2012-05-14 13:10:21
Φωτογραφία για Ξανά στο επίκεντρο του Eurogroup η Ελλάδα
Μετά τους ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους, αλλά και εκπροσώπους κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, τη «σκυτάλη» παίρνει το Eurogroup, το οποίο αναμένεται να απευθύνει προειδοποίηση στην Ελλάδα, συνδέοντας την εφαρμογή του προγράμματος με τη συνέχιση της στήριξης προς τη χώρα μας. Πηγές από τις Βρυξέλλες αλλά και από τη Φρανκφούρτη, δηλαδή από την έδρα της ΕΚΤ και «βάση» πολλών οικονομικών αναλυτών και συμβούλων κυβερνήσεων όπως η γερμανική, τόνιζαν μέχρι την τελευταία ώρα πως στο αποψινό Εurogroup δεν μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε σημαντική απόφαση, τουλάχιστον όχι μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, ενώ αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη στο Προεδρικό Μέγαρο για να διαπιστώσουν εάν τελικώς η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά θα σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών θα ζητήσουν ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα μας από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη καθώς και ενημέρωση για την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.


Θα συζητηθεί επίσης το μείζον πρόβλημα των ημερών, αυτό του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ που δεν συμμετείχε στο PSI και λήγει αύριο Τρίτη 15 Μαΐου. Ο κ. Σαχινίδης αναμένεται να τους καταθέσει την πρότασή του για πληρωμή του ώστε να μην μπει η χώρα σε «τεχνική πτώχευση» τη στιγμή που υπάρχει πολιτική αστάθεια.

Σε κάθε περίπτωση στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει πολιτική συζήτηση, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει και δήλωση για τη χώρα μας. Εναλλακτικά, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει τη θέση του Eurogroup για την Ελλάδα, με τις πιθανότητες να συγκλίνουν στο ό,τι θα απευθύνει μια αυστηρή προειδοποίηση προς τη χώρα μας.

Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία είναι οι χώρες που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να πάρει ούτε ένα επιπλέον ευρώ, εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες με τους Ευρωπαίους ταγούς, την ώρα που ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup ζητά από τους εταίρους να κάνουν υπομονή, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση, έστω κι αν χρειαστεί να γίνουν νέες εκλογές.

Μάλιστα, με συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, o κ. Γιούνκερ τάσσεται υπέρ της άποψης ότι πρέπει να δοθεί πρόσθετος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Εκείνο που δεν λέγεται όμως αλλά υπονοείται, είναι πως οι Ευρωπαίοι – και το ΔΝΤ όπως φάνηκε από τις τελευταίες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του – ίσως τελικά και να είναι διατεθειμένοι να δώσουν στην Ελλάδα και στη νέα κυβέρνηση – όποτε προκύψει – «ανάσες». Δηλαδή ένα ή δύο χρόνια παράταση στην κάλυψη του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ…
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ