2012-05-15 19:24:32
Φωτογραφία για ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ECOFIN ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Οι υπουργοί Οικονομικών της ...ΕΕ (Ecofin) ενέκριναν την Τρίτη ομόφωνα τους νέους κανονισμούς σχετικά με την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι από μελλοντικές οικονομικές κρίσεις, κάτι που έφερε πιο κοντά την υιοθέτηση της συμφωνίας για την Βασιλεία III.

«Ελπίζω ότι αφού ουδείς εκ των συναδέλφων μου τοποθετήθηκε εναντίον του συμβιβασμού, όλοι συμφωνούμε», δήλωσε η Δανή υπουργός Οικονομίας Μαργκρέτε Βέστεγκερ, η οποία προήδρευσε της συνόδου των υπουργών, αφού η χώρα της ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Στην προηγούμενη συνάντησή τους, πριν από δύο εβδομάδες, οι 27 υπουργοί δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία παρά το ότι οι συνομιλίες τους είχαν διαρκέσει 16 ώρες.

Η σημερινή συμφωνία καταδεικνύει ότι «η Ευρώπη κάνει τα μαθήματά της», είπε η Μ. Βέστεγκερ. Τα μέτρα θα πρέπει να τύχουν εξέτασης και διαπραγμάτευσης στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από την οριστική τους έγκριση.


Η ΕΕ αντιμετωπίζει πιέσεις για να θέσει σε εφαρμογή τους νέους κανόνες, καθώς ήταν ανάμεσα στις οικονομίες εκείνες που συμφώνησαν στους αυστηρότερους κανονισμούς σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίοι είναι γνωστοί με την ονομασία «Βασιλεία III», ήδη το 2010.

Περίπου 8.300 τράπεζες στην ΕΕ αναμένεται να επηρεαστούν από τους νέους κανόνες, που τις αναγκάζουν να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια καλύτερης ποιότητας (tier 1) και να αυξάνουν τη ρευστότητά τους ώστε να πλήττονται λιγότερο από δυνητικές οικονομικές κρίσεις.

Η συμφωνία Βασιλεία III καλεί ταυτόχρονα οι τράπεζες να επιτηρούνται σε ό,τι αφορά τη ρευστότητά τους και το επίπεδο μόχλευσής τους.

Οι νέοι κανονισμοί θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το 2013.

Αν και ουδείς υπουργός εξέφρασε διαφωνίες επί της αρχής, ορισμένοι είχαν αντιρρήσεις για τις λεπτομέρειες της προσέγγισης της ΕΕ.

Η Βρετανία ήταν ανάμεσα στις χώρες οι οποίες καθυστερούσαν τη συμφωνία, καθώς ζητούσε να της παραχωρηθεί η δυνατότητα να εφαρμόζει ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες μονομερώς για τις δικές της τράπεζες.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ