2012-04-25 22:07:53
Φωτογραφία για Υπερβολές
Για την ήδη θρυλική Χελίν, μπορείς να διαβάσεις τον Plagal, τον Σαραντάκο και λαστ μπατ νοτ λιστ τον Μάο, στον οποίο θα προβάλλω μόνον την ένσταση, πως ίσως ο λόγος που του ήρθε στο μυαλό η ερμηνεία της Μουτούση στην «Χώρα Προέλευσης» δεν ήταν ανστικτικός, αλλά αντίθετα ακριβώς επειδή η Μουτούση παίζει τη σκηνή της διδασκαλίας του Εθνικού Ύμνο με υπερβολική θεατρικότητα και δραματικότητα. Όλα τα υπόλοιπα που λέει το ποστ, τόσο γενικά όσο και ειδικά για τη σύγκριση της χελινικότητας με την ελληνικότητα της ταινίας, δεν τα προσυπογράφω απλώς, τους κοτσάρω κι ένα ξενομανές ρισπέκτ.

Το χελινοβίντεο αποτελεί την εμφατική εκδήλωση ενός γενικότερου φαινομένου των τελευταίων ετών: τα όρια πραγματικότητας και σάτιρας δεν έχουν απλά θολώσει, αλλά κοντεύουν να συναιρεθούν. Ποιά υπερβολή μπορεί να χρησιμοποιήσει πλέον η σάτιρα, που να είναι εμφανώς και αναμφίβολα υπερβολή; Για να συμφωνούμε όλοι (ή εν πάση περιπτώσει σχεδόν όλοι) στο τι συνιστά υπερβολή, θα έπρεπε να συμφωνούμε όλοι (ή εν πάση περιπτώσει σχεδόν όλοι) και στο τι συνιστά  το μέτρο
. Αν πριν φτιαχτεί το βίντεο της Χελίν, σου έλεγαν να φτιάξεις ένα βίντεο σαν αυτό, με σατιρικό όμως πνεύμα, θα το έφτιαχνες λιγότερο κραυγαλέο, θα το έφτιαχνες κάπως πιο συγκρατημένο απ΄ό,τι αυτοί που το έφτιαξαν εννοώντας το. Τώρα που έχει ήδη φτιαχτεί, με την υπερβολή του να ξεπερνά τον πήχη που ο ίδιος θα έθετες για να σατιρίσεις, ο μόνος τρόπος να παρουσιάσεις την Μουτσάτσου σε πιο υστερική φάση, είναι να την βάλεις στο δωμάτιο του Εξορκιστή, να σηκώνει κρεβάτια στον αέρα, να περιστρέφει το παραμορφωμένο κεφάλι της και να μιλά με απόκοσμη φωνή σε μια από τις πέντε γλώσσες που γνωρίζει αλλά και μια από τις πεντακόσιες πενήντα πέντε που κανονικά δεν γνωρίζει, έχοντας καταληφθεί από τον ασσυριοβαβυλωνιακό δαίμονα Χελίν.

---

Τι άλλο είναι ας πούμε ο Γιώργος Καρατζαφέρης παρά μια ολοζώντανη σάτιρα της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα; Γίνεται να σατιρίσεις αποτελεσματικά τον Καρατζαφέρη; Είναι σαν να πεις πως βρέχεις το νερό ή πως καις τη φωτιά. Χωράει σάτιρα στην διάκριση του πρώτου από το δεύτερο μνημόνιο που κάνει ο Σαμαράς και όλοι οι πολιτευτάδες του; Τι να κάτσεις να εντοπίσεις δηλαδή; Πού να το βάλεις το υπερβολικό, όταν έχεις να κάνεις με το εξωφρενικό; Και εξωφρενική δεν είναι αυτή καθαυτή η αλλαγή στάσης. Αυτή θα μπορούσε να εξηγηθεί με βάση πιέσεις κλπ. Εξωφρενική είναι η επιχειρηματολογία που υποστηρίζει την αλλαγή στάσης. Τι να σατιρίσεις από τη βουλευτή Άρια Αγάτσα; Σε έχει εξουδετερώσει όχι η ίδια -αυτή ας είναι όσο γραφική αγαπάει- σε έχει εξουδετερώσει ο άλλος ο αρχιγραφικότατος που θέλει να είναι αύριο πρωθυπουργός και παρά ταύτα τη δέχεται στο κόμμα του για να μαζέψει πόσες ψήφους άραγε; Πόση εκλογική πελατεία κουβαλάει η Άρια που να αξίζει την ξεφτίλα; Τι σατιρικό θα μπορούσες να σκεφτείς να πεις για το ποιοί υποστηρίζουν τον Σαμαρά; Ε, βγήκε χθες ο προηγούμενος αρχηγός και εν ενεργεία βουλευτής του κόμματός του και δήλωσε ότι στηρίζει το κόμμα στο οποίο προέδρευε χρόνια ολόκληρα και προκάλεσε δημοσιογραφικό πάταγο. Αναρωτιέται στις ειδήσεις χθες ο Παύλος Τσίμας γιατί να μη γίνει και ντιμπέιτ όλων των αρχηγών, αλλά και ντιμπέιτ Βενιζέλου - Σαμαρά. Τι κακό θα έχει; Κανένα απολύτως. Το 80 - 85 % συγκεντρώνουν μαζί, μία από τις αυτές δυνάμεις θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, οπότε δικαιούμαστε και εμείς να αποφασίσουμε ποιό από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα θα μας κυβερνήσει στις 7 Μαϊου. Θα μπορούσε να συμπληρωθεί και με ντιμπέιτ Παπαδήμου - Προβόπουλου για οικονομικά θέματα. Πώς να σατιρίσεις λοιπόν τον Τσίμα, όταν με το αειπαρθένο βλέμμα του αναρωτιέται τι κακό θα έχει ένα ντιμπέιτ μεταξύ των δύο; Σάτιρα θα ήταν να τον έβαζες εσύ να τον πει. Έχει προλάβει όμως και το έχει πει από μόνος του. O Bενιζέλος βάζει επικεφαλής στο Επικρατείας τον Πύρρο Δήμα. Και όχι, δεν είναι αυτό που προσφέρεται οπωσδήποτε για σάτιρα. Στην αιτιολογία όμως μιλάει για τον συμβολισμό της επιλογής του, λέγοντας κατά λέξη ότι «πρέπει να σηκώσουμε από πάνω το μεγάλο βάρος της δημοσιονομικής εξάρτησης, το μεγάλο βάρος του μνημονίου. Πρέπει να κάνουμε την άρση αυτού του εθνικού βάρους που ξεκινήσαμε με τη  μείωση του δημοσίου χρέους». Και σκέφτεσαι πως αν τα κριτήρια είναι τέτοιου είδους συμβολισμοί επιπέδου Μένιου Σακελλαρόπουλου, ο μόνος λόγος που δεν θα μπορούσε να βάλει επικεφαλής του Επικρατείας τον Τζάκ Ντάνιελ, εξηγώντας μας «ότι συμβολίζει τις μέρες της ανάκαμψης της οικονομίας που σύντομα θα έρθουν, οπότε και όλοι θα παίζουμε αμέριμνοι με τις τάπες των βαρελιών, στα οποία θα έχει βάλει το ΠΑΣΟΚ πάτο», δεν είναι επειδή θα ήταν υπερβολή, δεν είναι επειδή αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, αλλά επειδή ο Τζακ είναι νεκρός πάνω από έναν αιώνα. 

Ειδάλλως όλα γίνονται, κι αν ο Τζακ Ντάνιελ ζει,

 μπορεί μια χαρά κι αυτός μια μέρα να μας οδηγεί, 

because "Αnybody can be a Hellene, by his heart, his mind, his spirit"
 (Socrates)
Old Boy
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κερδίζω κάτι αν δεν ψηφίσω;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κερδίζω κάτι αν δεν ψηφίσω;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ