2012-04-28 11:12:08
Φωτογραφία για ΛΟΥΤΣΙΑΝΟ: ΦΑΒΟΡΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΛΛΑ... ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΟΣ!
Φαβορί του φετινού τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας που διεξάγεται απόψε στο ΟΑΚΑ μεταξύ του Ατρόμητου και του Ολυμπιακού, είναι οι ερυθρόλευκοι, λόγω ονόματος, σύμφωνα με τον Λουτσιάνο ντε Σόουζα!

Ωστόσο, ο γνωστός στους Έλληνες φιλάθλους Βραζιλιάνος βιρτουόζος άσος, με τη μακρά και επιτυχημένη καριέρα στη χώρα μας (κατά τη διάρκεια της οποίας, εξάλλου, φόρεσε τη φανέλα τόσο των «ερυθρολεύκων» όσο και των «κυανολεύκων» με ιδιαίτερη επιτυχία!), πρόσθεσε ότι στο ματς αυτό όλα μπορούν να γίνουν, καθώς είναι ένας τελικός, και σε τέτοιους αγώνες παίζει μεγάλο ρόλο το πάθος που επιδεικνύουν οι ποδοσφαιριστές.

Ακόμη, ο νυν βοηθός προπονητή της Καλλονής Λέσβου αναφέρθηκε στο μυστικότης επιτυχημένης φετινής πορείας του Ατρομήτου στο πρωτάθλημα, στα πλέι οφτης Σούπερ Λίγκας, στην προσπάθεια που κάνει η ομάδα του να μπει στα πλέι οφ ανόδου της Φούτμπολ Λιγκ και να διεκδικήσει τον προβιβασμό της στα... «σαλόνια», καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας του ποδοσφαίρου μας.


Αναλυτικά, ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα μίλησε στην ιστοσελίδα balletο για:

Το αν υπάρχει φαβορί στον τελικό του Κυπέλλου: «Μπορώ να πω ότι φαβορί είναι ο Ολυμπιακός λόγω ονόματος. Κακά τα ψέματα είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, και πιστεύω ότι διαθέτει και το καλύτερο ρόστερ. Αλλά δεν παύει να είναι ένας τελικός. Σε τέτοια παιχνίδια παίζει μεγάλο ρόλο και το πάθος των ποδοσφαιριστών. Οπότε, αν αφήσουμε στην άκρη το όνομα του Ολυμπιακού, θεωρώ ότι είναι ένα ματς στο οποίο όλα μπορούν να γίνουν».

Το που θα κριθεί κατά την άποψή του ο τελικός: «Ο Ατρόμητος κάνει μία εξαιρετική χρονιά. Είναι μία ομάδα με αρχή και τέλος, καλούς ποδοσφαιριστές, και έναν προπονητή που τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι μπορεί να οικοδομήσει ένα καλό σύνολο. Κι εγώ σαν προπονητής και παλαιός ποδοσφαιριστής χαίρομαι να τα βλέπω αυτά. Αυτή τη στιγμή ο Ατρόμητος είναι, κατά την άποψή μου, η δεύτερη πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ελλάδα μετά τον Ολυμπιακό. Πιστεύω ότι θα γίνει ένα ωραίο ματς, το οποίο άποψή μου είναι ότι μπορεί να κριθεί από μια ατομική ενέργεια κάποιου παίκτη».

Τους φόβους των ιθυνόντων μήπως επαναληφθούν φέτος έκτροπα σαν αυτά που συνέβησαν στον περυσινό τελικό του Κυπέλλου: «Δεν πιστεύω ότι θα γίνει αυτό ξανά. Φτάνει πια με αυτά τα πράγματα. Η χώρα περνάει μεγάλες δυσκολίες. Ο κόσμος έχει προβλήματα, και πρέπει να χαρεί, να ξεχάσει όλα αυτά τα κακά πράγματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα, και να προσπαθήσει να απολαύσει τον τελικό. Πιστεύω ότι εύχομαι να μην γίνουν έκτροπα, όμως εάν γίνουν θεωρώ ότι θα είναι το τέλος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν μπορεί να ξεφτιλιστούμε άλλο. Πραγματικά, σαν παλιός παίκτης και σαν άνθρωπος που λατρεύει το ποδόσφαιρο που είμαι, αυτά τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν.

Έχουμε το Euro σε λίγους μήνες, στο οποίο η Ελλάδα θα συμμετάσχει, έχουμε δει τα τελευταία χρόνια πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές να δείχνουν την αξία τους, και παράλληλα ο κόσμος θέλει να γυρίσει στα γήπεδα για να προσπαθήσει να ξεχάσει όλα αυτά που σουμβαίνουν. Οι υπεύθυνοι λοιπόν πρέπει να πάρουν σοβαρά μέτρα ώστε να μπορέσει το ποδόσφαιρο να μπει σε έναν καλό δρόμο και να ομορφύνει».

Το αν κατέκτησε δίκαια το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός: «Ναι. Κάποια στιγμή μου άρεσε πάρα πολύ η παρουσία του Παναθηναϊκού. Να μη λέμε ψέματα, έδειξε μέσα στο γήπεδο ότι ήταν μια ομάδα... του προπονητή της! Αλλά μετά για ένα διάστημα έχασε τον έλεγχο, και δεν μπόρεσε να συνεχίσει την παρουσία που είχε στους προηγούμενους αγώνες. Έτσι, ο Ολυμπιακός λόγω και της ανεβασμένης ψυχολογίας που είχε από την καλή πορεία του στην Ευρώπη, κατόρθωσε να κατακτήσει δίκαια τον τίτλο».

Το μυστικό της επιτυχίας του Ατρομήτου: «Η δουλειά. Ο κύριος Σπανός έκανε μια πολύ καλή επιλογή με τον κ. Δώνη, έναν προπονητή που έχει δείξει ότι μπορεί να δουλέψει και να ετοιμάσει μία ομάδα. Είχε υπομονή, παρότι στην αρχή περνούσε δυσκολίες. Κι όταν όλοι νόμισαν ότι θα αλλάξει προπονητή, εκείνος πίστεψε στον Δώνη και θεωρώ ότι δικαιώθηκε. Εύχομαι να γίνει και με άλλους προπονητές αυτό, και να μπορέσει κάθε χρόνο το ελληνικό ποδόσφαιρο να αλλάζει προς το καλύτερο».

Την Ξάνθη (από την οποία ξεκίνησε η καριέρα του στην Ελλάδα, το 1995): «Δεν περίμενα σε καμία στιγμή να φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να κερδίσει ένα παιχνίδι! Πιστεύω ότι αυτό δεν έχει ξανασυμβεί, και εύχομαι να μην ξανασυμβεί ποτέ! Για μένα αυτή η ομάδα αξίζει πάντα να είναι πολύ ψηλά, διότι ο κ. Πανόπουλος της δίνει τη δυνατότητα να βρίσκεται μπροστά, αλλά και επειδή εγώ προσωπικά την αγαπάω ιδιαίτερα και στενοχωριέμαι όταν τη βλέπω να περνά τέτοιες δυσκολίες».

Τον Πανιώνιο (στον οποίο επίσης αγωνίστηκε): «Σε όλα χρειάζεται δουλειά και μόνο δουλειά. Στον Πανιώνιο έπαιξα μόνο έξι μήνες και τον βοήθησα να μείνει στην Α’ Εθνική. Η ομάδα κάποια στιγμή βρήκε έναν πρόεδρο που ήταν κοντά της, έκανε καλές μεταγραφές, πλήρωνε τους πάικτες στην ώρα τους. Μετά, όμως, όπως έμαθα (γιατί δεν ζω πλέον μέσα στον σύλλογο για να ξέρω τι γίνεται) αυτό το καλό πράγμα χάθηκε. Οπότε είχε μεγάλα προβλήματα οικονομικά, τα οποία όταν κάνουν την εμφάνισή τους δεν μπορεί να περιμένει κανείς και πολλά πράγματα από την ομάδα. Ο Πανιώνιος είναι ιστορικός σύλλογος, με πολύ κόσμο, ο οποίος πρέπει να είναι κοντά του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει για να τον βοηθήσει να βρει τον καλό του δρόμο».

Τον ΠΑΣ Γιάννινα (τον οποίο βοήθησε να προβιβαστεί στη Σούπερ Λίγκα το 2009):«Από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΣ ο κ. Αναστασιάδης η ομάδα πήρε τον καλό δρόμο, και εν τέλει κατάφερε να παραμείνει στη Σούπερ Λιγκα. Θα ήταν κρίμα πραγματικά για αυτή την ομάδα να επιστρέψει για μία ακόμα φορά στη Β’ Εθνική. Είναι μία ομάδα που έχει καλούς παίκτες και ένα κόσμο που την ακολουθεί, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό, ενώ εδρεύει και σε μια πόλη που αγαπά πραγματικά το ποδόσφαιρο. Εύχομαι να συνεχίσει έτσι».

Το αν θα παίξει ρόλο στα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας το προβάδισμα τεσσάρων βαθμών που έχει ο Παναθηναϊκός έναντι των αντιπάλων του: «Η έκβαση των πλέι οφ εξαρτάται από το πως θα παρουσιαστούν οι ποδοσφαιριστές. Εάν ο Παναθηναϊκός έχει την απαιτούμενη συνέπεια τότε οι τέσσερις βαθμοί είναι ένα μεγάλο προβάδισμα για εκείνον. Όμως, εάν μπει χαλαρά και δεν είναι σοβαρός στα παιχνίδια, μπορεί να έχει πρόβλημα. Εγώ πιστεύω πως και οι άλλες ομάδες, έστω κι αν δεν έχουν βαθμούς στο ξεκίνημα των πλέι οφ, μπορούν να ξεπεράσουν όλα αυτά τα εμπόδια και να καταφέρουν να βγουν πρώτες. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός - έχει ένα προβάδισμα στα χέρια του, αλλά πρέπει να το κοιτάξει πολύ σοβαρά».

Το αν μπορεί η Καλλονή να μπει στα πλέι οφ ανόδου και να προβιβαστεί στη Σούπερ Λίγκα: «Εμείς ξεκινήσαμε μία προσπάθεια από την αρχή. Βήμα βήμα προχωράμε. Δεν βιαζόμαστε να λέμε πολλά πράγματα, ούτε εμείς ούτε ο πρόεδρος. Ωστόσο, κακά τα ψέματα, είναι ένα όνειρο που περνά από το δικό μας μυαλό, του προέδρου, και σίγουρα του κάθε ποδοσφαιριστή μας. Η Μυτιλήνη είναι ένα πάρα πολύ ωραίο νησί, βλέπω ότι εδώ πράγματι αγαπάνε το ποδόσφαιρο. Γιατί να μην κυνηγήσουμε λοιπόν αυτό το όνειρο μέχρι τέλους; Κι από εκεί και πέρα, ο Θεός βοηθός. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι της Φούτμπολ Λιγκ: «Είναι ό,τι χειρότερο για ττον κάθε επαγγελματία. Το έχω ξαναπεί και άλλες φορές, και το τονίζω συνέχεια στις συνεντεύξεις τύπου, ότι έχουμε φθάσει πια στο 2012, και το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχει αλλάξει. Βλέπω σε άλλες χώρες μεγάλο ενδιαφέρον για την Α’ και τη Β’ και τη Γ’ Εθνική, το βλέπουν πάρα πολύ σοβαρά το θέμα. Κι εδώ στην τόσο ωραία, τόσο όμορφη και τόσο πλούσια Ελλάδα, να μην το βλέπουμε έτσι το πράγμα! Στενοχωριέμαι πραγματικά. Όταν ο κάθε πρόεδρος κάνει κάποιο σχεδιασμό με κάποια χρήματα, και αυτά τα χρήματα μετά δεν έρχονται στα χέρια των παικτών, εκτίθεται και ο ίδιος αλλά εκθέτει και τους παίκτες που έχουν οικογένειες, χαλάει και το ποδόσφαιρο, χαλάει την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών, τα χαλάει όλα».

Το πόσο εύκολο ήταν να κρεμάσει τα παπούτσια του το καλοκαίρι του 2011 και να αφοσιωθεί στην προπονητική: «Περνάω δυσκολίες σε αυτό το κομμάτι, διότι ακόμα δεν έχω ξεπεράσει το ότι αποσύρθηκα! Αλλά πιστεύω σιγά σιγά αυτήν την... “τρέλα” που έχω για να αγωνιστώ θα την ξεπεράσω! Είναι θέμα χρόνου. Έχω τώρα την ευκαιρία να συνεργαστώ με τον κ. Γιάννη Μαντζουράκη, που είναι ένας έμπειρος προπονητής και σίγουρα θα μου δώσει μεγάλη βοήθεια να ξεπεράσω αυτό το πρόβλημα πιο γρήγορα. Είναι πάντως κάτι καινούργιο για μένα, αλλά μέχρι στιγμής τα έχουμε καταφέρει πάρα πολύ καλά, και εύχομαι με ταπεινότητα να συνεχίσουμε έτσι».

Ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα γεννήθηκε την 21η Αυγούστου του 1972. Αγωνιζόταν ωςεπιθετικός μέσος, και διέθετε άριστη τεχνική κατάρτιση ενώ ήταν και «σπεσιαλίστας» στις εκτελέσεις φάουλ.

Ήλθε στη χώρα μας το 1995 για λογαριασμό της Ξάνθης (που τον είχε αποκτήσει από την Σάντος). Δόθηκε για έξι μήνες δανεικός στην Καστοριά, την οποία βοήθησε ναπροβιβαστεί στην Α’ Εθνική, και επέστρεψε στους ακρίτες πραγματοποιώντας μαζί τους εξαιρετικές εμφανίσεις.

Το καλοκαίρι του 1998 μετεγγράφηκε στον Ολυμπιακό, με τη φανέλα του οποίου πανηγύρισε την κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων και ενός Κυπέλλου, ενώ έπαιξε και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Τσάμπιονς Λιγκ και Κύπελλο ΟΥΕΦΑ).

Ακολούθως αγωνίστηκε για μία σεζόν στον ΠΑΟΚ, και κατόπιν βρέθηκε στην ΑΕΛεμεσού. Το θέρος του 2004 επέστρεψε στην Ξάνθη, αλλά μιάμιση σεζόν αργότερα μετακινήθηκε στον Πανιώνιο, τον οποίο με 10 γκολ σε 14 παιχνίδια κράτησε στη «μεγάλη» κατηγορία.

Επόμενος «σταθμός» του ήταν ο Ατρόμητος, με τα χρώματα του οποίου έπαιξε στην Ευρώπη (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) πετυχαίνοντας παράλληλα πολλά γκολ στο πρωτάθλημα. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο βρέθηκε στον ΠΑΣ Γιάννινα, και 12 μήνες μετάγύρισε στην Ξάνθη, όπου όμως δεν έμεινε πολύ. Το καλοκαίρι του 2010 υπέγραψε στην Παναχαϊκή, αποχώρησε όμως ένα εξάμηνο αργότερα για την Καλλονή.

Συνέβαλε τα μέγιστα, ως παίκτης-προπονητής, ώστε η ομάδα της Λέσβου να «ανέβει»στη Φούτμπολ Λιγκ. Κρέμασε τα παπούτσια του το θέρος του 2011 και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Καλλονής, από την οποία αποχώρησε μεσούσης της φετινής σεζόν για να γίνει έπειτα βοηθός του αντικαταστάτη του, Γιάννη Μαντζουράκη.
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ