2012-05-15 10:06:04
Φωτογραφία για ΣτΕ: Με διαδικασίες εξπρές οι προσφυγές κατά του ενιαίου μισθολογίου
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, αναμένεται μέσα στις προσεχείς ημέρες να προσδιορίσει την ημερομηνία συζήτησης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας των πρώτων προσφυγών κατά του νέου ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4024/2011), καθώς έγιναν δεκτές οι σχετικές αιτήσεις 87 υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και ενός υπαλλήλου του υπουργείου Εσωτερικών.

Ειδικότερα, οι 87 υπάλληλοι υποστήριζαν στην αίτησή τους ότι η προσφυγή τους θα πρέπει να κριθεί με διαδικασίες εξπρές (πρότυπη δίκη) από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, καθώς:

*Η μείωση των αποδοχών τους, που είναι της τάξεως του 60% και θίγει τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

*Η εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου εγείρει ζητήματα που έχουν συνταγματικό ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον, τα οποία πρέπει να κριθούν από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, προκειμένου η απόφαση αυτή να αποτελέσει «πυξίδα» για τα Διοικητικά Δικαστήρια.


Σημειώνεται, ότι οι 87 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν προσφύγει κατά των εκκαθαριστικών φύλλων μισθοδοσίας τους, καθώς από τον Ιανουάριο του 2012 μειώθηκαν οι μηνιαίες αποδοχές τους, μαζί με τα πάσης φύσεως επιδόματα που ελάμβαναν, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο.

Μάλιστα, οι 87 προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το νέο μισθολόγιο είναι:

α) αντισυνταγματικό (αντίθετο στα άρθρα 2,4,5,17, 25, 103 κ.λπ.), και

β) αντίθετο στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα, στο Χάρτη των θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα άλλο θέμα που ανακύπτει από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου αναδεικνύει με την αίτησή του ο υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος υποστηρίζει ότι «ανακύπτει ζήτημα συνταγματικότητας των ρυθμίσεων του άρθρου 28 του Ν. 4024/2011, οι οποίες αφορούν την κατάταξη του ήδη υπηρετούντος προσωπικού του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων του ευρύτερου Δημοσίου τομέα στους βαθμούς του ενιαίου βαθμολογίου, κατά τρόπο δυσμενέστερο σε σχέση με το νέο κοινό καθεστώς του άρθρου 7 του ιδίου νόμου που αφορά στην κατάταξη και βαθμολογική εξέλιξη των νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων».

Ο υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος στις 25 Ιανουαρίου 2012 είχε καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, προσθέτει στην αίτησή του, ότι η υπόθεσή του πρέπει να κριθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ, καθώς: «η κρίση περί συνταγματικότητας των μεταβατικών ρυθμίσεων του άρθρου 28 του Ν. 4024/2011 αφορά το σύνολο των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, ήτοι συνιστά αναντίρρητα ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος που θα έχει συνέπειες για την βαθμολογική κατάταξη του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με το νέο βαθμολόγιο».

Υποστηρίζει, επιπλέον, ότι επέρχονται και σημαντικές μισθολογικές επιπτώσεις για το σύνολο των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, δεδομένου ότι ο επίμαχος νόμος συνδέει πλέον στενά τη βαθμολογική με τη μισθολογική εξέλιξή τους.

se-blepo.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρεμιέρα θρίλερ: Ο Μισθός
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πρεμιέρα θρίλερ: Ο Μισθός
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ