2012-04-23 13:02:05
Φωτογραφία για Η θέση της γυναίκας μέσα στον γάμο
Γράφει η Ευδοξία Τσαούση

Ο γάμος σαν θεσμός στην κοινωνία μας είναι πολύ σημαντικός και αυτή την θέση έχει και στην ζωή μας. Αλλά είναι σημαντικός ως τι; Σαν έννοια, σαν προσπάθεια, σαν κοινωνική καταξίωση ή ακόμα και προβολή; Κανένας και τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να σας εξηγήσει καλύτερα από τον εαυτό σας. Στην εκτεταμένη έρευνα που έχω κάνει στον γάμο σε σχέση με τις γυναίκες πέφτω συνέχεια στα ίδια δεδομένα παγκοσμίως. Στην ζωή μιας γυναίκας ο γάμος είναι πιο σημαντικός ακόμα και από την ίδια της την υπόσταση. Και με αυτό εννοείται ότι κρίνεται η ίδια της η αξία και μερικές φορές και η ζωή της. Και αυτή η αντίληψη βασίζεται στην ιστορία των γυναικών σε σχέση με τον γάμο και την κοινωνία.

Ως οι βασικοί μοχλοί κίνησης της μηχανής που λέγεται κοινωνία έχουμε μείνει για χρόνια στην αφάνεια αλλά παράλληλα αποτελώντας κινητήρια δύναμη. Κινητήρια δύναμη χωρίς λόγο και πραγματική υπόσταση
. Η γυναίκα είναι μαθημένη να αποκτά υπόσταση μέσα από τους τίτλους που έχει. Αλλά καθώς περάσαμε σε καινούρια χιλιετία και οι ρυθμοί των κοινωνικών αλλαγών λόγω της παγκοσμιοποίησης μας προσπερνούν κιόλας, μερικές φορές βρισκόμαστε πολλές φορές σε γνωστικά αδιέξοδα. Με αυτό εννοείται ότι έχουμε τόσες πολλές ευκαιρίες διαφορετικής ζωής που οδηγούν στην ευτυχία που τελικά καθόμαστε άπραγες και απλώς τις βλέπουμε σαν ταινίες. Και αυτό μπαίνει μέσα μας. Γιατί όσο αδρανοποιούμαστε τόσο τα ερωτήματα μέσα μας μεγαλώνουν.

Η σύγχρονη έρευνα γύρω από το γάμο επιβεβαιώνει την έντονη αίσθηση όλο και περισσότερων γυναικών ότι κάτι δεν πάει καλά (Dryden, 1999). Και είναι αλήθεια ότι μετά από τόσα χρόνια διεκδικήσεων από την πλευρά της γυναίκας λίγα έχουν κατακτηθεί. Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η γυναίκα συνεχίζει να αδικείται μέσα στα πλαίσια του γάμου αλλά και έξω από αυτόν αποκαλύπτοντας σταθερά την κυριαρχία της πατριαρχίας (Anastasopoulou, 1997; Doxiadis, 2007). Αλλά οι τελευταίες έρευνες συναινούν στο ότι η αντίληψη των γυναικών επηρρεάζει περισσότερο την ίδια τους την υπόσταση σε αυτόν (Blaisure and Allen, 1995; Dempsey, 2001) και με αυτό εννοείται ότι εμείς οι ίδιες μερικές φορές πρέπει να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας για να μπορέσουμε να δούμε κάποια αλλαγή στον γάμο μας.

Με μια πιο ελεύθερη ματιά ο γάμος θα μπορούσε να θεωρηθεί συνώνυμο της ευτυχίας και αυτό είναι φυσικό καθώς ο καθένας και η καθεμία επιζητά κάποιον στον οποίο να μπορεί να στηριχτεί και να μοιραστεί την ζωή του. Με μια δεύτερη ματιά όμως δημιουργείται σύγχυση από την πληθώρα των δυσκολιών που υπάρχουν. Το πιο σημαντικό σε όλη αυτή την σύγχυση είναι ότι οι δυσκολίες δεν οφείλονται μόνο στην διαφορά των χαρακτήρων αλλά και στην διαφορά των γενών και τον ρόλο που εκπροσωπούν μέσα στην κοινωνία. Με αυτό εννοείται ότι οι γυναίκες και οι άντρες δεν είναι μόνο βιολογικά διαφορετικοί αλλά διαφέρουν και ως δημιουργήματα μιας κοινωνίας και μιας κουλτούρας. Έτσι, υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις και προσδοκίες από το κάθε φύλο (West & Zimmerman,1987) και εμείς οι ίδιες έχουμε διαφορετικές απαιτήσεις και προσδοκίες από τον εαυτό μας.

Σε αυτές τις απαιτήσεις έρχονται οι καθημερινές παγίδες στις οποίες πέφτουμε και οι οποίες γίνονται τροχοπέδη για την καθημερινή μας ευτυχία και ευημερία στον γάμο. Κάποια εύλογα θα μπορούσε να ρωτήσει τώρα “Και; Τί σημαίνει αυτό;”. Τα συναισθήματα δυσφορίας, θυμού, οργής, αδιεξόδου είναι μια σειρά από συναισθήματα που ακολουθούν χρόνια πολλές γυναίκες στην καθημερινότητα τους μέσα σε ένα γάμο. Και πιο πολύ γιατί δεν μπορούν να βρουν κάποια λύση. Το αίσθημα ότι βρίσκεσαι σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν μπορείς να βγεις είναι πολλές φορές από μόνο του αποθαρρυντικό για μια αλλαγή. Πόσο μάλλον στην περίπτωση της αλλαγής μέσα σε ένα γάμο, την στιγμή που γύρω σου βλέπεις και όλες οι άλλες γυναίκες να έχουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα.

Ένα πρώτο βήμα για να καταλάβεις καλύτερα τι σου συμβαίνει είναι να αφήσεις λίγο τον εαυτό σου να βγει έξω από την κατάσταση και να προσπαθήσεις να την δεις όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Και όσο πιο αντικειμενικά την βλέπεις τόσο πιο πολύ καθαρίζει η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου μέσα στο γάμο. Μπορείς ύστερα να το συζητήσεις με κάποια τρίτα πρόσωπα και να σκεφτείς πάνω στην συμπεριφορά σου και την στάση σου μέσα στον γάμο. Αν δεις την δική σου στάση θα διακρίνεις και ποια είναι τα δείγματα συμπεριφοράς που σε ενοχλούν στον συντροφό σου. Είναι κατανοητό ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να το διακρίνεις και να το παραδεχτείς σε πρώτη βάση.

Μερικές φορές αυτά που διαβάζουμε μας φαίνονται στην αρχή ικανοποιητικά, μετά λίγο δύσκολα και στην συνέχεια ακατόρθωτα. Ειδικά όταν αφορούν την δική μας συμπεριφορά και τις σχέσεις μας. Γι' αυτό και παρόλο που υπάρχει τόση ζήτηση από βιβλία θετικής ψυχολογίας και συμβουλευτικής τίποτα δεν αλλάζει στην ουσία. Και αυτό οφείλεται τις περισσότερες φορές στο ότι πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε να διαβάσουμε ή να ακούσουμε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Η συγκεκριμένη αρχή είναι και μία πολύ βασική αρχή για την διδασκαλία. Ποτέ η μάθηση δεν θα πρέπει να είναι ούτε σε υψηλότερο αλλά ούτε και σε χαμηλότερο επίπεδο. Πρέπει να είναι δομημένη έτσι ώστε να είναι κατανοητή. Και γι' αυτό εμείς οι γυναίκες πρέπει να δίνουμε πλέον την ευκαιρία στις νέες και όποιες δυνατότητες μάθησης και εξέλιξης. Γιατί μόνο έτσι θα δούμε τι είναι αυτό που μας αντιπροσωπεύει και τι είναι αυτό που θέλουμε να διαβάσουμε.

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει μαγική συνταγή για κανένα γάμο. Η όλη ουσία κρύβεται στο πως εμείς βλέπουμε το γάμο και πως τον έχουμε δομήσει στο μυαλό μας. Και το πιο σημαντικό κομμάτι σε κάθε σχέση είναι το τι θέλουμε πραγματικά από αυτή. Πολλές φορές μπαίνουμε σε έναν γάμο χωρίς να έχουμε κατανοήσει ότι έχει μια ξεχωριστή υπόσταση και ότι πρέπει να θέσουμε στόχους για αυτόν όπως και για το κάθε τι άλλο στην ζωή μας, στο οποίο θέλουμε να πετύχουμε. Οπότε όποια και αν είναι η κατάσταση στον γάμο σου είναι καλό να σκεφτείς για αυτόν και να γράψεις τι θα ήθελες να κερδίσεις μέσα από αυτόν και αν το πετυχαίνεις. Αν δεις ότι κάτι δεν σου ταιριάζει είναι καλό να το συζητήσεις με τον σύντροφο σου και να προσπαθήσετε μαζί να βρείτε έναν τρόπο να το εκφράσετε ή να το πετύχετε. Και μην ξεχνάς ποτέ ότι δεν είσαι μόνο ο γάμος σου. Είσαι μια γυναίκα μέσα σε έναν γάμο. Αν καταφέρεις αρχικά να συνειδητοποιήσεις αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα και για τα υπόλοιπα.

eimastegynaikes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ Ο ΝΙΚΗΤΑΣ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ Ο ΝΙΚΗΤΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ