2012-05-14 07:52:43
Φωτογραφία για Ο τελευταίος έκλεισε την πόρτα
Οι δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιβεβαίωσαν ότι η χθεσινή ημέρα απέβη άκαρπη ως προς τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι θέλει, αλλά δεν μπορεί να συμμετάσχει αν το σχήμα δεν είναι οικουμενικό. Αν δηλαδή δεν μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποκλείσει ήδη από το μεσημέρι στην κουβέντα με Σαμαρά και Βενιζέλο ενώπιον του Κάρολου Παπούλια. Επειτα λοιπόν από μία συνάντηση και τέσσερα τετ α τετ η υπόθεση της συγκυβέρνησης παραμένει στο μηδέν, όπως πιστοποίησε και η απόφαση του Τσίπρα να μη μετάσχει στο σημερινό ραντεβού στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί. Το ίδιο και η κακή ατμόσφαιρα στη συνάντηση των αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια.

Οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Τσίπρας πήραν θέσεις στο τραπέζι. Μόλις όμως βγήκαν οι φωτογράφοι, τα χαμόγελα πάγωσαν
. Οχι γιατί η επιστολή του Λουκά Παπαδήμου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - την οποία παρέδωσε στους αρχηγούς να τη διαβάσουν ο ένας μετά τον άλλο - εξηγούσε ότι ο δημοσιονομικός ορίζοντας της χώρας φθάνει οριακά έως τις αρχές του καλοκαιριού. Αλλά γιατί η πρώτη αντίδραση του προέδρου του ΣΥΝ ήταν αρνητική. Ο Τσίπρας εμφανίστηκε ενοχλημένος γιατί ο Λουκάς Παπαδήμος, αντί να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και δεν πτοήθηκε από την εικόνα επερχόμενης καταστροφής.

Ο προγραμματισμός της ημέρας προκάλεσε ερωτήματα. Γιατί να δει ο Κάρολος Παπούλιας πρώτα τους τρεις που έλαβαν την εντολή σε κοινή σύσκεψη και μετά όλους τους υπολοίπους τετ α τετ; Και γιατί να κλείσει τις συναντήσεις με τον Φώτη Κουβέλη στις 10.30 το βράδυ; Το παρασκήνιο είναι ότι ο Σαμαράς και η Παπαρήγα αρνήθηκαν, αλλά και οι υπόλοιποι δεν ήθελαν, να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής. Οπότε ο Πρόεδρος κινήθηκε μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής του ευχέρειας.

Ο Κάρολος Παπούλιας είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια για να προκύψει σχήμα συνεργασίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ένα τραπέζι σε στενό κύκλο στο σπίτι του τη βραδιά των εκλογών. Η αντίδρασή του στο αποτέλεσμα ήταν η συναίσθηση της ευθύνης να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα.

Οι μετέχοντες στη συνάντηση στο Προεδρικό πήραν τον Τσίπρα με το καλό. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν θετικός για την επιστολή του Αλέξη προς τον Ζοζέ Μπαρόζο. Και ο Αντώνης Σαμαράς τον ρώτησε γιατί «επιμένει στο ανέφικτο». Δηλαδή στο να κάνει κυβέρνηση με το ΚΚΕ που αρνείται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχει ο εφικτός στόχος μιας συγκυβέρνησης ΔΗΜΑΡ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, στην οποία η Κουμουνδούρου θα μπορούσε να δώσει ψήφο ανοχής. Ο Τσίπρας προτίμησε να ειρωνευτεί τον πρόεδρο της ΝΔ, ρωτώντας πόσο εφικτός ήταν ο στόχος της αυτοδυναμίας που είχε θέσει ο Σαμαράς στις εκλογές. Ο Τσίπρας χαρακτήρισε επίσης «συνταγματικώς αμφίσημη» μια ψήφο ανοχής, για να εισπράξει μια μακρά ανάλυση του άρθρου 84 του Συντάγματος από τον Βενιζέλο. Και πάλι όμως ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέμεινε να ρωτά «γιατί δεν προχωράτε αφού έχετε 168 βουλευτές;», επικαλούμενος το άθροισμα ψήφων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Το κλίμα δυσπιστίας φαίνεται και από το θέμα των πρακτικών. Η Κουμουνδούρου επιμένει ότι θα δημοσιοποιηθούν σήμερα γιατί το ζήτησε ο Τσίπρας. Η Προεδρία αφήνει, πίσω από το θεσμικό τακτ, να εννοηθεί ότι η απόφαση είχε προηγηθεί για λόγους διαφάνειας σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη.

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Οι συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών στο Προεδρικό συνεχίζονταν χθες το απόγευμα, ενώ χειροτέρευε δραματικά η σχέση ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ, με εκατέρωθεν δηλώσεις στα όρια των πολιτικών ύβρεων. Η Αλέκα Παπαρήγα επιμένει ότι «πάμε για εκλογές». Ενώ ο Πάνος Καμμένος δεν επιβεβαίωσε τη φημολογία ότι θα προτείνει Αβραμόπουλο για πρωθυπουργό. Αντ' αυτού ο Καμμένος επέδωσε επτά σημεία στον Πρόεδρο σε ένα σύντομο ραντεβού που χρωματίστηκε αρνητικά από τις επικρίσεις που εξέφρασε μετά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τον «τεμαχισμό» της διαδικασίας.

Το συμπέρασμα είναι ότι η χώρα κρέμεται από μια κλωστή. Και ότι ο Πρόεδρος είχε καλέσει για σήμερα Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλο, αλλά και Κουβέλη. Ο Τσίπρας απέρριψε χθες το βράδυ την πρόσκληση σε ένα ραντεβού της τελευταίας ευκαιρίας

Δ.Μητρόπουλος / ΝΕΑ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ