2012-05-07 04:22:45
Φωτογραφία για O εκλογικός απόηχος στο Ρέθυμνο
Μεγάλος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης στο νομό, ο νέος Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός με το ΣΥΡΙΖΑ Δραματικές απώλειες για το ΠΑΣΟΚ, σημαντικές για την ΝΔ.

Άνθρακας ο θησαυρός για τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε επίπεδο νομού αλλά και περιφέρειας Κρήτης

Σημαντική η παρουσία της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Κρήτη, που όμως λόγω της μνημονιακής πολιτικής και των προσωπικών επιλογών της Ντόρας Μπακογιάννη δεν κατάφερε την είσοδο στην Βουλή απογοητεύοντας για μια ακόμα φορά στελέχη και υποστηρικτές της του Βασίλη Κασιμάτη

Τούτη η βραδιά τα είχε όλα. Ξεκινώντας από επίπεδο επικράτειας η λαϊκή εντολή έδειξε ξεκάθαρα ότι ο Ελληνικός λαός τιμώρησε πάραυτα την μνημονιακή πολιτική του δικομματισμού, στέλνοντας στο περιθώριο τα 2 πρώην πλέον «μεγάλα» κόμματα, που σήμερα δικαίως μετετράπησαν σε κομματίδια.

Ταυτόχρονα νέοι "παίκτες" έκαναν θριαμβευτική είσοδο στο κοινοβούλιο, εξοστρακίζοντας τα κόμματα εξουσίας των τελευταίων 38 ετών και που αυτά οδήγησαν την Ελλάδα στα δραματικά αποτελέσματα της τρέχουσας πολιτικοοικονομικής ζωής.


ΣΥΡΙΖΑ - Ρέθυμνο Σχετικά με το Ρέθυμνο, το εκλογικό σώμα έδωσε ξεκάθαρη εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας νέο βουλευτή στο Ρέθυμνο για πρώτη φορά από το χώρο της ευρύτερης αριστεράς, τον κ. Ανδρέα Ξανθό. Ένα ταπεινό πολιτικό με ήθος και γνώση της εντοπιότητας, έναν γιατρό ... γνωστό για τους αγώνες του (πρ.Πρόεδρος ΕΣΥ) στα θέματα υγείας και όχι μόνο. Η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο νομού απορρέει από τα την διαφορά των ποσοστών από τις εθνικές εκλογές του 2009, όταν τότε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα πήρε στο Ρέθυμνο 2,076 ψήφους (3,90%) και σήμερα η κάλπη έδωσε 7,150 ψήφους και 14,58%. Μια άνοδο σε νομαρχιακό επίπεδο της τάξεως του ... 345% !!!

ΠΑΣΟΚ - Ρέθυμνο Στον αντίποδα ο κ. Μανώλης Όθωνας επανεξελέγην βουλευτής στο νομό αλλά με σημαντικότατες απώλειες αφού το ΠΑΣΟΚ γύρισε 40 χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα όταν το 1974 είχε λάβει 13,58%. Στο Ρέθυμνο το ΠΑΣΟΚ έλαβε 9,980 ψήφους και 20,38% όταν στις περασμένες εκλογές του 2009 είχε λάβει 30,837 ψήφους και 58% !!!

Αυτό καταδεικνύει την σαφή αποστροφή του εκλογικού σώματος στο Ρέθυμνο εις βάρος της πρώην κυβερνώσας παράταξης. Ο κ. Όθωνας κατάφερε να συσπειρώσει την μικρή μερίδα των πράσινων ψηφοφόρων στον νομό, οι οποίοι ανήκαν στην ευνοούμενη (οικονομικώς) μερίδα του λαού, που χθες βράδυ «εξαργύρωσε» στον πρώην υφυπουργό Πρ.τ.Πολ. ... παρελθούσες «απολαβές». Οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο από το 2009 ανέρχονται στο 69%!!

ΝΔ- Ρέθυμνο Για την ΝΔ τα πράγματα ήταν ομαλότερα από πλευράς απωλειών παρότι το κόμμα Σαμαρά δεν πήρε έδρα στο Ρέθυμνο. Το 2009 με 27,41% η ΝΔ είχε πάρει 14,597 ψήφους και χθες βράδυ οι Ρεθυμνιώτες πολίτες έδωσαν 6,380 ψήφους και 13,06% .

Οι απώλειες της ΝΔ στο Ρέθυμνο από το 2009 ανέρχονται στο 58%. Μεγάλος νικητής της εσωκομματικής αναμέτρησης της ΝΔ ήταν ο νεαρός δικηγόρος από τα Ανώγεια κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος παρότι δεν είχε ουδεμία στήριξη από το παλαιοκομματικό «κάστρο» της γαλάζιας παράταξης στο νομό, κατόρθωσε να συγκεντρώσει διπλό περίπου αριθμό ψήφων από τον ευνοούμενο της κ. Όλγας Κεφαλογιάννη και του οικοδομήματός της , τον κ. Γιάννη Ταταράκη.

Σημαντικό στοιχείο της ήττας Ταταράκη ήταν αυτό που η εφημερίδα μας είχε δημοσιεύσειπρο ημερών, σχετικά με τις περσινές δηλώσεις του πρ. Δημάρχου Λάμπης, ο οποίος είχε κατηγορήσει τότε με πρωτοσέλιδες δηλώσεις του, τον Αντώνη Σαμαρά ως "Προδότη & Αποστάτη". Ήταν το σημείο αιχμής που ο Ρεθυμνιώτικος λαός φαίνεται ότι δεν αμέλησε, δεν συγχώρησε και τελικά έπειτα από την «κολοτούμπα» αυτή έστειλε τον κ. Ταταράκη πίσω στο ...σημείο μηδέν!

Δημοκρατική Συμμαχία - Ρέθυμνο Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη φαίνεται να πρόδωσε για μια ακόμα φορά τα στελέχη της στο νησί, αλλά και τους ψηφοφόρους της. Πικραμένος αλλά με το κεφάλι ψηλά, εμφανίστηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου αργά το βράδυ, ο υποψήφιος Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Μιχάλης Βάμβουκας, ο οποίος έφτασε στην πηγή για δεύτερη φορά αλλά δεν «δροσίστηκε».

Θυμίζουμε ότι στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 ο κ. Βάμβουκας είχε αναδειχτεί «πρώτος των πρώτων» σε όλη την Ελλάδα, σε εσωκομματικά ποσοστά, αλλά τότε δεν κατάφερε λόγω του άδικου εκλογικού νόμου να πάρει έδρα στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης.

Χθες βράδυ το κόμμα της Ντόρας κατάφερε να πάρει την 4η θέση στο νομό με 12,85% και 6,276 ψήφους, μόλις 99 λιγότερους από την 3η ΝΔ.

Έτσι ο κ. Μιχάλης Βάμβουκας παρότι έδωσε έναν αξιοπρεπέστατο αγώνα στον νομό και κατάφερε ως ένα μεγάλο βαθμό να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η «Ντορική» πολιτική, δεν κατάφερε και πάλι να κερδίσει τα εύσημα του εκλογικού σώματος, αφήνοντας εμφανή πικρία τόσο στον ίδιο όσο και τους χιλιάδες ψηφοφόρους που τον τίμησαν με την ψήφο τους.

Ανεξάρτητοι Έλληνες - Ρέθυμνο/Κρήτη Για το κόμμα του Πάνου Καμμένου σε Ρέθυμνο και Κρήτη, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Έπειτα από την παλαιοκομματικού τύπου εσωκομματική φαγωμάρα των εναπομεινάντων στελεχών των Ανεξ.Ελλ. στο Ρέθυμνο, το ψηφοδέλτιο δεν κατόρθωσε να κάνει την έκπληξη. Ενώ είχε ξεκινήσει πολύ καλά τον προεκλογικό αγώνα με τον παραιτηθέντα υποψήφιο Βουλευτή Χαράλαμπο Χαιρέτη να «σαρώνει» ειδικά στους δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, έπειτα από την βοερή αποχώρησή του με δηλώσεις στο τοπικό τύπο, τα ποσοστά του κινήματος κατρακύλησαν με τελικό αποτέλεσμα να κλείνει στο 9,47% με μόλις 4,625 ψήφους. Tragic... για το πρώην πολύ-υποσχόμενο (στο Ρέθυμνο) κόμμα Καμμένου.

Επειτα από την άτσαλη συνεργασία του κ. Πάνου Καμμένου με τους κ.κ. Δημαρά & Μαριά, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν κατάφερε να πάρει στην Κρήτη ουδεμία έδρα, με μόνη εξαίρεση εκείνη του Νότη Μαριά στο Ηράκλειο, που όμως πιστώνεται στο κόμμα των «Αντιμνημονιακών Πολιτών-Μαριάς».

Έτσι κάπως άδοξα έληξε ο αγώνας που ξεκίνησαν αρκετά στελέχη του Πάνου Καμμένου στην Κρήτη και που αποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό έπειτα από την επιπόλαιη και ανώριμη στάση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην περιφέρεια Κρήτης και ειδικότερα στο Ρέθυμνο.

Για την ιστορία, ο υποψήφιος του κόμματος, γιατρός κ. Στέλιος Κοπανάκης αναδείχτηκε πρώτος, αφήνοντας με μεγάλη διαφορά στην δεύτερη θέση τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό και εκλεκτό το Γιάννη Δημαρά, κ. Νίκο Σιλιγάρδο. Τρίτος, ο κ. Κώστας Ποθουλάκης ( ο οποίος παρότι «έπαιξε» μόνος του μπάλα, αφού κατάφερε να διαλύσει την Τοπική Οργάνωση... δεν κατάφερε όμως να κάνει τίποτα το ιδιαίτερο στο εκλογικό αποτέλεσμα: 940 ψήφοι!) και τέταρτος ο εκλεκτός του Νότη Μαριά κ. Νεκτάριος Μεταξάκης.

Χρυσή Αυγή - Ρέθυμνο/Κρήτη

Παρότι το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα κατάφερε τα "απίστευτα" σε πανελλήνιο επίπεδο κερδίζοντας το 8,37% και 21 έδρες στο Ελληνικό κοινοβούλιο, στην Κρήτη τα ποσοστά που συγκέντρωσε ήταν εμφανώς χαμηλότερα. 9η θέση στα Χανιά με 4,25%. 9η θέση στο Ρέθυμνο με 2,99% 9η θέση στο Ηράκλειο με 2,63% και 10η θέση στο Λασίθι με 2,62%. Στο Ρέθυμνο οι δύο υποψήφιοι του ακροδεξιού κόμματος κατάφεραν να πάρουν 1,461 ψήφους.

Επίλογος Όλα βέβαια τα ανωτέρω λίγη σημασία θα έχουν από την στιγμή που δεν θα αξιοποιηθούν τυχόν οι 3 διερευνητικές εντολές του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια προς Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Εκτιμάται σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες, ότι Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργαστούν, τουλάχιστον βάσει των όσων δήλωσαν χθες βράδυ οι αρχηγοί των κομμάτων τους, εκτός απρόοπτης «νέας» πολιτικής κολοτούμπας, που ούτως ή αλλιώς μας έχουν συνηθίσει! Τέλος και σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενσωμάτωση, τα 2 κόμματα Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 150 μόλις έδρες (με το bonus των 50 εδρών για το 1ο κόμα), επομένως δεν σχηματίζουν αυτοδυναμία.

Από την άλλη μεριά ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει την δυναμική των εδρών να αξιοποιήσει την 2η διερευνητική εντολή αφού το bonus των 50 εδρών θα παραμένει στην Ν.Δ. και έτσι το ΣΥΡΙΖΑ με όσους και να συνεργαστεί δεν δύναται να συγκεντρώσει 151 έδρες. Έτσι θεωρείται πολύ πιθανό να παρέλθουν οι 9 ημέρες των διερευνητικών εντολών, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ορίσει μεταβατική κυβέρνηση ολίγων εβδομάδων και να προκηρυχτούν άμεσα νέες εκλογές.

Πιθανή ημερομηνία σε ένα τέτοιο σενάριο είναι η 17η Ιουνίου.

Πάντως το πιθανότερο είναι σε νέα εκλογική αναμέτρηση να καταρρεύσει και άλλο ο δικομματισμός αναδεικνύοντας πλέον νέες πολιτικές δυνάμεις ανατρέποντας μια για πάντα το πολιτικό σκηνικό της χώραςΜεγάλο χαμένοι της χθεσινοβραδινής εκλογικής αναμέτρησης ήταν οι ΔΝΤ, Τρόικα, Γερμανία και κερδοσκόποι, αφού το μήνυμα των Ελλήνων ήταν ξεκάθαρο:

Οι Έλληνες δεν υποτάσσονται στους Μέρκελ και Σόϊμπλε, οι Έλληνες είναι έτοιμοι να κάνουν το μεγάλο βήμα και να πετάξουν στην θάλασσα τους τοκογλύφους δανειστές, φανερώνοντας και στην υπόλοιπη Ευρώπη το τι πρέπει να πράξει ακολούθως, λαμβάνοντας την ... Ελληνική σκυτάλη!!!

agorapress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ