2012-04-17 21:07:11
Φωτογραφία για Ένας αστροφυσικός πρωθυπουργός στο Μάλι
Ο αστροφυσικός Σεΐκ Μοντίμπο Ντιαρά διορίστηκε μεταβατικός πρωθυπουργός του Μαλί, με διάταγμα του προσωρινού προέδρου Ντιονκουντά Τραορέ που διαβάστηκε στα δημόσια μέσα ενημέρωσης της χώρας. "Ο προσωρινός πρόεδρος Ντιονκουντά Τραορέ διορίζει τον Σεΐκ Μοντίμπο Ντιαρά (...) πρωθυπουργό", αναφέρεται στο κείμενο αυτό. Λίγο νωρίτερα με άλλο διάταγμα είχε ακυρωθεί ο διορισμός της Σισέ Μαριάμ Καϊντάμα Σιντιμπέ, η οποία ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου. Σύμφωνα με το περιβάλλον του Ντιαρά, ο 60χρονος αστροφυσικός πήγε το πρωί στο Κάτι, κοντά στο Μπαμακό, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της στρατιωτικής χούντας.

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση αυτή.

Βασική αποστολή του Ντιαρά θα είναι να βρεθεί μια λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο βορρά της χώρας όπου, εν μέσω του πραξικοπήματος, αντάρτες Τουαρέγκ, ισλαμιστές και διάφορες εγκληματικές οργανώσεις εξαπέλυσαν επίθεση και κατέλαβαν την περιοχή.


Ο Σεΐκ Μοντίμπο Ντιαρά γεννήθηκε το 1952 στο Σέγκου και συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA.

Το 2011 ίδρυσε το κόμμα RpDM (Συνέλευση για την Ανάπτυξη του Μαλί) με σκοπό να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας στις εκλογές που επρόκειτο να γίνουν φέτος τον Απρίλιο και οι οποίες ματαιώθηκαν ντε φάκτο εξαιτίας του πραξικοπήματος.

Ήταν επίσης πρόεδρος της Microsoft Αφρικής και συνιδρυτής του Παγκόσμιου Γαλλόφωνου Ψηφιακού Πανεπιστημίου.

Είναι γαμπρός του δεύτερου προέδρου του Μαλί, του Μούσα Τραορέ, ενός στρατιωτικού που ανατράπηκε πραξικοπηματικά τον Μάρτιο του 1991, μετά από 23 χρόνια στην εξουσία. TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ