2012-05-14 14:08:02
Φωτογραφία για Οι γερμανικές αποζημιώσεις του ΠΑΟΚ
Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τη... μη ανατροπή, των πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ και τα πολλά μαζεμένα ανθρώπινα λάθη στο χώρο της ελληνικής διαιτησίας

Άκουσα τον Στέλιο Μαλεζά να δηλώνει πώς θέλει να πιστεύει πώς το λάθος του Γιάχου στην φάση της ανατροπής του Φωτάκη από τον Καντέ είναι ανθρώπινο, γιατί τον θεωρεί πολύ καλό διαιτητή. 

 

Ειλικρινά θα 'θελα να έχω την ίδια προσέγγιση πάνω σε όσα είδα χθες στο ΟΑΚΑ. Θα 'θελα να σκέφτομαι "εντάξει, οφθαλμοφανές το λάθος του Γιάχου και του β΄ βοηθού του Γρεβένη. Αλλά είναι ένα λάθος, σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι δεν τα πήγαν άσχημα". 

Όμως, κάτι τέτοιο δεν μου βγαίνει πλέον. Για αρκετά χρόνια ήθελα να βλέπω τα πράγματα καλοπροαίρετα και να βάζω πάνω από οτιδήποτε άλλο την πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους. Αλλά σαν πολλά δεν μαζεύτηκαν τα ανθρώπινα λάθη; Ανθρώπινο λάθος ο βοηθός Τάτσης πέρσι που μέτρησε γκολ-οφσάιντ του Ζιλμπέρτο Σίλβα στα πλέι οφ και ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε θέση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ...κατά συρροήν ανθρώπινα λάθη πρόπερσι ο Σπάθας στο "Βικελίδης" για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση του τίτλου από τους "πράσινους"
. Και μιλάμε μόνο για τα τρία τελευταία χρόνια. Που να πάμε και πιο πίσω Είμαι ο τελευταίος που θα χρησιμοποιήσει ως άλλοθι τη διαιτησία για αποτυχίες του ΠΑΟΚ και συμφωνώ ότι πολλές φορές αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν. Όμως, όταν σε τόσο κρίσιμα παιχνίδια βλέπεις τέτοιου είδους λάθη σαν κι αυτό του Γιάχου και του Γρεβένη, τότε δεν μπορείς παρά να φωνάξεις.Φωνάζεις γιατί το συγκεκριμένο λάθος μπορεί να πληρωθεί ακριβά. Ο Μπόλονι αποτίμησε την αξία του μεταξύ 10 και 20 εκ. ευρώ. 

Περίπου τόσα μπορεί να διεκδικήσει ο ΠΑΟΚ αν... δεήσει επιτέλους να συμμετάσχει σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει είτε να πάρει το πρωτάθλημα, κάτι που το στέρησε τη σεζόν 2009-2010 ο Σπάθας, είτε να παίξει προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ που δεν τον αφήνουν ο Γιάχος, ο Γρεβένης, ο Τάτσης και δεν ξέρω ποιοι ακόμη στο μέλλον. 

Και μιλάμε για έναν ΠΑΟΚ που τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει αναταγωνιστική ομάδα που θα διεκδικήσει την συμμετοχή της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Χρήματα που δεν περίσσευαν, το αντίθετο μάλιστα, και εφόσον δεν αποσβέστηκαν έχουν φέρει σε θέση απολογούμενου όσους έχουν διοικήσει τα τελευταία χρόνια με πρώτο απ' όλους το Ζαγοράκη.

Για τα διαιτητικά λαθη ποιος πληρώνει;

Ο Ζαγοράκης πληρώνει για τα ανοίγματά του, έχοντας αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ. Με τη διαιτησία, όμως, τι γίνεται; Μαθαίνω ότι ο Γιάχος θα τεθεί εκτός πλέι οφ. Αλλάζει κάτι για τον ΠΑΟΚ; Μήπως θα κληθεί να παίξει στο ΟΑΚΑ από το χρονικό σημείο στο οποίο ο Φωτάκης ανατράπηκε από τον Καντέ και να διεκδικήσει το βαθμό ή τους βαθμούς που-ενδεχομένως-του στέρησαν ο Γιάχος και ο Γρεβένης; Ρητορικό το ερώτημα. 

Όλα τα παραπάνω με κάνουν να δικαιολογώ απόλυτα το ξέσπασμα του επίσημου ΠΑΟΚ μέσω της πολύ καυστικής ανακοίνωσης που εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής. Αποδείχθηκε ότι η καλοπροαίρετη (και δεν το λέω τυχαία γιατί έχω ζήσει τόσο την περίοδο προεδρίας Ζαγοράκη, όσο και την τωρινή με επικεφαλής τον Βρύζα) στάση του εκλαμβάνεται ως αδυναμία και ότι δικαιούται να αναρωτιέται μην τυχόν ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος είναι "οι καμένοι φούρνοι και τα ανώνυμα χτυπήματα". 

Δεν ξέρω πραγματικά τι πρέπει να γίνει για να επιστρέψουμε στην Ελλάδα στην εποχή του ανθρώπινου λάθους. 

Να "αναγκαστώ" και προσωπικά και όλοι όσοι ασχολούνται μ΄αυτό που λέγεται ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο να έχουμε θετική σκέψη γύρω από τη διαιτησία. Εκφράζω μόνο την αγωνία μου, γιατί έτσι το προϊόν απαξιώνεται και τα αρνητικά ρεκόρ εισιτηρίων στα ελληνικά γήπεδα δεν θα έχουν τέλος. 

Τώρα που το καλοσκέφτομαι, ίσως, τελικά να μην είχε άδικο ένας φίλος μου που χθες το βράδυ υποστήριζε πώς ομάδες σαν τον ΠΑΟΚ που χάνουν εκατομμύρια ευρώ από διαιτητικές αποφάσεις θα έπρεπε να κινήσουν διαδικασίες αποζημιώσεων. Όπως ακριβώς προτείνουν αρκετοί για τη χώρα μας και τα οφειλόμενα εδώ και 67 χρόνια από τους Γερμανούς...

Υ.Γ. Γνωρίζω ότι υπάρχει και η άποψη που λέει: "Ας ήταν ο ΠΑΟΚ καλύτερος χθες κόντρα στον Παναθηναϊκό, για να μην εξαρτάται από μία απόφαση του διαιτητή". Και συμφωνώ ότι ο ΠΑΟΚ μπορούσε να έχει καλύτερη εικόνα επιθετικά χθες. Αλλά αυτό το σημαίνει; Επειδή δεν έκανε το σούπερ παιχνίδι θα πρέπει να τον τιμωρήσει ο διαιτητής; Ή μία ομάδα στη μέτρια μέρας της δεν έχει το δικαίωμα ελπίζει στη νίκη...   

πηγή: sport24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ