2012-04-13 05:14:06
Φωτογραφία για Οδηγός σουβλίσματος
Η πανάρχαια τέχνη της σούβλας αποκαλύπτεται. Για να μην έχουμε απρόοπτα την Κυριακή... Ως Έλληνες καλούμαστε το Πάσχα να κάνουμε το καθήκον μας:

να σουβλίσουμε το αρνί! Κι επειδή πολλά λέγονται για το πώς το σουβλίζεις, καιρός να ξεδιαλύνουμε το τοπίο και να βάλουμε τα πράματα στη θέση τους Κι αυτό γιατί κανείς μας δεν παραδέχεται ότι δεν τα γνωρίζει όλα για το πώς σουβλίζουν και δένουν τον οβελία. Για σένα λοιπόν που «ξέρεις» αλλά δεν «θυμάσαι», να πώς γίνεται σωστά η δουλειά:

1. Περνάς τη σούβλα στο αρνί ξεκινώντας από την περιοχή του ορθού, μέσα από την κοιλιά και τη θωρακική κοιλότητα, τον λαιμό και τέλος το κεφάλι, όπου πρέπει να τρυπήσει το κόκαλο του κρανίου και να βγει απ' έξω.

2. Στερεώνεις τη σούβλα στο αρνί με σύρμα (ή με τα ειδικά πιαστράκια που έχει η σούβλα) σε δύο σημεία στη σπονδυλική του στήλη και σε άλλο ένα στον λαιμό.

Τα πίσω πόδια τα περνάς πίσω από τη σούβλα και τα στερεώνεις κι αυτά με σύρμα, ενώ τα μπούτια τα πιάνεις πάνω στη διχάλα που έχει προσαρμοσμένη η σούβλα.


3. Αλατοπιπερώνεις καλά το εσωτερικό της κοιλιάς και του θώρακα και ράβεις προσεκτικά την κοιλιά με βαμβακερό σπάγκο. Αλατοπιπερώνεις κατόπιν ελαφρά και το εξωτερικό τμήμα του αρνιού.

4. Αφού ετοιμαστεί η θράκα, τοποθετείς τη σούβλα ψηλά, ώστε να ζεσταθεί λίγο. Η σούβλα στο σημείο αυτό πρέπει να γυρίζει γρήγορα. Με το που αρχίσει να λιώνει το λίπος και να λιπαίνει το αρνί, τότε μπορείς να κατεβάσεις τη σούβλα πιο χαμηλά και να τη βάλεις να γυρίζει πιο αργά.

5. Συνήθως στην αρχή, όταν χαμηλώνουμε τη σούβλα, σκεπάζουμε λίγο τη φωτιά με έναν τσίγκο (50x50 cm περίπου) περίπου στη μέση του αρνιού, για να μην «αρπάξει» και καεί εκεί όπου είναι και το πιο ευαίσθητο σημείο του.

6. Ο χρόνος που χρειάζεται για να καλοψηθεί το αρνί ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του αρνιού και τη δύναμη της φωτιάς. Σε γενικές πάντως γραμμές, ένα αρνί 12 κιλών χρειάζεται περίπου 3-3,5 ώρες για να γίνει καλά. Εδώ βέβαια υπάρχει ένα tip: όσο πιο αργό είναι το ψήσιμο, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το αρνί.

7. Αφού μείνεις ικανοποιημένος από το επίπεδο ψησίματος του οβελία, απομακρύνεις τη σούβλα από τη φωτιά ή την ανεβάζεις ψηλότερα, αφού η φωτιά θα έχει ουσιαστικά χαμηλώσει, και αφήνεις το αρνί να μείνει λίγο πάνω στη μισοσβησμένη θράκα (15-20 λεπτά).

8. Κατεβάζεις τέλος το αρνί από τη φωτιά, το τεμαχίζεις με προσοχή και... καλό φαγοπότι! Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Celebrity για μια μέρα [Video]
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Celebrity για μια μέρα [Video]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ