2012-05-16 09:42:35
Φωτογραφία για Υποβάθμιση 26 ιταλικών τραπεζών από τον οίκο Moody's
Σε αναβρασμό βρίσκεται ξανά το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης με σημείο αιχμής τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν ομόφωνα τους νέους κανονισμούς για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η προχθεσινή υποβάθμιση 26 ιταλικών τραπεζών από τον οίκο Moody's προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των ενώσεων ιταλικών τραπεζών όσο και εργοδοτικών ενώσεων, που έκαναν λόγο για μια «χωρίς τέλος επίθεση κατά της Ιταλίας».

Η ένωση ιταλικών τραπεζών ΑΒΙ κατήγγειλε τον οίκο Moody's για «επίθεση εναντίον της Ιταλίας, των επιχειρήσεών της, των οικογενειών της και των πολιτών της», χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «ανεύθυνη, ακατανόητη και αδικαιολόγητη», σύμφωνα με την οποία «οι οίκοι αξιολόγησης επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι αποτελούν ένα στοιχείο αποσταθεροποίησης των αγορών με τις μεροληπτικές και αντιφατικές κρίσεις τους».


Η ΑΒΙ ζητεί από τις ευρωπαϊκές αρχές να υιοθετήσουν μια «ρύθμιση αυστηρού ελέγχου» των οίκων αξιολόγησης και εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει ενέργειες σε όλα τα όργανα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντα της ιταλικής οικονομίας που επλήγησαν σοβαρά από τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης.

Επιπλέον, η ΑΒΙ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παραβλέψει την υποβάθμιση της Moody's στις αποφάσεις της σχετικά με τις ιταλικές τράπεζες. Αντίστοιχα, η πρόεδρος της εργοδοτικής ένωσης Confindustria, Eμα Μαρσεγκάλια, δήλωσε ότι αυτού του είδους οι κρίσεις θα πρέπει να γίνονται με περισσότερη προσοχή δεδομένου του ευάλωτου της κατάστασης.

Ο Moody's επέφερε πλήγμα στις ιταλικές τράπεζες, υποβαθμίζοντας από μία έως τέσσερις βαθμίδες 26 εξ αυτών, μεταξύ των οποίων UniCredit και Intesa Sanpaolo και καθιστώντας πλέον την αξιολόγησή τους από τις χαμηλότερες συγκριτικά με τις τράπεζες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, με την ικανότητα της Banca Monte dei Paschi di Siena να υποβαθμίζεται σε ένα επίπεδο πριν από την κατηγορία junk (υψηλού κινδύνου).

Την ίδια στιγμή ο οίκος Fitch προειδοποίησε ότι η μεταρρύθμιση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, παρότι είναι θετική για τις ίδιες τις τράπεζες, συνιστά αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, επειδή ορισμένες τράπεζες θα χρειαστούν κρατική ενίσχυση.

Νέοι κανόνες

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ενέκριναν χθες ομόφωνα τους νέους κανονισμούς σχετικά με την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι από μελλοντικές οικονομικές κρίσεις, κάτι το οποίο έφερε την Ευρώπη πιο κοντά στην υιοθέτηση της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ.

«Ολοι συμφωνούμε», δήλωσε η Δανή υπουργός Οικονομικών, Μαργκρέτε Βέστεγκερ, η οποία προήδρευσε του χθεσινού Ecofinκαθώς η χώρα της έχει την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο. Περίπου 8.300 τράπεζες αναμένεται να επηρεαστούν από τους νέους κανόνες.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ