2012-04-21 18:58:09
Φωτογραφία για «Βγάλτε αδύναμη κυβέρνηση»...
Με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περι­όδου ο Περισσός εντεί­νει το κάλεσμά του για… ισχυρή αντιπολίτευση, τόσο προς τους ψηφοφόρους όσο και προς τα μέλη του και όσους έχουν συμπορευτεί... μαζί του στους αγώνες. Και παράλληλα, ενισχύ­ει ταμέτωπα με τα διάφορα προεκλο­γικά διλήμματα… απ’ όπου κι αν προ­έρχονται. Τόσο με το δίλημμα «ευρώ ή καταστροφή», «σταθερή κυβέρνηση ή χάος» που θέτει το κυρίαρχο πολιτι­κό σύστημα όσο και με το δίλημμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ «αριστερή κυβέρνηση ή μνημόνια».

Η γραμμή του ΚΚΕ για «πανίσχυρο» ΚΚΕ με σκοπό να προκύψει αδύναμη κυβέρνηση που θα φοβηθεί να περά­σει τα μέτρα, ουσιαστικά, καλεί σε ψή­φο διαμαρτυρίας απευθυνόμενη προς τους ψηφοφόρους που αποδεσμεύο­νται από τα δύο μεγάλα κόμματα και, κυρίως, όπως συχνά ξεκαθαρίζει ο Περισσός, προς τα χαμηλά οικονομικοκοι­νωνικά στρώματα αυτών των τμημάτων του εκλογικού σώματος.

Ήδη από τις παραμονές των εκλο­γών του 2009 το ΚΚΕ προτρέπει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους των κομμάτων εξουσίας να το ψηφίσουν, ακόμη και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του, και αυτήν την τακτική ακολουθεί και σήμερα, εκτιμώντας ότι, αν και έχουν γίνει κάποια βήματα ριζοσπαστικοποίησης στην κοινωνία, οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για τη δική του εναλλακτική πρόταση.


Όπως επισημαίνει η Αλέκα Παπαρήγα σε πρόσφατες τοποθετήσεις της, «οι εκλογές δεν μπορούν να λύσουν 100% τα προβλήματα», εμπεριέχουν όμως «θετική δυναμική» που θα απε­λευθερωθεί μετά την κάλπη.

Όμως, για να έχει απελευθερωτι­κή δύναμηη κάλπη, θα πρέπει να μην επικρατήσουν διλήμματα που μπορεί να οδηγήσουν τους ψηφοφόρους στην αναδίπλωση λόγω φόβου την τελευ­ταία στιγμή, όπως «ευρώ ή δραχμή», «σταθερή κυβέρνηση ή χάος», κατά την αντίληψη της ηγεσίας του ΚΚΕ.

Ο Περισσός έχοντας απορρίψει το κυ­ρίαρχο δίλημμα «διακυβέρνηση ή ακυβερνησία» – όπως υπογραμμίζεται από τα στελέχη, με τον έναν ή τον άλλο τρό­πο θα προκύψει μια κυβέρνηση συνερ­γασίας – επισημαίνει ότι έχει πρόταση εξουσίαςκαι αυτήν αφορά το πέρασμα της οικονομικής εξουσίας από τους επι­χειρηματικούς ομίλους στον λαό.

Την ίδια ώρα, χαρακτηρίζει «αυταπά­τες» τα καλέσματα για «προοδευτική» ή αριστερή κυβέρνηση, καθώς, όπως επισημαίνουν τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, ενέχουν τον κίνδυνο της απογοήτευσης και κατ’ επέκταση της συντηρητικής αναδίπλωσης του λαού.

Πάντως, παρά τη μετωπική επίθεση προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στη λογική του διαχωρισμού του ΚΚΕ από όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, το κόμμα φαίνεται να δέχεται κοινωνικοπολιτική πίεση καθώς η θέση του για «ισχυρό ΚΚΕ - αδύναμη κυβέρνηση» ερμηνεύεται από διάφορες πλευρές ως απροθυμία νακυβερνήσει και «να αναλάβει τις ευθύνες» του περνώντας από τη διαμαρτυρία στην πολιτική πρά­ξη. Κι επίσης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή τη σταθερή άρνηση του ΚΚΕ στην αντίληψη της εκλογικής-πολιτικής συνεργασίας της Αριστεράς και επακόλουθα την απόρριψη της πρότασής του, δέχεται την κατηγορία ότι η στάση του ευνοεί την επικράτηση των δυνάμεων του μνημονίου.

Σε αυτές τις τελευταίες κατηγορίες η ΑλέκαΠαπαρήγα απάντησε αποκαλώ­ντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ«πολιτικούς απατεώνες», παραθέτοντας περιπτώ­σεις που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη συνεργα­σία με άλλες δυνάμεις προκειμένου να πλήξει το ΚΚΕ.

Mε «νέο αίμα» στις κάλπες

Τα ολοκληρωμένα ψηφοδέλτια του κόμματος έδωσε στη δημοσιότητα προχτές η Κ.Ε. του ΚΚΕ, δίνοντας το στίγμα της ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού του κόμματος. Οι μισοί υποψήφιοι κατέρχονται στις βου­λευτικές εκλογές για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα στατιστικά που έδω­σε το κόμμα. Ηλικιακά τα πρωτεία κατέχει η κατηγορία 25-39 (35,3%) και ακολουθούν οι ηλικίες 50-59 (31,6%), 40-49 (26,3%). Ταυτόχρονα, στην αποστρατεία περνά ένα μεγαλύτερο ηλικιακά δυναμικό καθώς οι υποψήφιοι από 60 ώς 69 ετών ανέρχονται μόλις στο 6,3% των υποψηφί­ων. Επίσης, πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων (150 υποψηφιότητες) είναι γυναίκες. Ως επί το πλείστον, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ απαρτίζονται από εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, φοιτητές και σπουδαστές, συνταξιού­χους, που δραστηριοποιούνται στο ΠΑΜΕ και άλλα εργατικά σωματεία.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι ο νυν κοινοβουλευ­τικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης,ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ιστορικός, καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης. Στις υπόλοιπες θέσεις του Επικρατείας βρίσκονται ο Θοδωρής Χιώνης, γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ, η ΑλεξάνδραΜπαλού, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο ΜάκηςΜαΐλης, υπεύθυ­νος του Γραφείου Τύπου και μέλος της Κ.Ε., ο δημοσιογράφος του «Ρι­ζοσπάστη» Νίκος Μπογιόπουλος, η αντιπρόεδρος της Βουλής Βέρα Νικολαΐδου, ο υπεύθυνος Οικονομίας της Κ.Ε. Μάκης Παπαδόπουλος, οι βουλευτέςΓιάννης Πρωτούληςκαι Αντώνης Σκυλλάκοςκαι ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

Η Αλέκα Παπαρήγα θα είναι υποψήφια στη Β’ Αθήνας και την Α’ Θεσ­σαλονίκης.
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ