2012-04-12 18:20:11
Φωτογραφία για Η Ελλάδα και η ευθύνη των πολιτικών
By Loretta Napoleoni 

Μαρξιστές και νεοκεϊνσιανοί οικονομικοί αναλυτές ενώνουντις φωνές τους λέγοντας ότι στην ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ένωση οιπλούσιες χώρες έχουν γίνει πιστωτές των φτωχότερων κρατών. Η ανάλυση αυτή,όμως, δεν εξηγεί πλήρως όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα. 

 Σε εκείνους που ευθύνονται γι' αυτήν την ελληνική τραγωδία συμπεριλαμβάνεταικαι η πολιτική τάξη που χρησιμοποίησε τις ψήφους ως προϊόντα προς ανταλλαγή. Κάθεφορά που αναδεικνυόταν νέο κόμμα στην ηγεσία της χώρας, ο δημόσιος τομέαςδιευρυνόταν, όπως εξηγεί ο κ.Πάνος Καζάκος, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Σημειώνει, δε, ότι για την ίδρυση μιας μικρής εταιρίας έπρεπε να κατατεθούν 200σελίδες πιστοποιητικών και εγγράφων, ενώ αντιστοίχως μία πρόσληψη στον δημόσιοτομέα επιτυγχάνεται έχοντας απλώς τις κατάλληλες επαφές.Δεδομένου ότι οιψήφοι εξαγοράζονται, κανείςδεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στην οικονομική πολιτική. Η σημερινή κατάστασηξεκαθαρίζει ότι αυτή η παράβλεψη εμπεριείχε δολιότητα. 


Σήμερα, οι Έλληνες που έζησαν τη χούντα δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι τοδημοκρατικό κράτος, το οποίο πολλοί αντιμετώπιζαν ως «πατερούλη», έπραξε τόσαλάθη. Ότι μπορεί να οδήγησε στην απόλυση 200.000 ανθρώπων μέσα σε 12 μήνες, ότιμείωσε τις συντάξεις κατά 25% και τους μισθούς του Δημοσίου κατά 60%. Τασυνθήματα από γκράφιτι στα κατεβασμένα ρολά των καταστημάτων στο κέντρο τηςΑθήνας δείχνουν ότι στη χώρα διεξάγεται η μάχη δύο κόσμων, όπως συνέβαινε καιστο Star Wars: Η«κακή» Γερμανία που επιβάλλει λιτότητα εναντίον της «καλής» Ελλάδας.

Οι σκιτσογράφοι των εφημερίδων συχνά απεικονίζουν την Angela Merkel μεναζιστική στολή. Στην Ελλάδα πραγματικά αισθάνεται κανείς ότι βρίσκεται…στα χαρακώματα, σεέναν πόλεμο όπου όμως κανείς δεν ξέρει ποιος είναι πραγματικά ο αντίπαλος. 

Σε αντάλλαγμα για το πρόσφατο δάνειο, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε ναπαραδώσει μέρος της κυριαρχίας της στην τρόικα. Το λόμπι του κοσμικούξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία στην κεντρική πλατεία Συντάγματος είναι γεμάτο απόδικηγόρους βορειοευρωπαϊκών χωρών και γραφειοκράτες με τους βοηθούς τους.Εκείνοι πλέον καθορίζουν το μέλλον της χώρας. Πολλοί εργάζονται για τις νομικέςεταιρίες που συμβουλεύουν κολοσσούς του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματοςκαι την Ε.Ε. Τους ίδιους ακριβώς οργανισμούς που συνέβαλαν στη δημιουργία τηςκρίσης. 

Η Ελλάδα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με επιχείρηση που βρίσκεται σεκαθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης και όχι με κράτος σε κρίση. Η τρόικαοργανώνει την πρώτη "κηδεία" ενός ευρωπαϊκού κράτους, που θααντικατασταθεί από μία τευτονική επιχείρηση την οποία θα διοικούνξένοι επαγγελματίες. Οι Έλληνες, αν και τα διαισθάνονται όλα αυτά, δεν μπορούννα δεχθούν λογικά αυτήν την προδοσία από το «κράτος-νονό». Στους δρόμους τηςΑθήνας, όπου οι άνεργοι τριγυρίζουν άσκοπα και οι γέροι ζητιανεύουν, μπορεί ναδει κανείς τον αργό τεμαχισμό της δυτικής δημοκρατίας. 

Κάθε μέρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας διανέμει περίπου 10.000 δωρεάν γεύματα. Πριναπό δύο χρόνια έδινε μόλις 3.500 γεύματα. Και πλέον δεν πρόκειται μόνο γιαφτωχούς μετανάστες που έρχονται για ένα πιάτο ζεστό φαΐ. Πλέον πρόκειται γιαπολλές, μα πάρα πολλές, ελληνικές οικογένειες και για τα παιδιά τους. «Ηκρίση σίτισης είναι πολύ σοβαρή» αναφέρει ο πατήρ Βασίλειος Χαβατζάς,διευθυντής της Αλληλεγγύης, της μη κυβερνητικής οργάνωσης της εκκλησίας, καισυμπληρώνει: «ακόμη πιο σοβαρή όμως, είναι η υπαρξιακή κρίση». 

Η απότομη αύξησητων αυτοκτονιών είναιμόνο η κορυφή του παγόβουνου. Από το 2010 καταγράφεται σημαντική αύξηση τωνψυχικών ασθενειών, από την κατάθλιψη μέχρι την σχιζοφρένεια, που σχετίζονται μετην απότομη αλλαγή των κοινωνικών συνθηκών. Οι γιατροί κάνουν λόγο για κοινωνικόαποπροσανατολισμό πουπροκύπτει από την απώλεια ταυτότητας. Με άλλα λόγια, ο κόσμος δεν ξέρει τιγίνεται, ποιος είναι υπεύθυνος και τι θα γίνει αύριο. Δεν υπάρχει πλέονσταθερότητα. 

Αυτή ακριβώς η αποσύνδεση των χρημάτων με την πραγματικότητα τελικά φθείρει τηνψυχή. Τα χρήματα είναι υπαρξιακή άγκυρα, όπως επεσήμανε ακόμη και ο ίδιος ο Keynes ότανεπέκρινε τις υψηλές αποζημιώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν στην Γερμανία στο τέλοςτου Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – που οδήγησαν στον υπερπληθωρισμό, στην πτώση τηςΔημοκρατίας της Βαϊμάρης και στην ανάδειξη του ναζισμού. Η λιτότητα διαβρώνειαυτή την άγκυρα. 

Στα 2,60 ευρώ, ο καφές στο αεροδρόμιο της Αθήνας είναι πιο ακριβός από τοαεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ενώ ο μέσος μισθός στην Ελλάδα περιορίζεταιστα 600 ευρώ έναντι 2.200 ευρώ στην Γερμανία. Τα πάντα, από τα καύσιμα μέχρι τααυγά και το κρέας, είναι ακριβότερα στην Ελλάδα από ότι στην Γερμανία. 

«Το ευρώ θα έπρεπε να είχε προστατεύσει την ελληνική οικονομία από τονπληθωρισμό, αλλά οι τιμές αυξάνονται επειδή ηελληνική αγορά δεν είναι ανταγωνιστική, δενυπήρξε ποτέ ανταγωνισμός» εξηγεί ο κ. Καζάκος. Όλες οι προηγούμενεςκυβερνήσεις απάντησαν σε αυτή την κατάσταση αυξάνοντας τους μισθούς. Από το2000 έως το 2008, το κόστος μίας μονάδας εργασίας αυξήθηκε κατά 24% ενώ τηςΓερμανίας μόλις 4%. Ακολούθησε η κρίση και η λιτότητα. 

Δύσκολα μπορεί να δει κανείς πως θα τελειώσει αυτή η θλιβερή ιστορία. Είναιόμως, βέβαιο ότιτο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών της ευρωζώνηςδιευρύνεται μέρα με τη μέρα. Σύντομα, το μόνο που θα έχουν κοινό είναι έναμικρό νόμισμα, τη σύγχρονη εκδοχή του χρυσού μήλου της Έριδος που τελικάοδήγησε την Ελλάδα σε ένα παράλογο, άσκοπο και άδικο πόλεμο.

* Ο LorettaNapoleoni είναι συγγραφέας του ‘Maonomics – Why Chinese Communists Make BetterCapitalists Than We Do’ ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ