2012-05-12 15:46:23
Φωτογραφία για Η γη καταπίνει ένα ολόκληρο χωριό στα Τρίκαλα
Ενα πανέμορφο χωριό, το Ροπωτό Τρικάλων τείνει να σβηστεί από τον χάρτη εξαιτίας ενός έντονου γεωλογικού φαινομένου που «καταπίνει» τα σπίτια των κατοίκων και μαζί και τις ζωές τους! Η γη έχει ανοίξει και «ρουφάει» το χωριό, χωρίς κανείς να μπορεί να κάνει το παραμικρό. Ηδη  οι καταστροφές από τις καθιζήσεις και τις κατολισθήσεις στο χωριό του δήμου Πύλης είναι τεράστιες.

Ενα μεγάλο τμήμα του χωριού έχει εξαφανιστεί εξαιτίας του φαινομένου, ενώ η κατάσταση μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται. Πολλοί κάτοικοι του χωριού, που τα σπίτια τους έχουν πέσει, έχουν γίνει πρόσφυγες. Εχουν βρει καταφύγιο σε σπίτια συγγενών, ξενοδοχεία, ακόμη και σε αυτοσχέδιες καλύβες. Ο ιερός ναός, δρόμοι και σπίτια έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ και όσα ακόμη στέκουν όρθια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό, νερό και τηλέφωνο. Η κατάσταση είναι δραματική καθώς τα πάντα βουλιάζουν, χάνονται από προσώπου γης. Οπως ανέφερε στην «Espresso» ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Κουφογάζος, «το κατολισθητικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό στο Ροπωτό έχει καταστρέψει το χωριό. Οι κατολισθήσεις αποτελούν πλέον μόνιμη πληγή και ήδη έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές περισσότερα από τριάντα έξι σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοίκιση».


Τα υπόλοιπα εξήντα τέσσερα σπίτια του χωριού μπορεί προς το παρόν να στέκουν όρθια, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το τι επιφυλάσσει στους ενοίκους η επόμενη μέρα. «Αυτή τη στιγμή η κατάσταση επικεντρώνεται στον κεντρικό οικισμό του Ροπωτού όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το γεωλογικό φαινόμενο που προκαλεί κατολισθήσεις και καθιζήσεις. Εχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές στην οικιστική ζώνη. Καταρρεύσεις σπιτιών, δρόμων, προβλήματα στις τηλεφωνίες» σημείωσε ο κ. Κουφογάζος και πρόσθεσε: «Ο κεντρικός οικισμός έμεινε και από ηλεκτρικό ρεύμ [Σπίτι του χωριού μισογκρεμισμένο και έτοιμο να βρεθεί στα σπλάχνα τη γης.] μα, με τη ΔΕΗ να μην μπορεί να παρέμβει για να αποκαταστήσει τη βλάβη καθώς υπάρχει κίνδυνος να βουλιάξουν και οι στύλοι του δικτύου. Ο δήμος, από την πλευρά του, κα’ επανάληψη έχει τονίσει ότι δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές επεμβάσεις, καλώντας τους κατοίκους των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές να τα εγκαταλείψουν».

Οπως ανέφερε ο ίδιος, «το φαινόμενο παρουσιάζεται στην περιοχή τα τελευταία πενήντα χρόνια και κατά καιρούς εμφανίζει εξάρσεις. Οι έντονες χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν φέτος είχαν ως αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερέψει. Ενεργοποιήθηκε το υπόγειο νερό που βρίσκεται κάτω από τον οικισμό και το έδαφος υποχωρεί. Υπήρξε νέα παραμόρφωση και μετατόπιση του εδάφους, με ρήγματα που σηματοδοτούν νέες, μεγαλύτερες καταστροφές. Το χωριό απειλείται με αφανισμό και οι κάτοικοι με ξεριζωμό» σημείωσε ο κ. Κουφογάζος και συνέχισε: «Ο δήμος έχει ρίξει όλο το βάρος του στην προστασία των κατοίκων. Την άμεση απομάκρυνσή τους για να σωθούν οι ζωές τους».

Στο Ροπωτό είχαν σημειωθεί εικόνες βιβλικής καταστροφής και πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν είχε υποχωρήσει το έδαφος και τα σπίτια είχαν βρεθεί στον αέρα. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, δεν είχαν γίνει τα απαραίτητα έργα για να αποφευχθούν νέες καταστροφές.

ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΣ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ

Από τις καθιζήσεις και τις κατολισθήσεις οι κάτοικοι των τριάντα έξι σπιτιών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία. Μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και άφησαν πίσω το βιος τους με δάκρυα στα μάτια, αλλά και ένα μεγάλο «γιατί;» να τους βασανίζει. Γιατί δεν έγινε τίποτα από την πολιτεία για να σωθούν οι κόποι μιας ζωής; Κάποιοι φιλοξενούνται σε γειτονικά χωριά, ενώ όσοι δεν είχαν πού την κεφαλήν κλίναι, με [Η γη έχει ανοίξει στα δύο και ετοιμάζεται να πάρει βαθιά μέσα της και αυτό το σπίτι του Ροπωτού.] πρωτοβουλία του δήμου φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία.

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο που αντιμετωπίζει ο δήμος είναι οικονομικής φύσης. Σύμφωνα με τον κ. Κουφογάζο, η δημοτική αρχή δεν έχει εισπράξει ακόμη την τακτική επιχορήγηση για τον μήνα Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα βασικές λειτουργικές ανάγκες να γίνονται με δυσκολία. Για την ώρα, ο δήμος αντεπεξέρχεται, ωστόσο αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, τότε θα αντιμετωπίσει προβλήματα ακόμη και στην πληρωμή βασικών ειδών.

«Από την πλευρά μας υπήρξε έντονη κινητοποίηση, ωστόσο έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πλήρη αδράνεια της κεντρικής πολιτείας που οφείλει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο χωριό Ροπωτό» σημείωσε ο δήμαρχος και κατέληξε: «Μέσα σε αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις εκλογές, ουδείς ασχολείται». Προβλήματα με κατολισθήσεις υπάρχουν και σε άλλα χωριά του δήμου, όπως στα Στουρναρέικα και το Κοτρώνι.

πηγή:Espressonews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ