2012-04-20 10:04:07
Φωτογραφία για Ακόμη και τα ψάρια αγχώνονται!
Ακόμα και τα ψάρια επηρεάζονται από το… άγχος που φαίνεται ότι δεν είναι ίδιον μόνο της ανθρώπινης προσωπικότητας αλλά και των κατώτερων θηλαστικών Για την ευζωία των εκτρεφόμενων ψαριών που όταν αντιμετωπίζουν στρεσογόνες καταστάσεις, αρρωσταίνουν, μίλησε ο λέκτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Βάτσος στο συνέδριο του EMUNI (Euro Mediterranean University), με τίτλο "Γεφυρώνοντας τις αποστάσεις στον Ευρω-μεσογειακό ερευνητικό χώρο. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η έρευνα στο Α.Π.Θ." που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργαστηρίου Υδραυλικής, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Όπως τόνισε ο κ. Βάτσος, "αν και η υδατοκαλλιέργεια έχει μακρά ιστορία, μόλις πρόσφατα η ευζωία των εκτρεφόμενων ψαριών έχει εξεταστεί, κυρίως σε σχέση με το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος".


Ο λέκτορας της Κτηνιατρικής επικαλέστηκε μελέτες που έχουν καταδείξει ότι διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα, πολλά από τα οποία είναι προϊόντα και ανθρώπινων δραστηριοτήτων, μπορούν να προκαλέσουν καταπόνηση στα εκτρεφόμενα ψάρια.

"Για παράδειγμα, αν περάσει ένα δελφίνι έξω από τα κλουβιά των υδατοκαλλιεργειών, τα ψάρια μπορεί να στρεσαριστούνε και να μη φάνε" ανέφερε ως παράδειγμα ο κ. Βάτσος προσθέτοντας ότι, οι αλλαγές στο περιβάλλον ή στις τροφές, προκαλούν καταπόνηση στα ψάρια και εμφάνιση, εν συνεχεία, νοσημάτων.

"Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα ξεκινούν από μια ήπια αλλαγή στη συμπεριφορά και τη φυσιολογία των ψαριών και φτάνουν μέχρι μια σημαντική δυσανεξία και θάνατο. Ανάμεσα σε αυτά τα αποτελέσματα, παρατηρείται αυξημένη ευαισθησία σε ασθένειες κυρίως μέσω μειωμένης ανοσολογικής ανταπόκρισης" διευκρίνισε.

Λαυράκια με στρες!

Σύμφωνα με το κ. Βάτσο, ένα στρεσαρισμένο ψάρι υδατοκαλλιέργειας δεν έχει την ίδια γεύση, χρώμα ακόμη και διάρκεια χρόνου συντήρησης με ένα μη στρεσαρισμένο ψάρι καθώς πρόκειται για οργανισμούς που μπορούν να αντιληφθούν εξωτερικές καταστάσεις.

"Για παράδειγμα το λαυράκι στρεσάρεται εύκολα, ενώ η τσιπούρα ή ο κυπρίνος όχι" τόνισε χαρακτηριστικά αποδίδοντας το γεγονός αυτό στη φυσιολογία του κάθε είδους.

"Τα ως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι, προκειμένου να βελτιωθεί η αντίσταση των καλλιεργούμενων ψαριών σε διάφορους παθογόνους οργανισμούς, είναι υψίστης σημασίας η μείωση της καταπόνησης που τελικά προκαλεί η ίδια η υδατοκαλλιέργεια" σημείωσε.

"Θέλουμε ψάρια… χαρούμενα ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε όποια μεταβολή συντελείται στα κλουβιά ιχθυοκαλλιέργειας. Και ας μην ξεχνάμε ότι τα ψάρια εκτροφής είναι από τα καλύτερα τρόφιμα" είπε ο κ. Βάτσος.

Καταρρίπτοντας τέλος τον μύθο περί μνήμης… χρυσόψαρου, ξεκαθάρισε ότι τα ψάρια έχουν τεράστια μνήμη, θυμούνται τα αρνητικά ερεθίσματα και αντιδρούν ανάλογα.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ