2012-04-23 22:06:07
Φωτογραφία για Στο επίκεντρο των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου το τουρκικό σχέδιο Β'
Η αντιμετώπιση του φημολογούμενου σχεδίου Β' της Άγκυρας βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Άτυπου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον πρόεδρο... της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια.

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων τόσο για την κατάσταση στο Κυπριακό υπό το φως της επικοινωνίας που είχε με το γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν το περασμένο Σάββατο, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για το τουρκικό σχέδιο β`.

Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε πως ο γ.γ. ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι «δεν υπάρχουν επαρκείς συγκλίσεις και πρόοδος σε ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού και γι` αυτό τούτη την ώρα δεν τίθεται θέμα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης», καθώς επίσης ότι λεπτομερέστερα αναφορικά με την πτυχή των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντ. Ερογλου θα συζητήσουν με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο κ. Χριστόφιας θα έχει συνάντηση με τον κ. Ντάουνερ στις 27 Απριλίου.


Αναφορικά με την αντιμετώπιση του φημολογούμενου σχεδίου της Τουρκίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τις προληπτικές κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και κατέθεσε συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις για περαιτέρω κινήσεις. Στο σημείο αυτό, υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει αποστείλει εδώ και αρκετό καιρό επιστολές προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χεράν βαν Ρομπέι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ενημέρωσε τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο, ενώ η Κυβέρνηση ενημέρωσε τους μονίμους αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην έδρα του ΟΗΕ σχετικά με το τουρκικό σχέδιο, αλλά γενικότερα για τη παρελκυστική στάση που τηρεί η τουρκική πλευρά σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις και συνολικότερα για την κατάσταση στην όλη πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

«Εγινε μια ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων αναφορικά με τούτο το θέμα στο Ατυπο Συμβούλιο Αρχηγών και συμφωνήθηκε να γίνουν συντονισμένες ενέργειες Κυβέρνησης, Βουλής και κομμάτων προς διάφορες κατευθύνσεις», ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, μεταξύ των διαφόρων σεναρίων του σχεδίου Β` περιλαμβάνονται η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση το δεύτερο εξάμηνο του 2012 κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας, το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου και την προσάρτηση των κατεχομένων με την Τουρκία.

aegeantimes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ