2012-05-14 10:20:18
Φωτογραφία για Αυτό είναι το νέο Champions League
 O Ανδρέας Δημάτος, άριστος γνώστης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει στο σημερινό φύλλο του Goal ένα κατατοπιστικότατο άρθρο για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο Champions League της επόμενης περιόδου και ποιες είναι οι πιθανές ομάδες που θα βρει στο δρόμο της η ομάδα που θα πάρει την πρώτη θέση στα πλέι οφ. Διαβάστε το έχει ενδιαφέρον: «Σχεδόν ολοκληρωμένη είναι από το βράδυ της Κυριακής η εικόνα του νέου Champions League, αφού ολοκληρώθηκαν οι εκκρεμότητες στα σημαντικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, είτε αφορούσαν τις ομάδες που θα είναι απευθείας στους ομίλους είτε τον προκριματικό των μη πρωταθλητών που αφορά την ελληνική ομάδα που θα πάρει το δεύτερο εισιτήριο για τη διοργάνωση.

Ο Ολυμπιακός πήρε το δώρο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που έχασε στο φινάλε από τη Ρούμπιν Καζάν και μαζί το δεύτερο ρωσικό εισιτήριο πίσω από τη Ζενίτ. Ταυτόχρονα στα υπόλοιπα πρωταθλήματα δεν άλλαξε κάτι ώστε να προκύψει ομάδα με υψηλότερο συντελεστή από τον πρωταθλητή Ελλάδας.


«Πράσινη» πρωτιά, «δικέφαλες» φωνές!

Το... φύλαγε για την ΑΕΚ ο Σκόνδρας

Ο Ολυμπιακός μετέχει στη διοργάνωση με τον 17ο καλύτερο συντελεστή, που τον φέρνει αυτή τη στιγμή επικεφαλής στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, αλλά από πάνω του υπάρχουν Τότεναμ, Μπράγκα και Ντιναμό Κιέβου που θα πρέπει να προκριθούν από τον προκριματικό των μη πρωταθλητών. Τις δύο τελευταίες αλλά και την πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι θα τις είχε ξεπεράσει σε συντελεστή, αν είχε νικήσει τη Μέταλιστ στο Καραϊσκάκη τον Μάρτιο Με έναν αποκλεισμό των τριών αυτών ομάδων τον Αύγουστο, οι «ερυθρόλευκοι» θα ανέβουν στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας. Υπάρχει βεβαίως και η πιθανότητα να κατακτήσει η Τσέλσι το εφετινό τρόπαιο, να πάρει τη θέση της Τότεναμ αλλά θα είναι απευθείας στους ομίλους, οπότε ο Ολυμπιακός θα πηγαίνει για ένα στα δύο, δηλαδή θα πρέπει να αποκλειστεί ή η Μπράγκα ή η Ντιναμό Κιέβου.

ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ ή Ατρόμητος;

Οσον αφορά τον Παναθηναϊκό με Ουντινέζε, Μάλαγα, Λιλ και Σπαρτάκ Μόσχας αντί ΤΣΣΚΑ στον προκριματικό των μη πρωταθλητών, γνωρίζει από τώρα ότι θα είναι σίγουρα στους ισχυρούς και στους δύο προκριματικούς γύρους που θα κληθεί να περάσει για να βρεθεί στους ομίλους, αν βεβαίως διατηρήσει την πρωτιά που επανέκτησε στη βαθμολογία των ελληνικών πλέι οφ.

Στις 15 ομάδες που θα μετάσχουν, οι «πράσινοι» έχουν τον τέταρτο καλύτερο συντελεστή πίσω από Τότεναμ, Μπράγκα και Ντιναμό Κιέβου. Αντίθετα ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν τύχη να είναι στους ισχυρούς του πρώτου προκριματικού, μόνο αν η Τσέλσι κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, οπότε θα φύγει από τη μέση η Τότεναμ, ενώ η Σπαρτάκ Μόσχας με την Μπράγκα θα προβιβαστούν απευθείας στα πλέι οφ.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά…

Απευθείας στους ομίλους

Η μοναδική εκκρεμότητα για να οριστικοποιηθεί η προνομιούχος 22άδα έχει να κάνει με το πρωτάθλημα της Δανίας που ολοκληρώνεται στις 23 Μαΐου αλλά και με τον τελικό του Champions League στο Μόναχο. Αν το κατακτήσει η Τσέλσι, θα συμπληρώσει την 22άδα, ενώ με την Μπάγερν πρωταθλήτρια Ευρώπης η 22η ομάδα θα είναι η πρωταθλήτρια του 13ου Βελγίου στη βαθμολογία της UEFA, Αντερλεχτ.

ΟΙ 22 ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

AΓΓΛΙΑ: Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Aρσεναλ

ΙΣΠΑΝΙΑ: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Βαλένθια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ντόρτμουντ, Μπάγερν, Σάλκε

ΙΤΑΛΙΑ: Γιουβέντους, Μίλαν

ΓΑΛΛΙΑ: Μονπελιέ, Παρί Σεν Ζερμαίν

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Πόρτο, Μπενφίκα

ΡΩΣΙΑ: Ζενίτ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Σαχτάρ Ντόνεντσκ

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Αγιαξ

ΤΟΥΡΚΙΑ: Γαλατασαράι

ΕΛΛΑΔΑ: Ολυμπιακός

ΔΑΝΙΑ: Υπάρχουν ακόμα δύο αγωνιστικές (φινάλε στις 23 Μαϊου) και προς το παρόν προηγείται η Κοπεγχάγη, αλλά η Νόρτζελαντ έχει ένα ματς λιγότερο…

ΒΕΛΓΙΟ: Αντερλεχτ (θα είναι απευθείας στους ομίλους αν κατακτήσει το Champions League η Μπάγερν. Αν το κατακτήσει η Μπάγερν, θα μετακομίσει στον προκριματικό των πρωταθλητών)

Ο ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΠΑΟΚ, ΠΑΟ, ΑΕΚ Η ΑΤΡΟΜΗΤΟ

Από τις 15 ομάδες που θα μετάσχουν (ή 14 αν η Τσέλσι ως πρωταθλήτρια Ευρώπης… αποκλείσει την τέταρτη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ) είναι πλέον τσεκαρισμένες οι 12. Απομένει η ελληνική ομάδα που θα κατακτήσει την πρωτιά στα πλέι οφ (θα γίνει γνωστή στις 20 Μαΐου), η δεύτερη ομάδα του πρωταθλήματος της Δανίας ανάμεσα σε Νόρτζελαντ και Κοπεγχάγη (στις 23 Μαϊου), ενώ στις 19 Μαϊου θα γνωρίζουμε και τη δεύτερη (όπως και την πρωταθλήτρια) ομάδα της βαθμολογίας του ρουμανικού πρωταθλήματος. Λογικά θα είναι μία εκ των Κλουζ, Βασλούι ή Στεάουα.

Aς δούμε όμως τη 15άδα, όπως ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με τις καθοριστικές εκκρεμότητες στα πρωταθλήματα της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας αλλά και της Ρωσίας.

Πλέι οφ

ΑΓΓΛΙΑ: Τότεναμ

ΙΣΠΑΝΙΑ: Mάλαγα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Γκλάντμπαχ

ΙΤΑΛΙΑ: Ουντινέζε

ΓΑΛΛΙΑ: Λιλ

Α' Προκριματικός

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Μπράγκα

ΡΩΣΙΑ: Σπαρτάκ Μόσχας

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ντιναμό Κιέβου

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φέγενορντ

ΤΟΥΡΚΙΑ: Φενέρμπαχτσε

ΕΛΛΑΔΑ: Η πρώτη των πλέι οφ

ΔΑΝΙΑ: Νόρτζελαντ ή Κοπεγχάγη

ΒΕΛΓΙΟ: Μπριζ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Βασλούι ή Κλουζ ή Στεάουα

ΣΚΟΤΙΑ: Μάδεργουελ

Ισχυροί και ανίσχυροι

Με τα τωρινά δεδομένα αν ο Παναθηναϊκός πάρει το δεύτερο εισιτήριο, θα είναι στους ισχυρούς του πρώτου προκριματικού μαζί με Μπράγκα, Ντιναμό Κιέβου, Σπαρτάκ Μόσχας και Φενέρμπαχτσε και οι πιθανοί του αντίπαλοι θα είναι Φέγενορντ, Μπριζ, Μάδεργουελ και πιθανότατα η Νόρτζελαντ με τη Βασλούι.

Αντίθετα ΠΑΟΚ, ΑΕΚ ή Ατρόμητος θα είναι στους ανίσχυρους και οι πιθανοί τους αντίπαλοι στον πρώτο προκριματικό θα είναι Μπράγκα, Ντιναμό Κιέβου, Σπαρτάκ Μόσχας, Φενέρμπαχτσε και Μπριζ.

Αν όμως η Τσέλσι κατακτήσει το φετινό Champions League, στον πρώτο προκριματικό θα μετάσχουν οχτώ ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση Παναθηναϊκός ή ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ θα είναι στους ισχυρούς μαζί με Ντιναμό Κιέβου, Φενέρμπαχτσε και Μπριζ και οι πιθανοί τους αντίπαλοι θα είναι Φέγενορντ, Μάδεργουελ και πιθανότατα η Νόρτζελαντ με τη Βασλούι. Ο Ατρόμητος θα είναι και σε αυτό το ενδεχόμενο στους ανίσχυρους.

Τα γκρουπ δυναμικότητας

Σχεδόν δεδομένη είναι η σύνθεση των δύο πρώτων γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση των ομίλων στα τέλη του Αυγούστου στο Μονακό. Οσον αφορά τους 8 επικεφαλείς ομίλων το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι να μπει η Τσέλσι ως κάτοχος του τροπαίου και σε αυτή την περίπτωση θα πέσει η Βαλένθια στο δεύτερο γκρουπ.

Οσον αφορά το δεύτερο γκρουπ δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα υπάρχει η Τότεναμ που πήρε το τέταρτο αγγλικό εισιτήριο και εκτός από την… απειλή της Τσέλσι, θα πρέπει να προκριθεί από τον προκριματικό, κάτι που ισχύει και για την Μπράγκα και την Ντιναμό Κιέβου.

Αν ο Παναθηναϊκός μπει στους ομίλους, λογικά θα είναι στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, ενώ αν τα καταφέρουν ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ ή Ατρόμητος θα βρίσκονται στο τέταρτο γκρουπ.

ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ CHAMPIONS LEAGUE

A' ΓΚΡΟΥΠ

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ/Ισπανία/157.837

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ./Αγγλία/141.857

ΜΠΑΓΕΡΝ/Γερμανία/132.003

ΡΕΑΛ Μ./Ισπανία/121.837

ΑΡΣΕΝΑΛ/Αγγλία/113.857

ΠΟΡΤΟ/Πορτογαλία/98.069

ΜΙΛΑΝ/Ιταλία/89.996

ΒΑΛΕΝΘΙΑ/Ισπανία/89.837

Β' ΓΚΡΟΥΠ

ΜΠΕΝΦΙΚΑ/Πορτογαλία/87.069

ΣΑΧΤΑΡ ΝΤ./Ουκρανία/84.026

ΖΕΝΙΤ/Ρωσία/79.066

ΣΑΛΚΕ/Γερμανία/78.003

ΤΟΤΕΝΑΜ*/Αγγλία/66.857

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Σ./Αγγλία/63.857

ΜΠΡΑΓΚΑ*/Πορτογαλία/63.069

ΝΤΙΝΑΜΟ Κ.*/Ουκρανία/62.026

Γ' ΓΚΡΟΥΠ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ/ΕΛΛΑΔΑ/61.420

ΑΓΙΑΞ/Ολλανδία/58.103

ΒΑΣΙΛΕΙΑ**/Ελβετία/53.360

ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ/Βέλγιο/48.480

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ/Ιταλία/46.996

Κοπεγχάγη/Δανία/46.505

ΣΠΑΡΤΑΚ Μ.*/Ρωσία/46.066

ΠΑΡΙ Σ.Ζ./Γαλλία/45.835

Δ' ΓΚΡΟΥΠ

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ*/Τουρκία/41.615

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ/Τουρκία/38.615

ΣΕΛΤΙΚ**/Σκοτία/32.728

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ/Γερμανία/31.003

ΜΠΑΤΕ ΜΠ.**/Λευκορωσία/29.641

ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ**/Αυστρία/29.625

ΝΤΙΝΑΜΟ Ζ.**/Κροατία/24.774

ΜΟΝΠΕΛΙΕ/Γαλλία/11.835

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Με κεφαλαία είναι οι ομάδες που έχουν τσεκάρει οριστικά το εισιτήριό τους και με πεζά όσες προηγούνται στη χώρα τους αυτή τη στιγμή. Με * είναι οι ομάδες με τον υψηλότερο συντελεστή από τον προκριματικό των μη πρωταθλητών και με ** είναι οι ομάδες με τον υψηλότερο συντελεστή από τον προκριματικό των πρωταθλητών. Από τις ελληνικές ομάδες θα μπορούσε να είναι στον πίνακα ο Παναθηναϊκός, που έχει υψηλότερο συντελεστή από τη Φενέρμπαχτσε, αλλά δεν έχουμε υπολογίσει δεύτερη ομάδα από τη χώρα μας λόγω της εξέλιξης των πλέι οφ. Η Αντερλεχτ αναφέρεται απευθείας στους ομίλους, κάτι που δεν θα ισχύσει αν τελικά μπει στους ομίλους ως κάτοχος του τροπαίου η Τσέλσι

Ο τελικός πίνακας μπορεί να είναι κατά πολύ διαφοροποιημένος καθώς υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι οι τριτοτέταρτες των ισχυρών πρωταθλημάτων (πχ Γκλάντμπαχ, Μάλαγα, Ουντινέζε, Λιλ κλπ) έχουν μικρό συντελεστή και θα είναι στους θεωρητικά ανίσχυρους στα πλέι οφ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προκριθούν στους ομίλους.
paokrevolution
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ