2012-04-12 20:47:54
Φωτογραφία για Προφυλακίστηκε ένας εκ των συγκατηγορουμένων του Τσοχατζόπουλου
Προφυλακίστηκε, μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο Αστέριος Οικονομίδης, ένας εκ των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του Άκη Τσοχατζόπουλου. Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη. Υπενθυμίζεται πως ο... ίδιος ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχει πάρει προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα και μέχρι τότε παραμένει κρατούμενος στη ΓΑΔΑ.

Πρόκειται για τους Γιώργο Σαχπατζίδη επιχειρηματία, Νίκο Ζήγρα εξάδελφο του πρώην υπουργού, δικαιούχο offshore εταιρείας και Ευφροσύνη Λαμπροπούλου λογίστρια, εκπρόσωπο στην Ελλάδα offshore εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση (η εισαγγελία έχει εκδώσει διάταξη δημοσιοποιήσης των ονομάτων).

Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία με τον πρώην υπουργό, που αφορά νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι τρεις που έλαβαν σήμερα προθεσμία θα παραμείνουν κρατούμενοι στην Ασφάλεια μέχρι να οδηγηθούν εκ νέου στον ανακριτή.


Το εισαγγελικό πόρισμα

Στο πόρισμα της Εισαγγελίας για την υπόθεση, περιγράφεται ένα πλέγμα προσώπων και εξωχώριων εταιρειών, μέσω δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εικονικών ή μη αγοραπωλησιών ακινήτων, που για περισσότερα από δέκα χρόνια παρέχει βοήθεια στον πρώην υπουργό να «σβήνει» τα ίχνη παράνομων πληρωμών.

Στις 206 σελίδες του πορίσματος που συνέταξαν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Ευγ.Κυβέλου και Ελ.Σίσκου που ερεύνησαν τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού, αναδεικνύεται μια ομάδα ανθρώπων που, με το αζημίωτο τις περισσότερες φορές, υπό την καθοδήγηση του πρώην υπουργού αναλαμβάνουν να συνδράμουν στην επιχείρηση μετατροπής «μαύρου» χρήματος σε νόμιμο.

Οι δύο Εισαγγελείς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι κατηγορούμενοι «συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων προερχόμενων από το έγκλημα της κατ´εξακολούθησης παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου».

Τονίζουν επίσης ότι η οργάνωση αυτή δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο της δεκαετίας, πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για τη νομιμοποίηση των εσόδων και τη συγκάλυψη της δράσης της, χρησιμοποιώντας εξωχώριες εταιρείες, δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και πλήθος τραπεζικών λογαριασμών.

Όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα :«Μέσω του πολύπλοκου δικτύου εταίρων, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών σε διάφορες χώρες που με μεθοδικότητα «έστησαν» τα ανωτέρω πρόσωπα, διακινήθηκαν, απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά ενώ δεν προκύπτει η κατάληξη μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία προφανώς έχουν στη διάθεσή τους σε τόπο και με μορφή που δεν είναι γνωστά».

Κατά τις Εισαγγελείς , τα ποσά που θεωρούν βέβαια ότι ο πρώην υπουργός απέκρυψε αφορούν παράνομες αμοιβές του από προμήθειες εξοπλιστικών συστημάτων που διαχειρίστηκε ως υπουργός Άμυνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την κρίση των δύο Εισαγγελέων που ερεύνησαν την υπόθεση «Η υποδομή (σ.σ. που δημιουργήθηκε για τους σκοπούς της νομιμοποίησης χρημάτων) είναι βέβαιο ότι εξακολουθεί να υφίσταται δεδομένου ότι μέρος μόνο αυτής έχει εντοπιστεί».

Κατά την εισαγγελική άποψη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πραγματικός ιδιοκτήτης των τριών εξωχώριων εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση με αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και ως αποδέκτες χρημάτων ή αποστολείς εμβασμάτων είναι ο ίδιος ο υπουργός.

Οι δύο Εισαγγελείς θεωρούν, όπως προκύπτει από την λίστα αυτή, ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι πραγματικός ιδιοκτήτης του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από το 1999. Μεταξύ των επίμαχων ακινήτων είναι και κάποια στην Λεωφόρο Κηφισίας και στην Κυψέλη τα οποία από το 2007 έως το 2010 πουλήθηκαν στην Μονή Βατοπεδίου, που έλαβε δάνεια για την αγορά τους, έναντι 6 εκατ. ευρώ, ποσό που μέσω του Ζήγρα, ο κ. Τσοχατζόπουλος τοποθέτησε στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Επίθεση ΝΔ κατά Βενιζέλου

Στο μεταξύ, επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο εξαπολύει σήμερα η ΝΔ, με αφορμή την προφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου, κατηγορώντας τον ότι στο παρελθόν τον υπερασπιζόταν.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος ο Γιάννης Μιχελάκης υπενθυμίζει ότι ο κ. Βενιζέλος, ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνούσε το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, χαρακτήριζε την υπόθεση ως «προεκλογική σκανδαλολογία» και αποφαινόταν: «Δεν προκύπτει κανένα στοιχείο πιθανής τέλεσης ποινικού αδικήματος από τους πρώην υπουργούς Εθνικής Άμυνας κκ Απόστολο - Αθανάσιο Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου και τα στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που επί μήνες προσεβλήθηκαν και διασύρθηκαν αδίκως».

Κλείνοντας γενικεύει για το ΠΑΣΟΚ: «Τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιες εταιρείες και ο ίδιος πρωταγωνιστής. Αυτό είναι …το ΠΑΣΟΚ του Άκη Τσοχατζόπουλου, του Τσουκάτου, του Μαντέλη και του Παπακωνσταντίνου. Το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, του Παπανδρέου, του Βενιζέλου. Το ΠΑΣΟΚ που δεν αλλάζει».tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ