2012-04-25 14:03:03
Φωτογραφία για Απαγορεύεται η μουσική στα καταστήματα στην Κύπρο
Μάλλον περίεργη ακούγεται αυτή η είδηση, αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς έχει λογική βάση. Οι μικρομεσαίες εταιρείες καλύτερα να πάψουν να βάζουν μουσική στα καταστήματά τους για να μην βρεθούν στη δυσμενή θέση να πληρώσουν κάποιο πρόστιμο ή και να παν δικαστήριο. Καταστηματάρχες κατήγγειλαν στους βουλευτές και τις οργανώσεις τους ότι τον τελευταίο καιρό δισκογραφικές εταιρείες κάνουν επιδρομές σε μαγαζιά και κάνουν καταγγελίες επειδή έβαζαν μουσική στο κατάστημά τους μέσω cd ή ραδιοφώνου χωρίς να έχουν πληρώσει για τα πνευματικά δικαιώματα. Το θέμα αυτό ενεγράφη προς συζήτηση στη Βουλή μετά από καταγγελίες βουλευτών στη χθεσινή κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου κατά τη συζήτηση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως εξήγησε στην «Α» ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, οι δισκογραφικές σωστά πράττουν, αφού είναι δικό τους δημιούργημα και είναι «κλοπή» να το χρησιμοποιεί κάποιος χωρίς άδεια
. Πρόκειται για ποινικό αδίκημα. «Όταν κάποιος βάζει μουσική σε δημόσιο χώρο θα πρέπει να έχει την άδεια του δημιουργού. Θα πρέπει, δηλαδή, να έχει πάρει τα πνευματικά δικαιώματα. Όταν αγοράζει κάποιος ένα cd, πληρώνει για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά μόνο για ιδιωτική του χρήση. Τα κέντρα αναψυχής, τα clubs αλλά και τα εμπορικά καταστήματα θα πρέπει να πάρουν άδειες πνευματικών δικαιωμάτων για να μπορούν να παίζουν μουσική».

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιδρούν σε αυτό και βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν φτάνει που έχουν δει τα έσοδά τους να μειώνονται κατακόρυφα και τα σταθερά τους πάγια έξοδα να αυξάνονται (φορολογίες, λογαριασμοί), έρχονται και οι εταιρείες τώρα να τους αρπάξουν χρήματα. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στα παράπονα για την επιβολή τέλους πνευματικών δικαιωμάτων μετάδοσης μουσικής εντός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενημερώνοντας ότι το θέμα έχει εγγραφεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ