2012-05-13 23:07:51
Φωτογραφία για Βαριά ήττα για Μέρκελ στη Β. Ρηνανία - Βεστφαλία
Της κόπηκε το χαμόγελο Βαριά ήττα υπέστησαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Αγκελα Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, 16 μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), το CDU έχασε περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2010 και φαίνεται να κερδίζει το 26,3% των ψήφων.

Η ήττα των Συντηρητικών αποτελεί προειδοποίηση για τη Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), υπό την ηγεσία της περιφερειακής πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ, κέρδισε το 39% των ψήφων, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 4,5 μονάδες σε σχέση με το 2010.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, κέρδισαν το 8,4% των ψήφων, ενώ το Κόμμα των Πειρατών κατάφερε να εισέλθει στην περιφερειακή βουλή με ποσοστό 7,7%.


«Τι ωραία βραδιά», αναφώνησε η Κραφτ. «Είναι μια συντριπτική ήττα για την Αγκελα Μέρκελ και το CDU», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του SPD Αντρέας Νάλες. Ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είδε στις περιφερειακές αυτές εκλογές «ένα καλό ξεκίνημα» για τις βουλευτικές εκλογές του 2013.

Εν τω μεταξύ, λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο επικεφαλής του CDU Νόρμπερτ Ρέτγκεν αποδέχθηκε την προσωπική του ήττα, όπως την αποκάλεσε ο ίδιος, και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος.

«Είναι πικρό, είναι ξεκάθαρο και πραγματικά οδυνηρό», δήλωσε ο 46χρονος στους υποστηρικτές του στο Ντίσελντορφ. Πάντως ο Ρέτγκεν δεν διευκρίνισε αν θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος που κατέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Μέρκελ.

Πάντως πριν από τις εκλογές οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η επίδραση του εκλογικού αποτελέσματος στη γερμανίδα καγκελάριο, η οποία εξακολουθεί να είναι δημοφιλής, θα ήταν περιορισμένη. Οι Γερμανοί εμπιστεύονται την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η Μέρκελ για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να σχολιάσει τα αποτελέσματα των σημερινών περιφερειακών εκλογών τη Δευτέρα στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Αρρώστια του Αριστερισμού
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Αρρώστια του Αριστερισμού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ