2012-04-25 07:42:11
Φωτογραφία για ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ''ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ''
Υπέρ της απαγκίστρωσης από ρυθμίσεις της δεύτερης δανειακής σύμβασης τάχθηκε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο οποίος προσδιόρισε ως ζητούμενο από τις εκλογές της 6ης Μαΐου την «αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής» στο πλαίσιο του απεγκλωβισμού από βασικές ρυθμίσεις και διατάξεις του μνημονίου με πρώτη την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που «αφορά στην καθήλωση των κατώτατων μισθών αλλά και των συντάξεων».

Όπως είπε ο κ. Κουβέλης, αν δεν αρθεί η συγκεκριμένη διάταξη, «η κοινωνία συνεχώς θα γέρνει, θα είναι πεσμένη και δεν θα διαμορφώνονται συνθήκες αυτή η κοινωνία να εγερθεί».

Όσον αφορά στο κόστος του δημοσίου τομέα, ο Φώτης Κουβέλης προκρίνει τον περιορισμών των λειτουργικών εξόδων, κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς περικοπή μισθών, αφού το μισθολογικό κόστος ήδη, όπως είπε, έχει συμπιεστεί
. Δήλωσε πως η Δημοκρατική Αριστερά μιλά για περικοπή περιττών δαπανών που θα αποφέρουν άμεσο όφελος 4 δισ. σε συνδυασμό και με αναδιαρθρώσεις. «Ο δημόσιος τομέας δεν μας αρέσει όπως είναι, να τον εξορθολογίσουμε», υπογράμμισε και, ερωτηθείς σχετικά, παραδέχθηκε πως «υπάρχουν δημόσιοι οργανισμοί που δεν έχουν λόγο ύπαρξης και γεννήθηκαν ως το αποτέλεσμα της πολιτικής ενός πελατειακού κράτους που οικοδόμησαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία».

Όπως εξήγησε, «οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί μπορούν να μεταταγούν, είναι δυνατό να καλυφθούν κενά σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης, διότι […] έχουμε τομείς της δημόσιας διοίκησης που στενάζουν από το βάρος προσωπικού και υπάρχουν τομείς οι οποίοι επίσης στενάζουν από τεράστια κενά».

Απαντώντας σε αιτιάσεις κατά της Αριστεράς ότι συνέβαλε στο «ξεχείλωμα» του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι ουδέποτε η Ανανεωτική Αριστερά ζήτησε «να πλατύνει αυτό το κράτος και να υπερφορτωθεί», ωστόσο αναγνώρισε ότι «υπήρξαν περίοδοι κατά τις οποίες η Αριστερά δεν διεκδίκησε αυτό που έπρεπε να διεκδικηθεί για την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας […] για τον δημόσιο τομέα». Απέρριψε ωστόσο τους συμψηφισμούς από πλευράς ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας περί ίδιας ευθύνης όλων, ακόμη και γενικευμένα της Αριστεράς, τους οποίους χαρακτήρισε «άδικους και τραγικά αβάσιμους».

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στις δηλώσεις Βενιζέλου στον ΑΝΤ1, στις οποίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. «Όταν το υποστήριζε η Δημοκρατική Αριστερά και ζητούσε να υπάρξει διαπραγματευτική επιλογή από τη μεριά της χώρας να διεκδικηθεί αυτή η επιμήκυνση, τότε υπήρχε παντελής άρνηση». Εξέφρασε δε την ελπίδα να μην είναι οι προεκλογικές επιδιώξεις των Βενιζέλου και Σαμαρά που τους φέρνουν στο σημείο «να παραδέχονται αυτό που με μεγάλη σαφήνεια είχα υποστηρίξει και μέσα και έξω από τη Βουλή».

Όσον αφορά στις αιτιάσεις Βενιζέλου ότι μίλησε υπέρ επαναληπτικών εκλογών, ο κ. Κουβέλης εξήγησε πως ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο, απλά η συγκεκριμένη δήλωσή του αφορούσε το ενδεχόμενο που προβλέπεται από το νόμο σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Όπως είπε δε «εμείς έχουμε στο πολιτικό μας DNA τις συνθέσεις, αλλά για ποια κυβέρνηση συνεργασίας να μιλήσουμε, με ποιες προϋποθέσεις, στη βάση ποιας προγραμματικής συμφωνίας και για ποια πολιτική;».

«Εμείς την προγραμματική μας πρόταση θα την απευθύνουμε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις», υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης, λέγοντας ότι αυτή «εμπεριέχει στοιχεία για να συμφωνηθούν», όπως είναι ο απεγκλωβισμός από το δεύτερο μνημόνιο και η παραμονή στην Ευρωζώνη. Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ, όπως είπε, απευθύνεται ακόμη και σε δυνάμεις της Αριστεράς που μιλούν εμμέσως ή όχι για στάση πληρωμών, μονομερή διαγραφή του χρέους και επιστροφή στη δραχμή.

Η επομένη των εκλογών είναι η μέρα που είναι δυνατόν στη βάση της νέας διάταξης των πολιτικών συσχετισμών «να σημάνει ακόμη και μετατοπίσεις κάποιων δυνάμεων προς άλλες πολιτικές επιλογές διαφορετικές από εκείνες που σήμερα, στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, διατυπώνουν», κατέληξε ο Φώτης Κουβέλης.

ΑΝΤ1
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ