2012-04-29 13:21:02
Φωτογραφία για Επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα στις χωματερές
Επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα χωρίς καμία επεξεργασία και με... μαφιόζικο τρόπο πεταμένα σε χωματερές το βασίλειο των οποίων καλά κρατεί, όχι σε μια χώρα της Αφρικής, άλλα στην Ελλάδα,

που εδώ και δυο χρόνια υποτίθεται ότι επιχειρεί να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα, αν και έχει ήδη βαριές καταδίκες στη πλάτη της, παραμένει ακόμα και σήμερα η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό χωματερών στην Ε.Ε. (των 15) ενώ συνεχίζει να πετάει ακόμα ανεξέλεγκτα τα νοσοκομειακά της απόβλητα, χωρίς να τα επεξεργαστεί μολύνοντας έτσι ό,τι μπορεί να μολυνθεί.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε εντοπίστηκε, τυχαία, φορτηγό ιδιωτικής εταιρείας που μετέφερε -κανείς δεν ξέρει για πόσο καιρό- νοσοκομειακά ανεπεξέργαστα απόβλητα από νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να τα πετάξει σε ΧΥΤΑ της? Λάρισας. Τα μηχανήματα της ιδιωτικής εταιρείας σφραγίστηκαν, ενώ ο φάκελος της έρευνας κατατέθηκε στον εισαγγελέα. Αυτή δεν είναι και η μοναδική περίπτωση, αφού κατά καιρούς έχουν έρθει στο φως κι άλλες ανάλογες υπόθεσης όπως πέρσι με το Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου ιδιωτική εταιρεία φόρτωνε χωρίς καμία προφύλαξη απόβλητα για να τα πετάξει σε χωματερές. Ωστόσο, από τότε τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει.


Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής εξάλλου, σε καθημερινή βάση περίπου είκοσι τόνοι νοσοκομειακών αποβλήτων μόνο από την Αττική καταλήγουν σε παράνομες χωματερές και ρέματα, αφού πρώτα αναμειχθούν με άλλα σκουπίδια.

Στον ΧΥΤΑ της Φυλής καταλήγουν ελεγχόμενα μόνο 10 τόνοι τέτοιων αποβλήτων, ενώ 90 τόνοι υγρή τοξική τέφρα μεταφέρονται κάθε μήνα στη Γερμανία, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη η κατάλληλη υποδομή για την επεξεργασία της. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, το 76% των νοσοκομειακών μονάδων δεν έχει περιβαλλοντική άδεια για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Την ίδια ώρα, το 93% δεν έχει άδεια διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενώ το 38% δεν διαθέτει εσωτερικό κανονισμό διαχείρισης γι' αυτά τα απόβλητα. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας είναι η μοναδική από τις παραδοσιακές χώρες της Ε.Ε. (των 15) που αδυνατεί να βρει λύση στο θέμα των χωματερών.

Σύμφωνα με τα πλέον αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 82% των ελληνικών αστικών απορριμμάτων καταλήγει είτε σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, είτε σε χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, δηλαδή στις παράνομες χωματερές. Οι μόνες χώρες που θάβουν μεγαλύτερο ποσοστό των σκουπιδιών τους είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Μάλτα, οι οποίες εντάχθηκαν στην Ε.Ε. μόλις το 2004.

Στη χώρα μας είναι ακόμη δύσκολο να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για το θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όποια προσπάθεια έγινε ειδικά στην Αττική προκειμένου να προχωρήσουν σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας και να καταργηθούν οι χωματερές, έχει πέσει στο κενό.

Η πιο πρόσφατη αφορά την προσπάθεια να ξεκινήσει διαγωνισμός για τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στην Αττική, ωστόσο τρεις φορές απέτυχε να συνεδριάσει ο αρμόδιος φορέας (ο Ειδικός Διαβαθμικός Σύνδεσμος στον οποίο μετέχουν στελέχη της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης), λόγω έντονων αντιδράσεων και έτσι το θέμα παραμένει «παγωμένο».

Ωστόσο αν τα έργα δεν ξεκινήσουν άμεσα, τότε θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι αυτά δεν θα είναι έτοιμα ως το 2015. Αν δεν είναι ως τότε, θα πρέπει να επιστραφούν στην Ε.Ε. τα 150 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί από το ΕΣΠΑ. Ακόμα χειρότερα, το 2015 λήγει η περίοδος «αντοχής» του ΧΥΤΑ στη Φυλή που ήδη κινείται σε οριακά επίπεδα λειτουργώντας περισσότερο σα χωματερή παρά σαν ΧΥΤΑ, αφού η πλειονότητα των απορριμμάτων, αλλά ακόμα και του παραγόμενου κομπόστ που θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα από την εμπορική του αξιοποίηση, καταλήγουν να θάβονται. Στη Φυλή καταλήγουν καθημερινά πάνω από 5.000 τόνοι σκουπιδιών την ημέρα. Από αυτά, μόνο το 20% υφίσταται οποιαδήποτε επεξεργασία.

dailynews24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ