2012-04-27 13:54:52
Φωτογραφία για Βαλβέρδε-Δώνης: «Όλα είναι ανοιχτά σε έναν τελικό-γιορτή
Την επιθυμία τους ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας να είναι μια γιορτή για το ελληνικό ποδόσφαιρο επανέλαβαν οι Ερνέστο Βαλβέρδε και Γιώργος Δώνης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ενόψει του αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ το βράδυ του Σαββάτου (28/04). Παράλληλα, υποστήριξαν πως σε έναν τελικό, όλα μπορεί να συμβούν...

Οι δύο προπονητές, εμφανιστήκαν... Άγγλοι στο ραντεβού τους με τους εκπροσώπους του Τύπου, ενώ ήταν εμφανώς ευδιάθετοι, παρά το γεγονός πως η κούπα του Κυπέλλου Ελλάδας... δέσποζε αυτοκρατορικά δίπλα στο πάνελ. Το «παρών» στην συνέντευξυ, έδωσαν οι Σωκράτης Φυτανίδης και Βασίλης Τοροσίδης, εκπροσωπώντας τους παίκτες του Ατρόμητου και του Ολυμπιακού, αντίστοιχα.

Ο τεχνικός ηγέτης και ο αρχηγός του συλλόγου του Περιστερίου ήταν οι πρώτοι που μίλησαν στην συνέντευξη Τύπου, ως τυπικά γηπεδούχοι. Οι δύο άνδρες υποστήριξαν πως στο παιχνίδι του Σαββάτου (28/4), οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τον πρώτο λόγο, ωστόσο είναι ένας τελικός, όπου κρίνεται ένας τίτλος και όλα είναι ανοιχτά.


Η συνέντευξη ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις του Γιώργου Δώνη και του Σωκράτη Φυτανίδη, ενώ στην συνέχεια, απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Αρχικά, ο Γιώργος Δώνης, υποστήριξε: «Αυτό που μπορώ να πω είναι πως διανύσαμε μια όμορφη διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στον τελικό. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους που συμμετέιχαν. Πρώτα στους ποδοσφαιριστές μου που αυτή την σεζόν με κάνουν πολύ περήφανο. Αυτό που παίρνουμε στον αγωνιστικό χώρο είναι το όριό τους. Ο Ατρόμητος είναι μια ομάδα που αυτή την δύσκολη στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παρουσιάζει σταθερότητα. Μια ομάδα που δεν έχουμε να σκεφτούμε κάτι, παρά μόνο τη δουλειά μας. Όλοι δουλέψαμε στο τέλειο και έχουμε φτάσει να είμαστε μέσα στους δύο θεσμούς. Είναι χαρά να βρισκόμαστε στον τελικό. Είμαι σίγουρος πως αυτή την φορά θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Είχα πει πως θα πρέπει να σταματήσουμε να αναπαραγάγουμε τα άσχημα γεγονότα και να βλέπουμε το ποδόσφαιρο ως γιορτή».

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φυτανίδης, δήλωσε: «Βρισκόμαστε μια μέρα πριν από ένα σημαντικό παιχνίδι. Είναι ένα ματς που μπορούμε να πετύχουμε κάτι μεγάλο. Έχουμ αποκλείσει δύσκολους αντιπάλους και κάνει ακόμα μεγαλύτερη τη πορεία μας. περιμένουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την κατάκτηση του τίτλου. Δεν είναι εύκολο για μας να φτάσουμε και πάλι στον τελικό και εύχομαι εμείς να είμαστε οι νικητές. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και όλοι μας, από όποια οπτική γωνία που θα το δούμε. Θέλουμε να το ευχαριστηθούμε πρώτα εμείς και μετά να το χαρεί και ο κόσμος».

Στην συνέχεια ο κόουτς του Ατρόμητου και ο αρχηγός της ομάδας, απάντησαν σε ερωτήσεις, με τον Γιώργο Δώνη να δέχεται την πρώτη ερώτηση για το αν ο σύλλογος του Περιστερίου έχει αλλάξει επίπεδο: «Η αλλαγή επιπέδου ήδη έχει γίνει και ίσως να είναι το κερασάκι στην τούρτα. Όταν μπορεί να είναι στον τελικό και στα πλέι οφ, είναι στα καλύτερά του. Οδηγός για μας θα πρέπει να είναι το παιχνίδι μέσα στην Τούμπα. Είναι πολύ δύσκολο να αποκλείσεις τον ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη. Ξέρουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ομάδα με καλύερη ποιότητα από εμάς. Το θέμα είναι πως θα παρουσιαστείς και την αυτοπεποίθηση που θα δείξεις. Οδηγός ελπίζω να είναι αυτά που γίνονται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και να κάνουμε την έκπληξη».

Για το αν αποτελεί αβαντάζ για τον Ατρόμητο πως στον τελικό δεν θα έχει άγχος να κατακτήσει τον τίτλο, καθώς δεν είναι το μεγάλο φαβορί, ο Έλληνας κόουτς υποστήριξε: «Ένα από τα πράγματα που σκέφτομαι, είναι πως πολλές φορές η υπερβολική αισιοδοξία σε οδηγεί σε λάθη. Οι ποδοσφαιριστές μου δε έχουν ακούσει πως πάμε και δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Θέλουμε να δείξει ότι ο Ατρόμητος είναι ανταγωνιστικός και δεν γίνεται ποδόσφαιρο χωρίς άγχος. Πρέπει να υπάρχει πίεση».

Εν συνεχεία, ο Σωκράτης Φυτανίδης απάντησε σε ερώτηση για το αν ο Ολυμπιακός έχει τον πρώτο λόγο, δήλωσε: «Όταν μιλάμε για έναν τελικό, δεν μπορούμε να δίνουμε πολύ μεγάλες διαφορές σε ποια ομάδα είναι το φαβορί. Ξέρουμε ποιος είναι ο αντίπαλος. Δεν κερδίζει μόνο η ομάδα που έχει ποιότητα. Θα βάλουμε όλα τα στοιχεία που έχουμε δουλέψει».

Αναφορικά με το αγωνιστικό πλάνο του Ατρόμητου, ο Γιώργος Δώνης είπε: «Υπάρχει ένα πλάνο και φιλοσοφία παιχνιδιού, όμως πολλά εξαρτώνται από τον αντίπαλο. Αυτή την δουλειά την κάνει όλο το προπονητικό τιμ. Για παράδειγμα, στην Τούμπα δεν μπορούμε να σκεφτούμε πως θα έχουμε 70% κατοχή. Ο Ολυμπιακός μπορεί να κρατήσει περισσότερο την μπάλα και εμείς διαφοροποιούμε κάποια πράγματα. Νομίζω ότι το βασικό χαρακτηριστικό είναι η πολύ μεγάλη πειθαρχία στο παιχνίδι. Είναι δουλειά που έχει γίνει μέσα στην σεζόν και ότι αν έχουμε επιλέξει και οι ποδοσφαιριστές μου λειτούργησαν πολύ καλά. Η αμυντική μας λειτουργία έχει βελτιωθεί».

Και συνέχισε: «Όταν μιλάμε για έναν τελικό είναι διαφορετικό παιχνίδι από τα προηγούμενα. Από την στιγμή που η ομάδα μας έχει ανταποκριθεί πλήρως είναι πολύ θετικό για μας. εμείς ξέρουμε πως έχουμε φτάσει ως εδώ. Είναι πολύ ιστορικός για τον Ατρόμητο. Φτάσαμε από πολύ δύσκολα παιχνίδια. Κερδίσαμε κάποια από αυτά πολύ δύσκολα. Το κάθε παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό και είναι μεγάλο το άγχος σα να ήταν τελικός. Για μέσα, έχω περισσότερο άγχος όταν παίξαμε στην Επανομή. Όταν ο αντίπαλος είναι υποδεέστερος και αποκλειστείς καταλαβαίνεις το χτύπημα για την ομάδα».

Για το γεγονός πως ως τεχνικός έχει αντιμετωπίσει σε τελικό Κυπέλλου τους Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, ενώ τώρα θα βρεθεί απέναντι στον Ολυμπιακό, ανέφερε: «Ξέρετε τι ρόλο παίζουν οι παραστάσεις. Ήμουν τυχερός στην ποδοσφαιρική μου καριέρα, ενώ σαν προπονητής είναι η τρίτη φορά που πηγαίνουμε σε τελικό. Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο, για να εμφανιστούμε και να φτάσουε τα όριά μας και να τα ξεπεράσουμε. Για να μπορείς να κερδίσεις έναν αντίπαλο θα πρέπει να τον οδηγήσεις να είναι κακός στον αγωνιστικό χώρο. Θα προτιμούσα οι τελικοί να μην ήταν απέναντι σε μεγάλη ομάδα. Αλλά από το ποιος είναι ο αντίπαλος, κάνει μεγαλύτερη την κατάκτηση».

Αναφορικά με την χρησιμοποίηση των Μήτρογλου και Τάτου, ο Γιώργος Δώνης, τόνισε: «Δεν θέλω να μιλήσω για την ενδεκάδα. Ο Ολυμπιακός μας άφησε να χρησιμοποιήσουμε τους δύο παίκτες και θα αποφασίσω αν θα αγωνιστούν».

Για τα περσινά γεγονότα και τη φετινή σεζόν, ο Έλληνας προπονητής, τόνισε: «Αυτό που έγινε πέρυσι έγινε από μια μερίδα οπαδών της ΑΕΚ. Ο υπόλοιπος κόσμος αποδοκίμαζε. Όταν εμείς πηγαίναμε να πάρουμε τα μετάλλιά μας και μας χειροκροτούσαν. Το σημαντικό δεν είναι τι θέλουν να κάνουν μια μερίδα ανθρώπων, αλλά τι πρέπει να κάνουν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του κόσμου. Όλοι κρύβονται πίσω από κάποιες εντολές και δεν μπορούμε να βάλουμε την τάξη σε όλα τα πράγματα. Δεν φοβάμαι για αύριο και εύχομαι όλοι να το ευχαριστηθούν».

Για το αν η συμμετοχή των Μήτρογλου και Τάτου μπορεί να παίξει ρόλο στην ψυχολογία της ομάδας, είπε: «Ο Ολυμπιακός διαθέτει πολύ καλή ομάδα. Έχουμε δουλέψει για να λειτουργήσουμε άψογα. Θα σας πω τι είπα στον Μήτρογλου και τον Τάτο. Θεωρούσα ότι όταν και πριν μιλήσουμε τις τελευταίες μέρες ότι οι δύο ποδοσφαιριστές να βγουν χαμένοι. Αν δεν παίξουν καλά, θα πουν ότι δεν έπαιξαν απέναντι στην ομάδα τους. Αν παίξουν καλά, μπορεί να έχουν πρόβλημα με τις ομάδες τους το καλοκαίρι. Θέλω να τους δώ και να πω πως κανένας δεν θα μπορέσει να πει τίποτα.

Για την παρουσία του Ερνέστο Βαλβέρδε στην Ελλάδα, υποστήριξε: «Είχα πει ότι δεν συγκρίνω Έλληνες με ξένους προπονητής. Ο κ. Βαλβέρδε έχει έργο. Πέρα από το πλάνο και το σχέδιο που εφαρμόζει στο γήπεδο, είναι ένας άνθρωπος που δεν τον έχω δει ποτέ να εξοργίζεται. Είναι πολύ σοβαρός και μου έχει κάνει εντύπωση ως άνθρωπος. Έχει προσφέρει πολλά πράγματα στον Ολυμπιακό. Είναι διαφορετικό τι προσφέρει ο Δώνης στον Ατρόμητο, ο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό και τι αφήνουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Βαλβέρδε: «Έχουμε προετοιμαστεί για το νταμπλ»

Ο Ολυμπιακός έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την κατάκτηση του νταμπλ, το οποίο θα ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τη φετινή σεζόν, όπως υποστήριξε ο Ερνέστο Βαλβέρδε στην συνέντευξη Τύπου. Ο Ισπανός τεχνικός θα κάτσει για τελευταία φορά στον πάγκο των «ερυθρόλευκων» και τόνισε πως το μόνο που τον απασχολεί αυτή την στιγμή είναι η κατάκτηση του τίτλου και όχι η επόμενη... μέρα στην καριέρα του. Δίπλα στον «τσινγκούρι», βρέθηκε ο Βασίλης Τοροσίδης. Αρχικά, οι δύο άνδρες τοποθετήθηκαν για τον τελικό του Σαββάτου (28/4).

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση: «Είμαστε μια μέρα πριν τον τελικό. Είναι μια σημαντική μέρα και για μας και για τον Ατρόμητο. Πιστεύω πως θα γίνει ένας ωραίος τελικός. Είμαστε προετοιμασμένοι για το νταμπλ και θα ήταν πολύ ωραίος τρόπος για να «κλείσουμε» την χρονιά. Ξέρουμε πως ο κόσμος μας έχει αποδώσει τον τίτλο του φαβορί. Εμείς δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε έτσι, γιατί μπορούμε και να χάσουμε. Σε έναν τελικό όλα μπορούν να συμβούν και είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσεις ένα παιχνίδι».

Ενώ ο Βασίλης Τοροσίδης, είπε: «Το ότι είμαστε το φαβορί έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Όλα μπορούν να γίνουν. Μπορεί να το χάσουμε ή να το κερδίσουμε. Αν ο Ολυμπιακός παίξει όπως όλη τη χρονιά, δεν έχει να φοβάται κανένα παιχνίδι. Αν δεν είμαστε σοβαροί, μπορούμε να χάσουμε».

Στην συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις προς τους δύο άνδρες...

Για το αν θα πει κάτι διαφορετικό στους παίκτες του, καθώς θα είναι το τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο, ο Ισπανός τεχνικός είπε: «Δεν ξέρω. Πιστεύω ότι κάτι θα σκεφτώ. Αυτό που θα τους ζητήσω είναι να κερδίσουμε. Όπως και να έχει δεν σκέφτομαι πως είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι. Η μόνη ιδιαιτερότητα είναι πως είναι ένας τελικός και παίζονται με μυαλό και ψυχή. Οπότε δεν σκέφτομαι πως είναι το τελευταίο μου παιχνίδι, αλλά ένας τελικός».

Για το αν θα μπορούσε να... αντέξει μια ανάλογη διαδικασία όπως στον τελικό με την ΑΕΚ, απάντησε: «Όχι σας παρακαλώ... Δεν ήταν ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στο πέναλτι. Όλοι οι παίκτες είχαν σκοράρει. Σε έναν τελικό θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για όλα. Δεν είναι αυτό που προτιμούμε αλλά είμαστε προετοιμασμένοι».

Σε ερώτηση προς τον Βασίλη Τοροσίδη για το αν υπάρχει άγχος, λόγω του τίτλου του φαβορί, ο αρχηγός του Ολυμπιακού δήλωσε: «Όπως είπα είναι ένας τελικός. Όλα μπορούν να συμβούν. Ο Ατρόμητος είναι μια καλή ομάδα. Πιστεύω ότι δεν το σκεφτόμαστε. Αυτό που θέλουμε είναι το Κύπελλο. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα και μέσα από θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα να βγαίνει την επόμενη μέρα δυνατός. Υπάρχει κίνητρο».

Ακόμα, ο αρχηγός των Πειραιωτών μίλησε και για την ετοιμότητα της ομάδας: «Τα χρόνια που είμαι στην ομάδα και χάσαμε το Κύπελλο δεν χάσαμε τον τίτλο στον τελικό. Ο τελικός είναι ένας τελικός. Όσο νωρίς και να έχεις πάρει το πρωτάθλημα, στον τελικό όλοι έχουν το μυαλό τους στο παιχνίδι γιατί κρίνεται ένας τίτλος. Όλα τα παιδιά προσπαθούμε στις προπονήσεις. Στον Ολυμπιακό δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε. Δεν γίνεται γιατί και το φιλικό στην Αυστραλία πάμε για να κερδίσουμε».

Σε ερώτηση προς τον Ερνέστο Βαλβέρδε για το αν οι Τάτος και Μήτρογλου μπορούν να κάνουν τη ζημιά στον Ολυμπιακό, ο Ισπανός δήλωσε: «Το σκέφτομαι γιατί είναι αν όχι οι δύο καλύτεροι παίκτες του Ατρόμητου, από τους καλύτερους. Δεν είναι δύο παίκτες που απλά είναι δύο καλοί παίκτες, αλλά γιατί χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του Ατρόμητου. Ο Μήτρογλου σκοράρει, ενώ ο Τάτος δημιουργεί το παιχνίδι. Είναι αλήθεια πως ο Μήτρογλου δεν είχε πολλές ευκαιρίες στον Ολυμπιακό, εν αντιθέσει με τον Ατρόμητο και αυτό είναι επιτυχία του προπονητή του Ατρόμητου».

Για την ετοιμότητα του Αριέλ Ιμπαγάσα: «Δεν μπορώ να σας βοηθήσω ακόμα. Δεν έχω αποφασίσει. Ο Ιμπαγάσα προπονήθηκε κανονικά, αλλά θα το ξέρουμε το απόγευμα».

Ο Βασίλης Τοροσίδης ερωτηθείς για το αν θα είναι καλό για τον ίδιο να πάει στο Euro ως νταμπλούχος, ανέφερε: «Δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα με βοηθήσει για το Euro. Αυτό που σκέφοτμαι είναι πως θα κατακτήσω τον τίτλο. Από εκεί και πέρα θα δούμε. Έχουμε ακόμα να το σκεφτούμε πολύ καιρό. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αυτή την στιγμή σκέφτομαι τον Ολυμπιακό και μετά την Εθνική».

Για το τι κρατάει ο Ερνέστο Βαλβέρδε από την παρουσία του στον πάγκο του Ολυμπιακού: «Αυτό που θα μου μείνει είναι ο τρόπος που μου συμοπεριφέρθηκαν οι Έλληνες. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Και όπως φαντάζεστε αυτό που θέλω να ξεχάσω είναι κάποια επεισόδια, τα οποία για μας είναι άσχημα».

Για το αν θα είναι το πιο γλυκό νταμπλ για τον κόουτς: «Όλα τα πρωταθλήματα και το Κύπελλο έχουν γλύκα. Για τον κόουτς δεν ξέρω γιατί μπορεί να είναι το τελευταίο παιχνίδι αλλά όχι η τελευταία χρονιά».

Για το αν θα είναι καλό για τον Ερνέστο Βαλβέρδε αν θα κατακτήσει το νταμπλ και στην συνέχεια εργαστεί στην Ισπανία: «Δεν ξέρω. Ας το πάρουμε και να το δούμε. Αυτό που σκέφτομαι είναι μόνο το αύριο».

Για το πώς περιμένει τον Ατρόμητο, ο Ισπανός τεχνικός, απάντησε: «Πιστεύω πως θα υπάρχουν εκπλήξεις. Δεν θα είναι αμυντικός και θα προσπαθήσει να μας αιφνιδιάσει. Στο παιχνίδι πρωταθλήματος, ο Ατρόμητος κλείστηκε πολύ πίσω και εμείς κατακτήσαμε εύκολα τον αγωνιστικό χώρο. Θα είναι δύσκολο αύριο να έχουμε χώρους».

Για το αν ο Ολυμπιακός είναι ένα σκαλοπάτι για τον Ερνέστο Βαλβέρδε και τον Βασίλη Τοροσίδη, ο «τσινγκούρι», τόνισε: «Προφανώς είναι έτσι. Σίγουρα ήταν καλό πως πέρασα από τον Ολυμπιακό. Αλλά δεν το κοιτάζω από αυτή την οπτική γωνία, αλλά πως έζησα την εμπειρία. Ο κόσμος μου έδωσε χαρά, ενώ μου φέρθηκαν καλά στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας άσος, δήλωσε: «Θα ήταν άδικο. Ο προπονητής έχει τονίσει πως θα φύγει ενώ εγώ όχι».
onsports.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ