2012-04-23 10:37:56
Φωτογραφία για Στις Γελλικές κι Ελληνικές κάλπες κρίνεται η στρατηγική του ευρώ
Του Γιάννη Αγγέλη

Τα εκλογικά αποτελέσματα του Μαΐου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πως θα... περπατήσει το πείραμα του ευρώ.              

Στην Ουάσιγκτον που βρέθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης επ΄ ευκαιρία της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η συζήτηση για τα οικονομικά και την πολιτική για πρώτη φορά ήταν τόσο "σύνθετη" όσον αφορά την προοπτική της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Οι "συστάσεις" του ΔΝΤ και των αμερικανών εταίρων για μεγαλύτερες πρωτοβουλίες από την ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης και της κρίσης δημόσιου χρέους βρέθηκαν αντιμέτωπες με την αρνητική στάση των τραπεζιτών της Ευρωζώνης. Ο κ. Ντράγκι "ξεκαθάρισε" ότι η ΕΚΤ έχει μειώσει ήδη αρκετά τα επιτόκια, έχει ρίξει πολλά κεφάλαια στις τράπεζες και δεν έχει σκοπό να επεκτείνει τα έκτακτα μέτρα.

"Είναι η σειρά των κυβερνήσεων" ήταν η απάντηση των κ.κ. Ντράγκι και Βάϊντεμαν για πρώτη φορά σε τόσο συντονισμένη ομοφωνία.


Εκεί όμως ακριβώς είναι που μπλέκονται τα πράγματα, στις κυβερνήσεις και τις κυβερνητικές πολιτικές που μπαίνουν σε μία οριζόντια εκλογική δοκιμασία, τόσο στην Ελλάδα, όσο κυρίως στη Γαλλία, αλλά και σε σημαντικά κρατίδια (από τα οποία εξαρτάται η κυβερνητική σταθερότητα) και στην Γερμανία.

Στην Ολλανδία επίσης ο κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται να μην αντέχει στις πιέσεις της οικονομικής κρίσης και άλλο ένα "ΑΑΑ" κινδυνεύει να φύγει από το πλευρό της Γερμανίας Η πολιτική κρίση στην Ευρωζώνη κατά τις εκτιμήσεις των Αμερικανών στην συνάντηση της Ουάσιγκτον έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο με την κρίση του χρέους και την ύφεση.

Αυτός ο φαύλος κύκλος κατά τις ίδιες εκτιμήσεις δεν μπορεί να σπάσει παρά μόνο από την ΕΚΤ και την εκτεταμένη "επιθετική" χρήση της νομισματικής πολιτικής! Αυτό όμως είναι και το ισχυρότερο οχυρό αντίστασης στην Ευρωζώνη καθώς τόσο η κα Μέρκελ όσο και η ηγεσία της ΕΚΤ δεν θέλουν με τίποτα να... πειράξουν το αξιόπιστο της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, ανοίγοντας -όπως υποστηρίζουν- την Κερκόπορτα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Κάποιες πόρτες όμως έχουν ήδη μισό-ανοίξει. Στην Κομισιόν -η οποία υποτίθεται ότι έχει την ίδια άποψη- ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Όλι Ρεν θεώρησε χρήσιμο να ανακοινώσει μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον ότι μέσα στο καλοκαίρι θα δρομολογηθούν τα πρώτα αναπτυξιακά ευρώ-ομόλογα, δηλαδή ομόλογα τα οποία θα εγγυάται η Ευρωζώνη συλλογικά και τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τα μεγάλα δίκτυα υποδομών (ενεργειακά, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών, κ.λ.π.). Αυτό θεωρείται ότι είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης ευρώ-ομολόγων που θα "εγγυηθούν" μέρος του κρατικού χρέους.

Πόσο γρήγορα; Κάποιοι μιλάνε για τα μέσα του 2013. Στην πραγματικότητα, όπως ακούσθηκε στην Ουάσιγκτον τις τελευταίες ημέρες, το χρονοδιάγραμμα και το είδος των ευρωομολόγων θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα τρέξει η πιστωτική κρίση στην Ισπανία και την Ιταλία.

Και κυρίως τι θα προκύψει πολιτικά στην Γαλλία, τι θα γίνει με την συγκρότηση κυβέρνησης στην Ελλάδα, πως θα εξελιχθεί η πολιτική κρίση στην Ολλανδία και τι μηνύματα θα πάρει στις εκλογές των κρατιδίων η Κυβέρνηση της κας Μέρκελ στην Γερμανία. Η πολιτική κρίση με άλλα λόγια έχει αρχίσει να ανακυκλώνεται σε ένα "φαύλο κύκλο" με την κρίση χρέους και την ύφεση στην Ευρωζώνη.

Μπορεί η ΕΚΤ να είναι η απάντηση και η έξοδος από αυτό τον φαύλο κύκλο; Στο ερώτημα αυτό οι συζητήσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον δείχνουν ότι μία πτέρυγα του G-20 με τις ΗΠΑ επικεφαλής επιμένουν πως ναι, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος.

Ανάμεσά τους βέβαια είναι και εκείνοι που βλέπουν αυτή την "διέξοδο" σαν μία νέα προσωρινή δικλείδα ασφαλείας για να ανακοπεί το ντόμινο από την Ευρωζώνη στον υπόλοιπο κόσμο.

Από την άλλη όμως στην Ευρωζώνη οι αντιστάσεις -εύλογες όσον αφορά τις δυνατότητες της ΕΚΤ αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα των LTROs- είναι ισχυρές και επιμένουν με τους Γερμανούς επικεφαλής ότι "κανείς δεν θα επιβάλει στην ΕΚΤ να χάσει την αξιοπιστία της".

Αλλά την ίδια στιγμή τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο φαύλος κύκλος της πολιτικής και οικονομικής κρίσης έχει αρχίσει να γίνεται απειλητικός όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ισπανία αλλά και για τον πυρήνα της Ευρωζώνης την Γαλλία, την Ολλανδία και την Γερμανία.

Πηγή / capital.gr

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Κρήτη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Κρήτη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ