2012-05-06 12:30:11
Φωτογραφία για Η απειλή της χαλαρής ψήφου
Το φάντασμα της χαλαρής ψήφου στοιχειώνει τα δύο κόμματα της μεταπολιτευτικής εξουσίας και ζωντανεύει εφιάλτες για την επόμενη ημέρα. Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί ότι, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, η χώρα από Δευτέρα θα κυβερνηθεί, στέλνει τους ψηφοφόρους στην κάλπη χωρίς την αίσθηση της κρισιμότητας της ψήφου και μετατρέπει την κοινωνική οργή σε κατευθυντήριο δύναμη για την επιλογή του εκλογικού σώματος.

Τα μηνύματα της τελευταίας στιγμής προς τα κομματικά επιτελεία, αν και κατέγραφαν αυξημένη δυναμική, εν τούτοις δεν ήταν τέτοια ώστε να διαμορφωθεί καθησυχαστικό ρεύμα για το αποτέλεσμα της κάλπης. Στην Συγγρού εκτιμούν ότι η στρατηγική που ακολούθησε ο Σαμαράς μπορεί τελικά να είναι αποτελεσματική, εφ’ όσον το μήνυμα της ακυβερνησίας για την επόμενη ημέρα, περάσει τελικώς στη συνείδηση του ψηφοφόρου.

Διαφορετική είναι η αντίληψη που επικρατεί στο επιτελείο της Ιπποκράτους όπου, καθώς φαίνεται, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου προσβλέπουν στην ωριμότητα της επιλογής των εκλογέων, βασιζόμενοι παράλληλα και στην αξιολογητική τους ικανότητα να διακρίνουν την πορεία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τους τελευταίους, κρίσιμους μήνες.


Αυτό ακριβώς το συστατικό στη στρατηγική Βενιζέλου –θεωρούν από την ΝΔ ότι- έχει αποστείλει εσφαλμένο μήνυμα στο εκλογικό σώμα που, ούτε λίγο ούτε πολύ, εκτιμά ως βέβαιο ότι από αύριο θα υπάρχει κυβέρνηση. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τουλάχιστον οι «δύο» -ενδεχομένως μαζί με κάποιον τρίτο ή τέταρτο- θα συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, αλλά και οι συνεργάτες του, εξήγησαν επαρκώς σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τους λόγους για τους οποίους, τέτοια σχήματα καθίστανται κατά τεκμήριο αναποτελεσματικά, επιδιώκοντας επί της ουσίας να προειδοποιήσουν τους πολίτες ότι «η χαλαρή ψήφος, επειδή οι δυο τους τα έχουν βρει και από αύριο θα συγκυβερνήσουν» κατά πάσα πιθανότητα δε θα τελεσφορήσει.

Προσπαθώντας μάλιστα να καταδείξουν την αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επεσήμαιναν διαμέσου διαρροών ότι δεν αποκλείεται ο Σαμαράς, να καταθέσει ακόμη και αμέσως τη διερευνητική εντολή που θα λάβει –δεδομένου ότι η ΝΔ θα είναι μεταξύ των τρίων πρώτων κομμάτων, οι αρχηγοί των οποίων, βάσει του Συντάγματος, λαμβάνουν διερευνητική εντολή.

Το ζήτημα είναι ότι, εφ’ όσον κυριαρχήσει το φάντασμα της χαλαρής ψήφου, είναι πολύ πιθανόν να ζωντανέψει ο εφιάλτης της ακυβερνησίας. Ο κ. Σαμαράς, για ιδεολογικούς, πολιτικούς αλλά και προγραμματικούς λόγους, δε δείχνει διάθεση συνεργασίας την επόμενη ημέρα με το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου η αντίληψή του για την εφαρμογή πολιτικών, απέχει παρασάγγας από την πρακτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ.

Ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης –καθώς τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται σε εντελώς διαφορετικές πολιτικοϊδεολογικές πλατφόρμες- φαντάζει ως πολύ πιθανό, με τα σενάρια για επαναληπτικές εκλογές να συζητώνται ήδη ανοιχτά στα πολιτικοδημοσιογραφικά γραφεία.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ