2012-04-25 03:50:09
Φωτογραφία για Οφσάιντ ο Κριστιάνο εκτός γηπέδου;
Τα πιο συνηθισμένα «παραμύθια» του ποδοσφαίρου έχουν λατινοαμερικανικό διαβατήριο.

Από τον Ριβάλντο, που είχε χάσει τα δόντια του από την ασιτία όταν ήταν παιδί στις φαβέλες, μέχρι τον Ροναλντίνιο, που πρωτόπαιξε με παραγεμισμένες… κάλτσες αντί για μπάλα, οι αγαπημένες ιστορίες φτωχόπαιδων που νίκησαν τις κακουχίες και μάγεψαν τον κόσμο με το ταλέντο τους μεγαλώνοντας, έρχονται από τις παραγκουπόλεις της Λατινικής Αμερικής και τα χωριά της Αφρικής.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως στην ευημερούσα Ευρώπη μπορεί να γεννηθεί ένα τέτοιο παιδί. Ακόμη κι ο Ζιντάν, που έμαθε μπάλα παίζοντας με τις συμμορίες της Μασαλίας, ήταν γιος ποδοσφαιριστή. Μέχρι που εμφανίστηκε ο Κριστιάνο Ρονάλντο Στην ηλικία των έντεκα, ο Ρονάλντο άφησε το νησί του τη Μαδέιρα, για να πάει στην ακαδημία που προπονούνταν οι νεαροί ποδοσφαιριστές της Σπόρτιγκ Λισσαβόνας. Το παιδί έκλαιγε πολύ, οι συμπαίκτες του τον κορόιδευαν για τη νησιώτικη προφορά του και ο μικρός Κριστιάνο με δάκρυα στα μάτια έμαθε να υπομένει την πίεση, χαρακτηριστικό που θα σηματοδοτήσει τη μελλοντική ανταγωνιστική προσωπικότητά του.


Γιος ενός αλκοολικού κηπουρού που δούλευε στο δήμο και στον ελεύθερο χρόνο του βοηθούσε την Andorihna, μια φτωχή ομάδα ποδοσφαίρου.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ντος Σάντος Αβέιρο μεγαλώνοντας διαμόρφωσε μια προσωπικότητα «χαλκέντερη» και απλά έπαψε να υποφέρει. Ήθελε να κερδίζει, και κέρδιζε γιατί μόνο ως νικητής παρέμενε ικανοποιημένος.

Στα 26 του χρόνια, και μετά από τρεις σεζόν στην Ρεάλ Μαδρίτης, ο «CR9» είναι ένας… αγχωμένος νικητής, καθώς δεν έχει πετύχει όλα όσα του καταλογίζουν ότι πρέπει να κερδίσει αν θέλει να βρίσκεται στους «μεγάλους» του ποδοσφαίρου.

Μετά από έναν αγώνα με τη Μπαρτσελόνα, συνέβη κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν το είχε ζήσει ο Πορτογάλος σταρ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι οπαδοί της Μαδρίτης τον αποδοκιμάζουν, αλλά ήταν η πρώτη που συνέβη σε ένα παιχνίδι εναντίον της Μπαρτσελόνα. Κάθε φορά που ακουμπούσε την μπάλα άκουγε τα εξ αμάξης… », δήλωσε ένα μέλος της Ρεάλ Μαδρίτης, του οποίου η θέση στο γήπεδο ελέω εισιτήριου διαρκείας του επιτρέπει να κάθεται σε μικρή απόσταση από τον πάγκο της ομάδας του Μουρίνιο.

Ζει σε ένα «μαγικό κόσμο» στον οποίον «χωράνε» μόνο η μπάλα, η Ιρίνα και με βάση τα λεγόμενα του, το shopping therapy.

Σε μία εκδήλωση (18/11/11) με θέμα την μόδα στη Γαλλική Πρεσβεία της Μαδρίτης, όπου η Ιρίνα παρέλαβε το βραβείο της Marie Claire, τον έβαλαν να καθίσει δίπλα στην γνωστή ηθοποιό Tilda Swinton. Ούτε ένας χαιρετισμός, ούτε μία λέξη. Ούτε σε αυτήν, ούτε σε καμία άλλη, καθώς είχε… μάτια μόνο για την αρραβωνιαστικιά του . Η Ιρίνα μάλιστα φαίνεται να έχει ξεπεράσει την αντίζηλό της, δηλαδή τη Μαρία Ντολόρες, τη μητέρα του…

Αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει κερδίσει κάποια συμπάθεια στο χώρο του ποδοσφαίρου, είναι λόγω του χαρακτήρα του. Αποφεύγει την υποκριτική ταπεινότητα - χωρίς ποτέ να νοιώθει μέτριος- , η οποία όμως μερικές φορές είναι πολύ πιο κουραστική ακόμα και από τα λόγια του, γεμάτα εγωισμό, εγωκεντρισμό και ναρκισσισμό.

Είναι γνωστές οι δηλώσεις του «Με αποδοκιμάζουν επειδή είμαι πλούσιος, όμορφος και μεγάλος ποδοσφαιριστής» ή «Αν ο Θεός δεν μπορεί να έχει τους πάντες ικανοποιημένους, ούτε εγώ μπορώ». Εν ολίγοις αποκαλύπτουν μιαν ιδιαίτερη προσωπικότητα ενός μάλλον ανώριμου παιδιού, παρά ενός παλιόπαιδου…

Ακόμα και οι φίλοι της Ρεάλ, μαθημένοι σε συμπεριφορές παγκόσμιων αστέρων στον οποίο ξεχειλίζει ο κυνισμός και το «τουπέ», έχουν αποδεχτεί ότι ο Κριστιάνο δεν είναι κακό παιδί.

Το ποδόσφαιρο σαφώς και δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε, αλλά ούτε και οι ποδοσφαιριστές είναι οι ίδιοι. Πλέον, τα αποδυτήρια μοιάζουν περισσότερο με καμαρίνια, όπου οι ποδοσφαιριστές φέρνουν πιο πολύ στον Justin Bieber παρά στον Alfredo Di Stéfano. Και ο Κριστιάνο ζει με αυτήν την εντύπωση, ότι δηλαδή στην εποχή που ζούμε αυτός είναι που ξεχωρίζει ανάμεσα στον κόσμο των αστέρων.

Έφτασε στη Μαδρίτη το 2009, χάρη σε μια ιστορική μεταγραφή που στοίχησε 94 εκατ. ευρώ και μάλιστα εν μέσω της «γέννησης» της οικονομικής κρίσης. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μίλησαν για αναίσχυντη αλαζονεία, λόγω του τεράστιου ποσού που κόστισε η μετακίνησή του…

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος οφείλει το όνομα του στη μητέρα του Μαρία Ντολόρες που το εμπνεύστηκε από τον Ronald Reagan, συνεχίζει να ζει στον δικό του«κόσμο».

Στην πραγματικότητα, η ζωή του δεν διαφέρει πολύ από τη ζωή των υπολοίπων ποδοσφαιριστών του επιπέδου του. " Ο Μέσι παίζει στη Βαρκελώνη, αλλά εξακολουθεί να ζει στο Ροζάριο», είπε πρόσφατα μέλος του συλλόγου Μπλαουγκράνα, για να εξηγήσει τη ζωή του μεγαλύτερου σταρ της ομάδας. Οτιδήποτε σχετίζεται με τον Λέο έχει χρώμα και προέρχεται από την Αργεντινή. Στο σπίτι του δεν υπάρχει η παραμικρή λεπτομέρεια η οποία να σε κάνει να πιστεύεις ότι ζεις εκτός Αργεντινής.

«Φυλακισμένος» στη διασημότητα που τον περιβάλλει

Ενώ, ακόμη και ο Ζινεντίν Ζιντάν, έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να εκπαιδεύσει τις εγωκεντρικές συνήθειες του Πορτογάλου, πηγαίνει μαζί με τη γυναίκα σε ένα κέντρο γιόγκα στην οδό Barquillo της Μαδρίτης και ο Ζοζέ Μουρίνιο κάνει τα ψώνια του στην περιοχή Serrano, αφού έχουν κλείσει βέβαια τα καταστήματα για τους κοινούς θνητούς, Ρονάλντο δεν μπορεί να ξεμυτίσει από το σπίτι του!

Την πρώτη φορά που προσπάθησε να πάει στη Μαδρίτη σε ένα κατάστημα με μια από τις αγαπημένες του μάρκες «συγκρούστηκε» με την πραγματικότητα μιας πόλης που απολαμβάνει χωρίς μέτρο τη φήμη και την δημοτικότητα των σταρ.

Το χάος που δημιουργήθηκε ήταν τέτοια που οι υπεύθυνοι του καταστήματος πανικοβλήθηκαν. «Για λόγους ασφαλείας, είναι καλύτερα να μην ξανάρθετε», του διαμήνυσαν οι υπεύθυνοι. Προκαλεί θαυμασμό σε όλους, παιδιά, μητέρες, κόρες, ομοφυλοφίλους αλλά ακόμα στα παιδιά της γειτονιάς, συνεπώς το τι συμβαίνει κάθε φορά που εμφανίζεται στο δρόμο, δεν περιγράφεται. Οποιοσδήποτε παίκτης μπορεί να πάει σε ένα κατάστημα χωρίς να προκαλέσει μεγάλη φασαρία. Ο Κριστιάνο, απλά δεν μπορεί να πάει πουθενά χωρίς να σκορπίσει γύρω του το χάος…

Από τη στιγμή που δεν μπορεί να πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στο Μωάμεθ. Έτσι, ο παίκτης (του οποίου την αγοραστική δύναμη δεν «φαίνεται» στη Μαδρίτη) λαμβάνει στο σπίτι του όλα όσα επιθυμεί από τις αγαπημένες του μάρκες. Ένας από τους κουνιάδους του, Joseph Pereira, λειτουργεί σαν διαμεσολαβητής, οδηγός και γραμματέας του αδηφάγου καταναλωτή, ο οποίος περιμένει στην έπαυλή του La Finca, στο πολυτελές προάστιο Pozuelo de Alarcón όπου ζει ανάμεσα σε πισίνες, μάρμαρα σε χρώμα βανίλιας, πολυτελή αυτοκίνητα και τα σκυλιά του. Εκεί, είπε σε πορτογαλικό κανάλι, βρίσκει αυτό που χρειάζεστε.

"Αν θέλει να του πάμε ολόκληρο το μαγαζί θα του το πάμε. Όχι μόνο λόγω των μεγάλων χρηματικών ποσών που ξοδεύει, για αυτόν, το εξώγαμο μωρό του, την οικογένεια του αλλά γιατί μόλις εμφανιστεί με ένα συγκεκριμένο ρούχο, την επόμενη μέρα, αυτό εξαντλείται. Και δεν είναι μόνο παιδιά, που έρχονται συνοδευόμενα από τη μητέρα τους και τη φωτογραφία του Κριστιάνο, αλλά αρκετές φορές είναι ακόμα και συμπαίκτες του που ζητάνε ακριβώς το ίδιο προϊόν», αναφέρει ένας υπεύθυνος ενός καταστήματος franchising με ρουχισμό πολυτελείας.

«Ο παίκτης έχει κερδίσει το δικαίωμα να του πηγαίνουν… ολόκληρο το κατάστημα στο σπίτι του, αφού σε μια μέρα είναι ικανός να ξοδέψει από 5.000 μέχρι 200.000 ευρώ», κατέληξε.

Ιρίνα, στα χνάρια του Κριστιάνο

Κόρη ενός ανθρακωρύχου που πέθανε όταν εκείνη ήταν 14, η Irina Shayk μοιράζεται με τον φίλο της την πολυτέλεια και την ακριβή ζωή. Το βραβείο που έλαβε το μοντέλο από τη Ρωσία, στο Prix de Fashion στην κατοικία του Γάλλου πρέσβη στη Μαδρίτη, τον περασμένο Νοέμβριο και διοργανώνει κάθε χρόνο το περιοδικό Marie Claire, προκάλεσε μια δυσάρεστη σκηνή στο ζευγάρι. Σύμφωνα με μία προσκεκλημένη, ο Κριστιάνο ήταν αρκετά ευγενικός και ντυμένος με την τελευταία τάση της μόδας. Κατά άλλους προσκεκλημένους συμπεριφέρθηκε σαν «ένας κακομαθημένος νεαρός» με μηδενική ικανότητα να κερδίσει τη συμπάθεια κάποιου παρευρισκόμενου.

Η συμπεριφορά προς την Βρετανή ηθοποιό Τίλντα Σουίντον, με την οποία μοιράστηκαν το ίδιο τραπέζι, ήταν η ίδια και με τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους αλλά και με τους άλλους βραβευμένους.

«Δεν αντάλλαξε ούτε μια λέξη, ούτε έναν χαιρετισμό. Λειτούργησε με τον κλασικό τρόπο ενός τύπου που θέλει να κάνει το «κομμάτι» του λειτουργώντας σαν… αυτιστικός και η συνοδός του φαινόταν να μην αισθάνεται άνετα.

Κάθισαν ο ένας απέναντι στον άλλο, σηκώθηκαν για την απονομή, δεν άφησαν ούτε δευτερόλεπτο το κινητό τους και έφυγαν χωρίς να φάνε. Αν τον ρωτούσαν κάτι ή τον χαιρετούσαν δεν απαντούσε. Λογικά δεν ήξερε ούτε ο ίδιος αν αισθανόταν όμορφα ή άσχημα. Έμοιαζε σαν Θεός, έξω από τα νερά του. Ένας Θεός, που δεν ήξερε που βρίσκεται»

Στο πλαίσιο της απονομής, η υπεύθυνη της εκδήλωσης, Joana Bonet υπενθύμισε στους οργανωτές της εκδήλωσης, πως κατά την παρουσίαση της Irina, οι ατζέντηδες δεν θα αναφερόταν στη σχέση της με τον ποδοσφαιριστή. «Εμείς τους είπαμε ότι σε κάθε περίπτωση, θα αναφέραμε ότι ο Cristiano Ronaldo είναι ο φίλος της Irina, και όχι το αντίστροφο".

Για την Bonet, οι προσπάθειες των ατζέντηδων οφείλονται στο γεγονός ότι θέλουν να αποδείξουν ότι η Ρωσίδα ήταν γνωστή στον κόσμο της μόδας και είχε σημαντικές δουλειές ακόμα και πριν γνωρίσει τον Πορτογάλο.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η Ιρίνα θα παντρευτεί το ερχόμενο καλοκαίρι με τον Πορτογάλο. Τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει αυτό το γεγονός. Ούτε και η κρίση που φάνηκε να εμφανίστηκε στη σχέση του ζευγαριού πέρσι, όταν η Irina βρέθηκε μπροστά σε μια έκπληξη μαθαίνοντας για την ύπαρξη του μικρού Κριστιάνο Ρονάλντο, για τον οποίο ο Ρονάλντο θα λειτουργούσε σαν μητέρα και πατέρας, δίνοντας 11 εκατ. Ευρώ στην βιολογική του μητέρα για να εξαφανιστεί από τη ζωή του.

Στη τελετή του Marie Claire στη Μαδρίτη το πρόβλημα δεν ήταν σε καμία περίπτωση, η παρενόχληση από τους παπαράτσι. Εξηγώντας τους λόγους της συμπεριφοράς του ζευγαριού, η ίδια η Irina τόνισε ότι το πρόβλημα ήταν ότι ο Κριστιάνο ήθελε να καθίσουν μαζί του στο τραπέζι, η μητέρα και η αδερφή του καθώς και οι ατζέντηδες και οι σωματοφύλακες του ζευγαριού.

«Αλλά η αλήθεια είναι ότι, πριν από αυτό, όχι μόνο αρνήθηκε να ποζάρει για τους φωτογράφους στο Photocall, αλλά ζήτησε μια αίθουσα στην οποία θα ήταν με τους δικούς του, χωρίς να βρίσκονται ανάμεσα τους οι υπόλοιποι καλεσμένοι. Κι αυτό, σε μια εκδήλωση όπου όλοι ήταν τόσο VIP όσο και αυτός», λέει ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ο οποίος προσπάθησε μάταια να εξηγήσει στον παίκτη ότι το πρωτόκολλο είχε προετοιμαστεί για εβδομάδες.

«Ήταν μια τελετή που δόθηκαν 10 βραβεία και αυτός δεν ήταν ένας από τους 10. Κανείς δεν ήταν πιο σημαντικός από οποιονδήποτε άλλον, αλλά ήταν αδύνατο να καταλάβει ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν η πρέπουσα. Το μόνο που κατάφερε ήταν να επισκιάσει την επιτυχία της κοπέλας του και να μη σεβαστεί τους καλεσμένους και τον Γάλλο Πρέσβη» «Πρέπει να μάθει να είναι ένας ακόμη μέσα στο σύνολο» τόνισε άλλος φιλοξενούμενος στην εκδήλωση και συμπλήρωσε «Όλοι οι πολίτες έχουμε ευθύνη για αυτές τις συμπεριφορές, τις οποίες διαμορφώνουν τα χρήματα και η προβολή στον Τύπο. Τη δυσανάλογη θεοποίηση ενός αγοριού που στο τέλος κάνει μόνο αυτό που περιμένουμε από αυτόν.

Μεγαλοφυΐα ή ένα κακομαθημένο παιδί; Ένα ντροπαλό παιδί ή απλά ένας αγενής τύπος; Μόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο, ο Cristiano Ronaldo, όπως λένε, μεγάλωσε και ανδρώθηκε έχοντας πάντα την πίεση να τον κυνηγά και με αυτή έγινε αυτός που έγινε, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μπορεί να διαχειριστεί τη ζωή του εκτός γηπέδων. Μακριά από το γρασίδι, μακριά από τους γυμνασμένους κοιλιακούς, μακριά από τα διαφημιστικά συμβόλαια εκατομμυρίων.

Προπόνηση ,έχρι τελικής πτώσης

Οι αθλητές υψηλού επιπέδου, είναι συχνά παιδιά με υπερκινητικές τάσεις στην παιδική ηλικία τους. Σαν παιδιά δεν ήταν ποτέ ήσυχα, ενώ μεγαλώνοντας δεν άλλαξαν, απλά μετέτρεψαν την κίνηση σε πηγή εσόδων.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Ένας άνθρωπος που συνδυάζοντας μια τεράστια γενετική κληρονομιά με δυσανάλογα επίπεδα αθλητικής δραστηριότητας, έχει σημειώσει μια εξωπραγματική φυσική και τεχνική εξέλιξη. Δεν είναι αυτός που κινείται. Είναι η ίδια η κίνηση που εμπνέει τον Κριστιάνο. Λίγοι ποδοσφαιριστές κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την εσωτερική τους δύναμη στο βαθμό που το πέτυχε ο Ρονάλντο. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για τις εμμονές του. Αγωνιζόμενος στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε γνωστός για τις υπερωρίες του. Ήταν ο πρώτος που έβγαινε στο γήπεδο για προπόνηση και ο τελευταίος που επέστρεφε στα ντους.

Οι ποδοσφαιριστές είναι αγελαίοι εκ φύσεως.

Έχουν ανάγκη την ομάδα για να αισθανθούν σπουδαίοι. Η μοναξιά δεν τους πλήττει, αλλά τους αγχώνει. Ο Κριστιάνο είναι διαφορετικός. Παρέμενε μόνος για ώρες, έχοντας πεισμώσει για να βελτιώσει τη σχέση του με τη μπάλα. Το κοντρόλ, το στοπάρισμα, οι προσποιήσεις, ακόμα ψάχνουν κάποιον να τις αντιγράψει.

Επαναλαμβάνει χιλιάδες φορές την ίδια ενέργεια και επινοεί αντιπάλους τους οποίους θα «κοροϊδέψει» στο γήπεδο. Ο Ρονάλντο «κλείστηκε» μαζί με τη μπάλα στον δικό του κόσμο και βγήκε από αυτόν μετά από σκληρή προπόνηση έτοιμος να τα κατακτήσει όλα. Πριν καλά καλά εγκαταλείψει την κάψουλα της φαντασίας και της κίνησης που εκ γενετής έχουν όλα τα παιδιά, το 2009 κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα. Ήταν μόλις 24. Η καριέρα του είχε απογειωθεί. Πλέον οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο, πολλές φορές γίνονται μάρτυρες της «διαφορετικής» ωριμότητας στο παιχνίδι του.

Συχνά την ώρα του αγώνα, μοιάζει σαν ένα «ηλεκτρόνιο» που έχει απομονωθεί και κινείται μόνο, αφήνοντας στην άκρη τις αρχές που κάνουν το ποδόσφαιρο ομαδικό άθλημα.

Όταν παίζει μόνος του είναι χάρμα ιδέσθαι, ειδικότερα αν ο αντίπαλός του είναι δεν συγκρίνεται μαζί του ούτε σε δύναμη, ούτε σε συναρμογή. Όταν όμως χρειάζεται να συνεργαστεί με τους συμπαίκτες του, πολλές φορές μοιάζει μπερδεμένος, μοιάζει αγχωμένος.

Μοιάζει με ένα «αντικείμενο προσωπικής φιλοδοξίας», καταδικασμένος να επαναλαμβάνει την ίδια κίνηση ξανά και ξανά, με απίστευτη ευκολία αλλά συχνά χωρίς την ανάλογη αποτελεσματικότητα.
acadimies.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ