκετές από τις αναμνήσεις του, κυρίως από την εποχή που αγωνιζόταν με τη Μπαρτσελόνα και την Αθλέτικ του Μπιλμπάο, ξαφνιάζοντας μας πραγματικά από το πόση εντύπωση του έκανε το αφιέρωμα του Sportaction, το οποίο μάλιστα επιδείκνυε μετά το τέλος της συνέντευξης σε συνεργάτες του και ανθρώπους του Ολυμπιακού.

Sportaction.gr: Πώς σας φάνηκε, κύριε Βαλβέρδε, το αφιέρωμα του Sportaction;

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Πραγματικά εξαιρετική δουλειά, ξέρεις μου μοιάζει απίστευτο ότι κάποιος ασχολήθηκε τόσο επισταμένα για το συγκεκριμένο θέμα. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, ειλικρινά δυσκολεύομαι να με θυμηθώ ως ποδοσφαιριστή και βλέποντας το αφιέρωμα σας, ξύπνησαν πολλές αναμνήσεις. Περιέχει πολλές λεπτομέρειες και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για το δώρο που μου κάνατε με το να μου το φέρετε».

Sportaction.gr: Λόγω της σεμνότητας που σας διακρίνει, ενδεχομένως να μην το παραδεχθείτε, όλοι όμως όσοι ασχολούνται με τα αθλητικά στην Ελλάδα αναγνωρίζουν το ξεχώριστο σας ήθος, την κουλτούρα σας τόσο ως άνθρωπο του ποδοσφαίρου όσο και ως άνθρωπο γενικότερα. Θεωρείτε παράσημο σας ότι σας έχουν σε εκτίμηση οι Έλληνες φίλαθλοι ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης;

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Είναι σαφές πως ναι, αν και καμιά φορά στο γήπεδο τα πράγματα ήταν... διαφορετικά. Εκτός γηπέδων, πάντως, δεν είχα ποτέ πρόβλημα με φιλάθλους άλλων ομάδων. Ξέρεις, όμως, κάτι; Ήταν κάτι το αμοιβαίο. Μου έδειχναν πάντοτε ένα σεβασμό και αυτό το εκτιμώ και θα το θυμάμαι και εγώ, όμως, από την πλευρά μου, τους έδειχνα τον δικό μου σεβασμό».

Sportaction.gr: Aπό την κουβέντα μας, έγινε σαφές ότι αγαπήσατε την Ελλάδα και τους Έλληνες, πέρα από το αθλητικό κομμάτι στο οποίο με επιτυχία πρωταγωνιστήσατε. Θέλετε να στείλετε μέσω του Sportaction, ένα μήνυμα στους Έλληνες; Να δώσετε το δικό σας αντίο;

Ερνέστο Βαλβέρδε: «Δε μπορώ να διαφωνήσω με τη διαπίστωση. Νιώθω όντως πολύ έντονα για τη χώρα σας και είμαι ευγνώμων που έζησα και εργάστηκα εδώ. Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες για όλα όσα έκαναν για εμένα. Και αυτά που έκαναν, ήταν πολλά... Θα είστε πάντα στην καρδιά μου».

ΠΗΓΗ: sportaction.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ