2012-04-24 12:39:37
Φωτογραφία για Οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση. Ψηφίζουν υπεύθυνα για την επόμενη μέρα
Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου, στο Ρ/Σ ΝΕΤ

 Η βία με τον τρόπο που εκφράζεται από μία μειοψηφία είναι μια φασίζουσα συμπεριφορά, που δεν επιτρέπει ακόμη και στους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν τη δική τους οργή, άποψη ή πρόταση, να το κάνουν.

 Είμαι ανοιχτή σε κάθε κριτική και στο διάλογο. Δεν πρόκειται να αποδεχθώ κανενός είδους βία. Σταθερά συνεχίζω να μιλάω σε δημόσιους χώρους, σε καφενεία, χωρίς να κρύβομαι. Συνεχίζω το πρόγραμμά μου κανονικά.

 Ξέρω καλά τι έγινε στη χώρα, τι είναι μπροστά μας, τι γίνεται στην Ευρώπη και θέλω με τις δυνάμεις μου να συμβάλω σε μια λύση.

 Το «όχι σε όλα» δεν είναι επιχείρημα. Να ακούσουμε σε τι λένε «ναι» και πώς βλέπουν την επόμενη μέρα. Οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση. Ψηφίζουν υπεύθυνα για την επόμενη μέρα.


 Η εντολή του σημερινού Πρωθυπουργού είναι σαφής: ο νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί. Δεν έχω καμία ψευδαίσθηση ότι και την επομένη των εκλογών όλοι όσοι με θράσος είπαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο «είτε ψηφίσατε το νόμο, είτε όχι εμείς δεν θα τον εφαρμόσουμε», θα επανέλθουν. Μένει πια στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και στην ελληνική κοινωνία να κρίνει αν θα συνεχίσει να αποδέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές ή αν θα βάλουμε ένα τέλος, για να δώσουμε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι μόνο προς τα ΑΕΙ.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Σχετικά με τις ελπίδες που καλλιεργούνται στην Ευρώπη από τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών:

Στη Γαλλία γίνεται μία σημαντική στροφή. Ακόμη και ο Σαρκοζί μίλησε για αλλαγή της στάσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το διακύβευμα που αφορά όλη την Ευρώπη, αν υπάρξει στροφή της Γαλλίας στη μέχρι τώρα σχέση της με τη γερμανική γραμμή, είναι η αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ και αν θα κόψει χρήμα, ώστε να αντιμετωπιστεί η Ευρώπη σαν μία οικονομική ενότητα, για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος του Νότου και της Κεντρικής Ευρώπης, και όσων φαίνονται να έρχονται όπως στην Ολλανδία.

Η αλλαγή αυτή δίνει τελείως διαφορετικές προοπτικές και στην Ελλάδα. Όχι ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει ή ότι θα γίνουν τα πράγματα ξαφνικά εύκολα, αλλά η προοπτική της ανάκαμψης είναι πιο ορατή και συνδέεται άμεσα με την ανάκαμψη της Ευρώπης. Μπορούμε να μιλούμε για σημαντικές αλλαγές στο τέλος του 2012.

Σχετικά με την προσφυγή στο ΔΝΤ και εάν υπήρχαν άλλοι «δρόμοι» τους οποίους η Ελλάδα δεν ακολούθησε:

Δεν υπήρχαν άλλοι δρόμοι για την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε καν η Ισπανία.

Σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία σε απόλυτη συμφωνία δεν μιλούσαν για την Ελλάδα, συμπεριφέρονταν ως να μην υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό τους. Το 2010 η Ελλάδα ήταν απολύτως μόνη. Και τότε, η Ελλάδα μόνη της επέβαλε ουσιαστικά τη δημιουργία των μηχανισμών. Τότε, οι χώρες που σήμερα είναι σε κρίση, δεν είχαν εκφράσει ιδιαίτερες απόψεις. Έγιναν μηχανισμοί, και εκτός Ευρωπαϊκών Συνθηκών, από τους οποίους η Ελλάδα πήρε το πρώτο μεγάλο δάνειο, το δεύτερο, χωρίς, όμως, να μπει στην ευρωπαϊκή ατζέντα το θέμα της αλλαγής των όρων της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο όπου κάποιος πολιτικός να πρότεινε να μπει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ούτε θεωρώ ότι ο κ. Βενιζέλος με τη δήλωσή του εννοεί ότι κάποιοι άλλοι ήθελαν. Το ΔΝΤ επεβλήθη. Η ΕΕ είπε ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα και θα προχωρήσει τους μηχανισμούς, μόνο με την προϋπόθεση ότι θα είναι και το ΔΝΤ. Επομένως, η Ευρώπη το έφερε. Δεν αποτελεί επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Σχετικά με το χθεσινό επεισόδιο στην Καισαριανή:

Είχαμε μία συνάντηση 150 ανθρώπων, φίλων από το χώρο των Πανεπιστημίων και της Τέχνης, οι οποίοι είχαν οργανώσει ένα δείπνο, όπου είχα προσκληθεί να μιλήσω. Η ταβέρνα ήταν ισόγεια και είχε γύρω-γύρω τζάμια. Όταν πήγα μου είπαν ότι ίσως είναι επικίνδυνο γιατί θα μας έβλεπαν. Πράγματι, ύστερα από λίγο ήρθαν από έξω 3-4 άνθρωποι που άρχισαν να βρίζουν με χυδαίες εκφράσεις και να κάνουν χυδαίες χειρονομίες. Με τα τηλεφωνήματα μαζεύτηκαν περίπου 30 άτομα σε έξαλλη κατάσταση, οι οποίοι, όμως, δεν μπήκαν μέσα. Δεν άκουσα να λένε κανένα πολιτικό σύνθημα. Άκουσα για κρεμάλες, για Γερμανούς, για κατακτητές, ότι θα μας κάψουν. Ήταν πραγματικά βίαιη η συμπεριφορά και οι εκφράσεις τους. Η εκδήλωση έγινε μέχρι τέλους. Ολοκλήρωσα την τοποθέτησή μου και έγινε διάλογος με τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ήταν εξαιρετικά οργισμένοι με αυτό που συνέβαινε έξω.

Δεν γνωρίζω το χώρο από τον οποίο προέρχονταν. Αλλά δεν βλέπω διαφορά στη συμπεριφορά ανάμεσα στα άκρα. Η βία με τον τρόπο που εκφράζεται από μία μειοψηφία είναι μια φασίζουσα συμπεριφορά, που δεν επιτρέπει ακόμη και στους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν τη δική τους οργή, άποψη ή πρόταση να το κάνουν.

Δεν πρέπει κανείς να σταθεί σε αυτά τα γεγονότα χωρίς να τους δώσει την πραγματική διάσταση που έχουν. Δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο να απαγορευθεί να μιλάμε και να ανταλλάσσουμε επιχειρήματα. Είμαι ανοιχτή σε κάθε κριτική και στο διάλογο. Δεν πρόκειται να αποδεχθώ κανενός είδους βία. Σταθερά συνεχίζω να μιλάω σε δημόσιους χώρους, σε καφενεία, χωρίς να κρύβομαι. Συνεχίζω το πρόγραμμά μου κανονικά.

Ξέρω καλά τι έγινε στη χώρα, τι είναι μπροστά μας, τι γίνεται στην Ευρώπη και θέλω με τις δυνάμεις μου να συμβάλω σε μια λύση.

Σχετικά με τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου για συγκυβέρνηση «εθνικής ευθύνης», στην οποία δεν απέκλεισε ενδεχόμενη συμμετοχή ΝΔ-Σαμαρά:

Στις παρούσες εκλογές κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το αποτέλεσμα. Η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτελείται από μία πλειοψηφία κομμάτων κατά του ευρώ και της ευρωπαϊκής προοπτικής. Αυτή η πλειοψηφία θα πρέπει να συμφωνήσει μεταξύ της. Σήμερα η κατάσταση θυμίζει τις πλέον δύσκολες εποχές του έθνους από την εποχή του Τρικούπη. Έχουμε πολλά κόμματα και κανένα δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο συμφωνίας με κάποιο άλλο. Το μόνο κόμμα και ο μόνος αρχηγός που λένε «ναι» σε κοινά σημεία και ενδεχόμενη συγκυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Δεν υπάρχει έστω μία δύναμη ακόμη που να λέει ότι πρέπει να συνεργαστούμε.

Σε ερώτηση για το αν δικαιώνεται ο κ. Τσίπρας που υποστηρίζει ότι «ψηφίζοντας το ένα κόμμα, οι πολίτες παίρνουν πακέτο και το άλλο»:

Η πρόταση του κ. Τσίπρα είναι να μην επιλέξουμε τίποτε, να οδηγηθεί η χώρα σε απόλυτη ακυβερνησία. Ίδιες εκφράσεις και αντιλήψεις διατυπώνονται στο ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του κ. Καμμένου, σε κόμματα που έχουν προκύψει στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά. Βλέπουμε κόμματα από χώρο της Αριστεράς να πατάνε σε δύο βάρκες, της Δεξιάς το ίδιο, αλλά έχουν όλοι ένα κοινό σύνθημα «δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν». Άρα η χώρα πάει σε πλήρη ακυβερνησία και την επομένη των εκλογών βρίσκεται στο έλεος του θεού. Πρέπει, όμως, να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Δεν γίνεται απλά να λέμε ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το «όχι σε όλα» δεν είναι επιχείρημα. Να ακούσουμε σε τι λένε «ναι» και πώς βλέπουν την επόμενη μέρα. Οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση. Ψηφίζουν υπεύθυνα για την επόμενη μέρα.

Σχετικά με την ανακοίνωση ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία του καταργημένου νόμου Γιαννάκου για την εκλογή Διοικήσεων στα ΑΕΙ:

Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε το διάλογο για το νόμο, το 2009, οι συγκρούσεις και οι αντιδράσεις ήταν λυσσαλέες. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ορκιστεί ότι δεν πρόκειται να αφήσουν να εφαρμοστεί. Απέναντι σε αυτούς βρίσκεται η ελληνική κοινωνία και οι δυνάμεις των ΑΕΙ, που γνωρίζουν ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα, ιδιαίτερα στα Ιδρύματα που δεν θα έχουν Διοικήσεις, γιατί σε λίγο λήγει η θητεία τους. Η λύση είναι μόνο μία: να κάνουν εκλογές, όπως ορίζει ο νόμος, για να έχουν Διοικήσεις. Για ορισμένα θέματα υπάρχουν και μεταβατικές διατάξεις μέσα στο νόμο.

Η εντολή του σημερινού Πρωθυπουργού είναι σαφής: ο νόμος θα εφαρμοστεί. Δεν έχω καμία ψευδαίσθηση ότι και την επομένη των εκλογών όλοι όσοι με θράσος είπαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο «είτε ψηφίσατε το νόμο, είτε όχι εμείς δεν θα τον εφαρμόσουμε», θα επανέλθουν. Μένει πια στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και στην ελληνική κοινωνία να κρίνει αν θα συνεχίσει να αποδέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές ή αν θα βάλουμε ένα τέλος, για να δώσουμε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι μόνο προς τα ΑΕΙ.

* στους δημοσιογράφους Τάκη Σαράντη και Παναγιώτη Τσιούτσια
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ