2012-04-26 10:16:08
Φωτογραφία για Ένοχος ο πρωθυπουργός του Πακιστάν
 

Ένοχο για προσβολή δικαστηρίου, χωρίς να επιβληθεί ποινή φυλάκισης, έκρινε τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Γκιλάνι κρίθηκε ένοχος γιατί για περισσότερο από δύο χρόνια αρνείται να ζητήσει από την Ελβετία την επανάληψη της δικαστικής διαδικασίας για ξέπλυμα υπεξαιρεθέντων κρατικών κεφαλαίων από τον πρόεδρο της χώρας Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε συμβολικά στον Γκιλάνι, ο οποίος αντιμετώπιζε έξι μήνες φυλάκιση, ποινή κράτησης μερικών λεπτών στην αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο αν η καταδίκη του τον υποχρεώνει να παραιτηθεί ή όχι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει το 2009 διάταγμα που χορηγούσε αμνηστία στον αρχηγό του κράτους και σε χιλιάδες ακόμα ύποπτα άτομα για διαφθορά και είχε διατάξει την κυβέρνηση να ζητήσει από τη Γενεύη ν΄ανοίξει και πάλι την έρευνα για την υπόθεση αυτή.


Στις 13 Φεβρουαρίου το Δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες στον Γκιλάνι για προσβολή δικαστηρίου επειδή αρνήθηκε να ζητήσει την επανάληψη της δικαστικής διαδικασίας στην Ελβετία. Το 2010 ο εισαγγελέας της Γενεύης έκρινε ότι δεν μπορεί ν΄ασκήσει δίωξη στον Ζαρντάρι όσο είναι πρόεδρος, καθώς λόγω του αξιώματός του χαίρει δικαστικής ασυλίας.

Το 2003 ελβετικό δικαστήριο είχε κρίνει ενόχους τον Ζαρντάρι και τη σύζυγό του Μπεναζί Μπούτο, η οποία δολοφονήθηκε το 2007, για ξέπλυμα κρατικών κεφαλαίων που είχαν υπεξαιρέσει στη δεκεατία του 1990, όταν η Μπούτο ήταν πρωθυπουργός, αλλά το ζευγάρι είχε ασκήσει έφεση.
Tsouvali
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ