2012-05-02 00:03:14
Φωτογραφία για Σαν σήμερα κυμάτισε το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ
Διαβάστε πως τραβήχτηκε η ιστορική φωτογραφία.

 Το 1945 η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε την πτώση του Βερολίνου. Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυμάτισε στον ιστό του Ράιχσταγκ.Του Γερμανικού κοινοβουλίου.

Η Μάχη του Βερολίνου ήταν η τελευταία μάχη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα 16 Απριλίου έως 2 Μαΐου 1945, ανάμεσα στους Γερμανούς και τους Σοβιετικούς και είχε ως αποτέλεσμα την οριστική ήττα και παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη.

Ο φακός του Yevgeny Khaldei αποτυπώνει την εικόνα που θα μείνει ως σύμβολο της Σοβιετικής νίκης εναντίον των Ναζί. Δύο στρατιώτες απαθανατίστηκαν να υψώνουν τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στη στέγη της γερμανικής Βουλής (Ράιχσταγκ) στο Βερολίνο.

Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου 1945 στο περιοδικό Ogonyok και έγινε σύντομα πολύ δημοφιλής. Αν και πολλοί φωτογράφοι έβγαλαν παρόμοιες φωτογραφίες, ήταν εκείνη του Khaldei που έμεινε στην ιστορία. Συγκρίνεται μάλιστα συχνά με τη φωτογραφία του «Associated Press» το 1945, στην οποία στρατιώτες υψώνουν την αμερικανική σημαία στην Ίβο Τζίμα, στην Ιαπωνία.


πριν...

Η ιστορία όμως της συγκεκριμένης φωτογραφίας είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αρχικά, η φωτογραφία έχει υποστεί…επεξεργασία!

Συγκεκριμένα, ο Khaldei έσβησε το ένα από τα δύο ρολόγια που φορούσε ο στρατιώτης που στήριζε τον σημαιοφόρο, προκειμένου να μη φανεί ότι επρόκειτο για λάφυρα πολέμου. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι το έσβησε ξύνοντας με μία βελόνα ένα από τα αρνητικά φιλμ. Επίσης, θέλοντας να κάνει τη σκηνή πιο δραματική, ο φωτογράφος αντέγραψε τον καπνό που φαίνεται στο φόντο από μια άλλη φωτογραφία.

...μετά

Παράλληλα, η σκηνή στην φωτογραφία είναι στην πραγματικότητα αναπαράσταση ενός γεγονότος που συνέβη δύο ημέρες νωρίτερα. Ο 23χρονος Mikhail Minin ήταν εκείνος που τοποθέτησε τη σοβιετική σημαία το βράδυ της 30ης Απριλίου. Επειδή όμως ήταν σκοτάδι δεν υπήρχε η δυνατότητα να αποτυπωθεί το γεγονός στο φωτογραφικό φακό. Επιπλέον, την επόμενη ημέρα Γερμανοί σκοπευτές κατέστρεψαν τη σημαία.

Στις 2 Μαΐου ο Khaldei αποφάσισε να προχωρήσει σε αναπαράσταση του γεγονότος, με τη βοήθεια άλλων στρατιωτών, προκειμένου να βγάλει την περίφημη φωτογραφία. Ο ίδιος το παραδέχτηκε χρόνια αργότερα, αποκαλύπτοντας ότι η σημαία που φαίνεται στη φωτογραφία είχε φτιαχτεί από τρία τραπεζομάντιλα.

Όταν ρωτήθηκε για τις παραποιήσεις στη φωτογραφία, ο Khaldei απάντησε: «Είναι μια καλή φωτογραφία και σημαντική ιστορικά. Επόμενη ερώτηση παρακαλώ…».

πηγή: http://kykeon.ning.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ