2012-04-24 12:45:12
Φωτογραφία για Γαλλία και Ολλανδία αναστατώνουν την Ευρωζώνη...
Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν χτες τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ειδικά οι δείκτες σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, μετά την ήττα του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, την έκπληξη 18% της αντιευρωπαϊκής ψήφου στη Μαρίν Λεπέν, αλλά και την παραίτηση της ολλανδικής κυβέρνησης συνασπισμού ως συνέπεια της αδυναμίας της να συμφωνήσει σε μέτρα λιτότητας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ ήρθε πρώτος με το 28.6% των ψήφων έναντι 27.1% του Σαρκοζί. Η μεγάλη επιτυχία βέβαια ήταν της κόρης του παλαιού ηγέτη της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου που με εκστρατεία εναντίον του ευρώ ξεπέρασε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση στην ιστορία του κόμματος.

Η έκταση της νίκης της Λεπέν έδειξε πως ο Σαρκοζί δεν κατάφερε αυτή τη φορά να ελκύσει τους ψηφοφόρους της γαλλικής άκρας δεξιάς, παρά την έμφαση που απέδωσε στον ‘νόμο και την τάξη’ στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας αλλά και τη δέσμευσή του να μειώσει την εισροή ξένων αν επανεκλεγεί
. Σε αντίθεση με τη μεγάλη νίκη που είχε καταφέρει στις προεδρικές εκλογές του 2007 βασιζόμενος ακριβώς σε αυτή τη στρατηγική: την διεκδίκηση της υποστήριξης των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς υποσχόμενος – τότε – τη  δημιουργία ενός Υπουργείου Εθνικής Ταυτότητας και την απέλαση των παράνομων μεταναστών.

Η Μαρίν Λεπέν δεν ζήτησε από τους υποστηρικτές της να στηρίξουν στο δεύτερο γύρο τον Σαρκοζί και είναι άγνωστο πώς θα διαμοιραστεί η ψήφος τους ενώ αντίθετα ο ηγέτης της ενωμένης αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν που συγκέντρωσε το 11% των ψήφων ζήτησε από τους οπαδούς του καθολική στήριξη του Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι θα πολεμήσει μέχρι την τελευταία στιγμή στηρίζοντας την καμπάνια των δύο τελευταίων εβδομάδων σε τρία βασικά θέματα: την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την περιφρούρηση των συνόρων της Γαλλίας και τη διατήρηση της γαλλικής παραγωγής μέσα στη χώρα. 

Τα πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τον Σαρκοζί – είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος με μια θητεία που έρχεται πίσω από τον αντίπαλό του στον πρώτο γύρο – δείχνουν, κατά τους αναλυτές, την έκταση της αποδοκιμασίας των Γάλλων για την οικονομική του πολιτική. Να θυμηθούμε ότι ο Σαρκοζί είχε εκλεγεί το 2007 στη βάση μιας υπόσχεσης ότι θα δώσει νέα δυναμική στη γαλλική οικονομία μειώνοντας το μεγάλο δημόσιο τομέα και το ποσοστό ανεργίας στο 5%. Με την έλευση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης όμως το 2008, ο Νικολά Σαρκοζί υποχρεώθηκε να στηριχτεί στο δημόσιο δανεισμό προκειμένου να σώσει τις γαλλικές τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και να διαφυλάξει το γενναιόδωρο γαλλικό κοινωνικό κράτος. Με αποτέλεσμα οι εκλογές τώρα να διεξάγονται σε περιβάλλον με ανεργία 10% που αποτελεί υψηλό 13 ετών, με δημόσιο χρέος στο 90% από το 64% του 2007 και με τη Γαλλία να έχει χάσει την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ είχε βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία σε προτάσεις για τη φορολόγηση των πλουσίων στο εσωτερικό αλλά κυρίως σε μηνύματα για την Ευρωζώνη, προτείνοντας τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, την εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος στους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των μεταφορών και τη χρηματοδότηση των έργων αυτών μέσω της έκδοσης κοινού ευρωομολόγου.

Ουσιαστικά όμως αυτό που υποσχέθηκε και υπόσχεται ο Ολάντ είναι μια διαφορετική προσέγγιση στο ευρωπαϊκό μέτωπο και η τελική επιλογή των Γάλλων θα έχει μεγάλη σημασία για την υπόλοιπη Ευρώπη. Γιατί ναι μεν από τότε που άρχισε η κρίση η κυβέρνηση Σαρκοζί ζήτησε πολλές φορές καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και την αλληλεγγύη, αλλά τελικά ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε στην πράξη τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγέλα Μέρκελ σε όλες της τις αποφάσεις.

«Η ευθύνη μου, και τη γνωρίζω, και κοιτάω πέρα τα σύνορα της Γαλλίας, είναι να  προσανατολίσουμε την Ευρώπη στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών – που είναι πια το φαβορί για τη νίκη – μετά  την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.

Παράλληλα, άλλη μια ευρωπαϊκή εξέλιξη το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι ένα σημαντικό κομμάτι των Ευρωπαίων είναι έτοιμο να επαναστατήσει ενάντια στη λιτότητα που αποτελεί τη μόνη συνταγή για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Μιλάμε για την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού της Ολλανδίας εξαιτίας της αδυναμίας τους να συμφωνήσουν στη λήψη μέτρων λιτότητας. Η κατάρρευση αυτή ήρθε μετά από εφτά βδομάδες διαπραγματεύσεων και οδήγησε σε παραίτηση τον Ολλανδό πρωθυπουργό και στον προγραμματισμό πρόωρων εκλογών για το καλοκαίρι. 

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός είναι ο έκτος πρωθυπουργός που πέφτει ‘θύμα’ της κρίσης της Ευρωζώνης. Έχουν προηγηθεί οι πτώσεις των πρωθυπουργών της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας με εκλογές – πρόωρες και μη –αλλά και η αποχώρηση από την εξουσία των πρωθυπουργών Ιταλίας και Ελλάδας στη μέση της θητείας τους και η αντικατάστασή τους από τεχνοκράτες. Μια ενδιαφέρουσα διαφορά πάντως της πτώσης του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε είναι ότι ο ίδιος υπήρξε ένας από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρωζώνη. 

Μένει να δούμε αν οι εξελίξεις στη Γαλλία και την Ολλανδία – σε συνδυασμό με την ύφεση που ήδη πλήττει την Ευρώπη – θα θέσουν σε αμφισβήτηση το γερμανικής έμπνευσης δημοσιονομικό σύμφωνο είτε καθυστερώντας το είτε ουσιαστικά ακυρώνοντάς το. 
banksnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΩΡΑ:Στο τμήμα ο Κουρής
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΩΡΑ:Στο τμήμα ο Κουρής
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ