2012-05-14 10:38:22
Φωτογραφία για Υστατες κινήσεις διάσωσης εξετάζουν επιχειρήσεις
Του Ανεστη Ντοκα*

Καμία υπόσχεση δεν μπορούν να δώσουν πλέον οι τράπεζες στις εισηγμένες που κατάφεραν να ρυθμίσουν τα χρέη τους το 2011, για το αν θα συνεχιστεί η ομαλή εξυπηρέτησή τους στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν...

Οπως δηλώνουν στην «Καθημερινλη» στελέχη επιχειρήσεων που διατηρούν ανοικτές τις γραμμές πίστωσης μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, αυτή τη στιγμή, με την εικόνα ακυβερνησίας που παρουσιάζει η χώρα και την αναγκαστική μετάθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους επόμενους μήνες, όλες οι συμφωνίες είναι στο κενό. Στην καλύτερη περίπτωση, το τραπεζικό σύστημα, όπως και οι επιχειρήσεις, τηρούν στάση αναμονής. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα βρίσκεται η χώρα μας πολιτικά σ’ ένα μήνα από σήμερα και, κυρίως, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου στην απευκταία περίπτωση που ανασταλεί η χρηματοδότηση από την Ευρώπη, μέσω των δόσεων που έχουν συμφωνηθεί
. Οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει στις επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, λόγω της μετοχοποίησης των δανείων τους, να περιμένουν μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Η εξέλιξη αυτή είναι καταδικαστική για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να μειώσουν την παραγωγή τους, αφού θα δηλώσουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των μηνιαίων υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες. Οπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, η στροφή 180 μοιρών που επιχειρούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό είναι κίνηση διάσωσης, βλέποντας την εικόνα κινούμενης άμμου που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία.

H πιστωτική ασφυξία οδηγεί πλήθος εταιρειών στη λύση της πώλησης ή της μείωσης της συμμετοχής των βασικών μετοχών, προκειμένου να περισωθούν περιουσιακά στοιχεία. Εξάλλου, προβλήματα ρευστότητας αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τα ξένα χαρτοφυλάκια, τα οποία επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

Η εικόνα που έχουμε από τις εισηγμένες στο α΄ τρίμηνο του 2012 είναι ότι 2 στις 3 αντιμετωπίζουν οξύτατο ταμειακό πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις κατά μέσον όρο καθυστερούν πάνω από 2 μήνες την καταβολή της μισθοδοσίας, ενώ έχουν ενεργοποιήσει την υποχρεωτική παροχή άδειας 2 εργάσιμων ημερών στους εργαζόμενους, κάθε μήνα, προσδοκώντας σε μια μέση μείωση του εργατικού κόστους κατά 10%. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά αυτή τη εβδομάδα ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης της μητρικής εταιρείας, «το 2012 θα είναι χρονιά που θα... κλάψουν μανούλες στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεν θέλουμε να είμαστε εμείς, γι’ αυτό ο όμιλος θα κινηθεί όσο γίνεται πιο συντηρητικά προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση».

Τα προβλήματα των εταιρειών προκύπτουν από την αναστολή της χρηματοδότησης που παρατηρείται κυρίως τους τελευταίους 12 μήνες καθώς η αγορά έχει «στεγνώσει», σε συνδυασμό με την υποχώρηση του κύκλου εργασιών.

Για παράδειγμα, τραγική είναι η κατάσταση στον κλάδο των κατασκευών και ειδικά στις εταιρείες που είχαν κάνει ανοίγματα σε έργα του Δημοσίου. Σε αυτές, το σφίξιμο της τραπεζικής κάνουλας προκαλεί έμφραγμα ρευστότητας και οδηγεί στην κατάρρευση. Στο real estate είναι προφανές ότι στο «κόκκινο» βρίσκονται επιχειρήσεις που είχαν σε εξέλιξη επενδυτικά σχέδια και οι τράπεζες πάγωσαν τη χρηματοδότηση, ενώ στα ξενοδοχεία η πτώση του τουρισμού φέρνει στο «κόκκινο» επιχειρήσεις με προβληματικό κεφάλαιο κίνησης.

Ακόμη και στον κλάδο των τροφίμων, που παραδοσιακά ήταν ο πιο αμυντικός κλάδος της ελληνικής βιομηχανίας, η μείωση των πωλήσεων είναι δεδομένη, αφού οι καταναλωτές περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα και κυρίως στρέφονται στα πιο φθηνά προϊόντα και στις ιδιωτικές ετικέτες (private label). Δεν είναι λίγες και οι εισηγμένες που, ενώ έχουν ακίνητη περιουσία, αντιμετωπίζονται από τις τράπεζες ως εν δυνάμει παράγοντες επισφαλειών για δυνητικούς πελάτες και προμηθευτές και γι’ αυτό αρνούνται να τις εξυπηρετήσουν στις ταμειακές τους ανάγκες.

*στην Καθημερινή
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ