2012-04-12 19:45:10
Φωτογραφία για Επικίνδυνες οι συχνές ακτινογραφίες δοντιών
Χθες, 11-4-2012 δόθηκε στη δημοσιότητα μια έρευνα που σχετίζει την οδοντιατρική ακτινογραφία με το μηνιγγίωμα... (Συνήθως καλοήθης όγκος στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο). Η είδηση αναπαράχθηκε σχεδόν από όλα τα Ελληνικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με τίτλο

"Επικίνδυνες οι συχνές ακτινογραφίες δοντιών"

Η μελέτη έγινε από την Dr.Elizabeth B. Claus και τους συνεργάτες της.

Στη συγκεκριμένη μελέτη υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, τόσο για τον τρόπο έρευνας που χρησιμοποιήθηκε, όσο και για τα αποτελέσματα.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν βασισμένη στη μνήμη των ασθενών.

Δηλαδή, ρωτούσαν τους ασθενείς αν θυμούνται πότε έκαναν οδοντιατρικές ακτινογραφίες και τι είδους ακτινογραφίες έκαναν.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν από τους ασθενείς να θυμηθούν πότε και τι είδους ακτινογραφίες έκαναν πριν 10-20 χρόνια.


Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία εξέδωσε δελτίο τύπου για το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρει ότι ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη έρευνα είναι ατελής και κατ’επέκταση τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αναξιόπιστα.

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη έρευνα διαχωρίζει τον τρόπο ακτινογράφησης σε 3 γκρουπ.

1.Bitewing - Ακτινογραφίες Δήξεως (2-4 ακτινογραφίες)

2.Full mouth - Σετ τοπικών ακτινογραφιών όλων των δοντιών (16-18 ακτινογραφίες)

3.Panoramic - Πανοραμική ακτινογραφία

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι Ακτινογραφίες Δήξεως και οι Full mouth γίνονται από το ίδιο μηχάνημα στο οδοντιατρείο, ενώ η πανοραμική ακτινογραφία γίνεται σε διαφορετικό μηχάνημα.

Με άλλα λόγια στην πρώτη περίπτωση ακτινοβολούμε τον ασθενή μας 2-4 φορές και στη δεύτερη περίπτωση 16-18 φορές. Με το ίδιο μηχάνημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε μηνιγγίωμα κάνοντας 2-4 ακτινογραφίες δήξεως, παρά αν κάνετε 16-18 ακτινογραφίες σε όλα τα δόντια. Το αποτέλεσμα αυτό είναι απλά παράλογο!

Ο λόγος είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις θα ακτινοβοληθείτε από το ίδιο μηχάνημα, στην ίδια ένταση, με μόνη διαφορά τον χρόνο έκθεσης, που στη δεύτερη περίπτωση είναι πολλαπλάσιος του πρώτου. Άρα θα δεχόσασταν και σαφώς περισσότερη ακτινοβολία.

Μάλιστα, αν στηριζόμασταν σε αυτά τα δεδομένα της έρευνας, θα καταλήγαμε στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα! Ότι δηλαδή όση περισσότερη ακτινοβολία δέχεστε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτύξετε μηνιγγίωμα!

Την ίδια άποψη έχει και ο Dr.Alan Lurie πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (AAOMR) ο οποίος σε σχόλιο του αναφέρει ότι, «Βρήκαν ότι ένα ζευγάρι ακτινογραφιών δήξεως είναι επικίνδυνο , αλλά όχι ένα πλήρες σετ τοπικών ακτινογραφιών των δοντιών, οι οποίες είναι (ουσιαστικά) πολλαπλές ακτινογραφίες δήξεως. Αυτή η αντίφαση είναι αδύνατον να κατανοηθεί από εμένα.»

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, στη συγκεκριμένη έρευνα αρκετοί ασθενείς ακτινοβολήθηκαν από μηχανήματα παλιάς γενιάς και όχι από τα σύγχρονα ψηφιακά μηχανήματα που κυκλοφορούν ευρέως τα τελευταία 10 χρόνια.

Για να καταλάβετε τη διαφορά,με τα παλαιότερα μηχανήματα, οι οδοντίατροι ακτινοβολούσαν την περιοχή του στόματος του ασθενή για 4-5 δευτερόλεπτα για μια ακτινογραφία ενός δοντιού. Σήμερα, με τα σύγχρονα ψηφιακά ακτινογραφικά μηχανήματα, για την ίδια ακτινογραφία, ακτινοβολούμε την περιοχή για μόλις 0,08-0,12 δευτερόλεπτα.

Ανάλογη εξέλιξη υπάρχει και στους ψηφιακούς πανοραμικούς ακτινογράφους νέας γενιάς.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Οι περισσότεροι Οδοντίατροι στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούν συχνά την τεχνική των full mouth σετ ακτινογραφιών, η οποία συναντάται συχνά ως μέρος της τακτικής εξέτασης στην Αμερική.

Στις περιπτώσεις που χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για τη συνολική άποψη του στόματος, χρησιμοποιούμε την ψηφιακή πανοραμική ακτινογράφηση.

Επίσης, αρκετοί από τους Οδοντιάτρους της χώρας μας, χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια ψηφιακούς ακτινογράφους στα οδοντιατρεία τους, ακριβώς για το λόγο του ελάχιστου χρόνου ακτινοβόλησης των ασθενών, δηλαδή την προστασία των ασθενών.

Οι περισσότεροι Οδοντίατροι της χώρας γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τις αρχές ασφάλειας ALARA (As Low As Reasonably Achievable), και δεν θα πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας από τους ασθενείς.

Ακόμη, θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα ταμεία ζητάνε τις ακτινογραφίες ως μέσο επιβεβαίωσης της εργασίας μας.

Τέλος, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι, η ακτινογραφία εδώ και χρόνια αποτελεί ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο για τον Οδοντίατρο.

Μέσα από την ακτινογραφία μπορούμε να διαγνώσουμε και κατ’επέκταση να θεραπεύσουμε σωστά τις παθήσεις των δοντιών.

Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ένα χαλασμένο δόντι, στη γενικότερη υγεία του ασθενή, έχουν αναλυθεί και παρουσιαστεί σε οδοντιατρικά αλλά και καρδιολογικά συνέδρια παγκοσμίως.dental-blog.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ