2012-05-01 10:25:00
Φωτογραφία για Ρόμπες...κυριολεκτικά κάνει Βενιζέλο και Σαχινίδη η Φιλανδία...!!!
Μία ακόμα απόκρυψη της αλήθειας από την πολιτική εξουσία αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Παρά τις διαψεύσεις, τελικά πληρώνουμε «εγγυήσεις» στη Φινλανδία και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλές.

Αποκαλύφθηκε λοιπόν μέσω Φινλανδίας και Reuters ότι η «κοινοτική αλληλεγγύη» στοιχίζει  πολύ ακριβά στη Φινλανδία ως εγγύηση για τη συνεισφορά της χώρας στο ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Η πληρωμή αυτή φέρεται να υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και τη Φινλανδή ομόλογό του J. Urpilainen, όταν δηλαδή η κυβέρνηση αναζητούσε αγωνιωδώς (και εντελώς... "ξαφνικά") 325 εκατ. ευρώ για να κλείσει το Μνημόνιο, ποσό που τελικά κόπηκε από τις συντάξεις!

Η είδηση μεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters και αναφέρει ότι ελληνικές τράπεζες κατέβαλαν περί τα 300 εκατ. ευρώ στη Φινλανδία ως εγγύηση για τη συνεισφορά στο ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Νωρίτερα, η Φινλανδό υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν φερόταν να έχει δηλώσει ότι καταβλήθηκαν τα χρήματα που αποτελούν μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις ελληνικές τράπεζες για παροχή εγγυήσεων συνολικού ύψους 880 εκατ. ευρώ.


Σημειώνεται, ότι οι λεπτομέρειες της διμερούς συμφωνίας Αθήνας - Ελσίνκι είναι απόρρητες, αν και η φινλανδική κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να δημοσιοποιήσει κάποια μέρη της.

Μάλιστα, εμπλεκόμενες πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters ότι η καταβολή των εγγυήσεων πραγματοποιήθηκε μέσω των τραπεζών Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος όσο και ο πρώτην αναπληρωτής υπουργός και νυν υπουργός Φ. Σαχινίδης είχαν διαψεύσει με έντονο και κατηγορηματικό ύφος τις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες είχε συμφωνηθεί η παροχή εγγυήσεων στη Φινλανδία. Ακόμη δε και μέσα στη Βουλή διαβεβαίωναν ότι ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο και ότι οι σχετικές αναφορές, αποτελούν συκοφαντία. Ενδεικτική είναι εν προκειμένω η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη σε σχετική ερώτηση βουλευτή: «Δεν υπάρχει καμία σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με τη Φιλανδία. Ψεύτης δεν είμαι εγώ. Συκοφάντης είστε εσείς. Και με τις ασχήμιες σας δεν τιμάτε, αλλά υποβαθμίζετε το Κοινοβούλιο».

Επισημαίνεται ότι στα ελληνικά ΜΜΕ είχαν δημοσιευτεί και σχετικές πληροφορίες βάσει των οποίων το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που ζητεί να μείνει απόρρητη η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Φινλανδίας για τις εγγυήσεις. Παρ' ότι η είδηση προκάλεσε αίσθηση, δεν ήταν ακριβώς και "κεραυνός εν αιθρία", καθώς η παροχή εγγυήσεων προς τη Φινλανδία είχε θεωρηθεί από το περυσινό καλοκαίρι προαπαιτούμενο ώστε η σκανδιναβική χώρα να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και τη συμφωνία φέρεται να υπέγραψαν τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ευ. Βενιζέλος, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών τότε, και η Φινλανδή ομόλογός του, η J. Urpilainen
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ