2012-04-17 20:17:16
Φωτογραφία για Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Στο 66% η συμμετοχή στους Παιδικούς Σταθμούς
Ευεργετική για εκατοντάδες οικογένειες αποδεικνύεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Νεάπολης-Συκεών κατά τις εργάσιμες ημέρες της περιόδου του Πάσχα, καλύπτοντας τις ανάγκες... των οικογενειών και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες. Οι δομές αυτές θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή (20.4.2012) απαλλάσσοντας τους εργαζόμενους γονείς από την επώδυνη αναζήτηση νταντάδων και περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση.

Κατά μέσο όρο την ημέρα 705 βρέφη, νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας απασχολούνται δημιουργικά στις δομές του δήμου, με το ποσοστό συμμετοχής την περασμένη Μεγάλη Εβδομάδα να ξεπερνά το 58%, ενώ σήμερα έφτασε στο 66,25%. Την ίδια ώρα, περίπου 200 άλλα παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου συμμετέχουν στα πρωινά τμήματα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) όπου απασχολούνται δημιουργικά υπό την επίβλεψη και επιμέλεια φιλολόγων, γυμναστών και καλλιτεχνικών εκπαιδευτικών.


Όπως δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, «κρατάμε ανοιχτούς τους παιδικούς σταθμούς με ευθύνη και παρά τις αντιδράσεις κάποιων, ευτυχώς ελάχιστων κοινωνικά ανάλγητων "συνδικαλιστών"». «Γνώμονάς μας είναι η στήριξη της εργαζόμενης οικογένειας και ιδιαίτερα των γονιών που απασχολούνται στον απαιτητικό ιδιωτικό τομέα, και όχι μόνο. Σταθερή μας επιλογή είναι η παροχή υψηλού επιπέδου προσχολικής αγωγής και καθημερινής φροντίδας και μοναδικός μας σκοπός η εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Με τους ανοιχτούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς ανταποκρινόμαστε θετικά στις ανάγκες των γονιών, τους οποίους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη τους», τονίζει.

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ.Δανιηλίδης κάνει στους εργαζόμενους και εργαζόμενες στις δημοτικές δομές που «ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής». «Όλους αυτούς, τους δεκάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες που αντιστάθηκαν στις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις παροτρύνσεις των ελάχιστων αυτών ‘‘συνδικαλιστών’’, και συνειδητά, με συνέπεια και υπευθυνότητα εργάζονται όλες αυτές τις μέρες, οφείλουμε να τους συγχαρούμε και να τους ευχαριστήσουμε», ανέφερε.

Ικανοποιημένοι οι γονείς

Όπως δηλώνουν και οι ίδιοι οι γονείς, η συνεχής λειτουργία των σταθμών αποδεικνύεται σωτήρια για πολλές εργαζόμενες οικογένειες, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που δοκιμάζονται σκληρά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Να σημειωθεί ότι η απόφαση της λειτουργίας τους τις εργάσιμες ημέρες των εορταστικών περιόδων (Χριστούγεννα, Πάσχα), και μάλιστα με διευρυμένο ωράριο, που καθιερώθηκε το Πάσχα του 2008 στον πρώην δήμο Συκεών και τώρα επεκτάθηκε σε όλο το νέο διευρυμένο δήμο, αποτελούσε πάγιο αίτημα των συλλόγων γονέων, οι οποίοι έχουν συγχαρεί τη διοίκηση του δήμου για την πρωτοποριακή της απόφαση.

«Πρόκειται για το αυτονόητο που συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές χώρες», δηλώνουν οι γονείς, επικαλούμενοι ευρωπαϊκές εμπειρίες. Αυτές ακριβώς βίωσε για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σουηδία συνοδευόμενος από κλιμάκιο αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών κοινωνικοπρονοιακών δομών του δήμου.

Στη Σουηδία, όπως και σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, θεωρείται αδιανόητο οι παιδικοί σταθμοί να κλείνουν τις εργάσιμες ημέρες των εορτών, το αντίθετο μάλιστα θεωρείται επιβεβλημένο και από παιδαγωγική άποψη, και όχι μόνο κοινωνική. Και μάλιστα αυτό συμβαίνει ειδικά σε αυτές που έχουν υψηλούς κοινωνικούς και παιδαγωγικούς δείκτες, στις οποίες οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν από τις 6 το πρωί ως τις 6.30 το απόγευμα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Στοκχόλμης, αλλά και των σχολείων-δομών, συζητώντας με την αποστολή του δήμου μας κι αναπτύσσοντας μια σειρά από τα παιδαγωγικά οφέλη για τα παιδιά, κατέρριψαν ως αντιεπιστημονικό και πανευρωπαϊκά πρωτότυπο το επιχείρημα περί τη δήθεν παιδαγωγικά απαραίτητη διακοπή της λειτουργίας τους, όπως υποστηρίζουν οι εδώ ‘‘συνδικαλιστές’’. Έτσι μπορεί να στηριχθεί η απορία ότι όσα εκφράζονται από ελάχιστους ‘‘συνδικαλιστές’’, είτε εν αγνοία τους υποστηρίζουν πράγματα που δεν ισχύουν, είτε σκόπιμα προσπαθούν να παραπλανήσουν και να παραπληροφορήσουν την κοινωνία. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ