2012-04-12 14:57:39
Φωτογραφία για Από τα ανώγια στα κατώγια
του Κώστα Ασημακόπουλου

Τελικά η Μεγάλη Εβδομάδα δεν πηγαίνει με τίποτα τον Ολυμπιακό. Πέρυσι Μεγάλη Τετάρτη είχε γίνει η συνέντευξη απόγνωσης των απλήρωτων αθλητών και αθλητριών και εφέτος καθαιρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ο Γιάννης Καλμαζίδης. Πλήρης ανατροπή σκηνικού και από τα ουράνια και τις φιέστες ο «Κάλμα» χρίστηκε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Πραγματικά δεν άξιζε στον Καλμαζίδη αυτή η έξοδος, ούτε και ο Ολυμπιακός δείχνει σοβαρότητα με τις κινήσεις που κάνει Έναν άνθρωπο που «έσωσε» τη ομάδα δύο φορές από την σίγουρη καταστροφή δεν τον διώχνεις πριν τους μικρούς τελικούς του πρωταθλήματος μόνο και μόνο για να δείξεις πυγμή, είτε για να γλιτώσεις ένα μηνιάτικο.

Εντάξει, υπάρχει κρίση, γίνονται περικοπές αλλά η εικόνα που δείχνει ο Ολυμπιακός να διώχνει παίκτες (Φιγκερόα και Νοβότνι ενώ ο Χιμένες τραυματίστηκε) αλλά και προπονητές (Καλμαζίδη, Καμπερίδη) πριν τελειώσει το πρωτάθλημα δεν του ταιριάζει. Οπως είπε και κάποιος παίκτης του Ολυμπιακού πολύ εύστοχα από τις πολλές αποχωρήσεις «αυτό δεν είναι ομάδα αλλά το Big Brother που κάθε μέρα φεύγει και ένας».


Πέρα από τα τρία πρωταθλήματα, τα δύο κύπελλα και το ένα σούπερ καπ που πήρε ο Ολυμπιακός επί θητείας Καλμαζίδη είτε ως συνεργάτη του Κρίστιανσον, είτε του Γκουλινέλι, είτε και ο πρώτος προπονητής, σίγουρα δεν είναι τυχαία.

Ο Καλμαζίδης μέσω του Ολυμπιακού δοκιμάστηκε και πέτυχε και έδειξε πως είναι γνώστης του αντικειμένου. Διαθέτει καλή ψυχολογία, είναι μεθοδικός και έχει καλή τακτική. Άντεξε στην πίεση και στις μεγάλες κρίσεις. Δεν κρύφτηκε ποτέ και πάντα είπε σε όλους την αλήθεια. Πραγματικά είναι ένας σπάνιος άνθρωπος και ένας καλός επαγγελματίας και υλικά πήρε πολύ λιγότερα απ΄όσα έδωσε.

Αυτό που τον «έφαγε» ήταν οι μεταγραφικές επιλογές των ξένων παικτών. Ηταν πράγματι μία αποτυχία. Από την άλλη θα πρέπει να σημειωθεί πως καλύτεροι ξένοι δύσκολα θα μπορούσαν να βρεθούν αφού ο Ολυμπιακός χρωστούσε και χρωστάει πολλά σε πολλούς ξένους αθλητές και είχε χάσει την αξιοπιστία του. Επι πλέον η διοίκηση αποφάσισε να αποτραβήξει την ομάδα από το Τσάμπιονς Λιγκ δημιουργώντας αρνητική εικόνα στην διεθνή αγορά.

Αυτό που χρεώνεται περισσότερο ο Καλμαζίδης είναι και η διαχείριση της ομάδας μετά τα Χριστούγεννα με τους πολλούς τραυματισμούς και τις απουσίες βασικών παικτών σε αγώνες «κλειδιά» αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν καθαρά από αρνητικές συγκυρίες.

Το σημαντικότερο είναι πως μετά την απώλεια όλων των στόχων ήταν και ο ίδιος ο εύκολος στόχος για να πληρώσει τα «σπασμένα» παικτών και διοίκησης.

Ο Καλμαζίδης την πρώτη σεζόν (2008-09) που ήταν στον Ολυμπιακό υπήρξε συνεργάτης του Άντρες Κρίστιανσον και πήραν μαζί το νταμπλ. Τη δεύτερη χρονιά (2009-10) η ομάδα έχασε το κύπελλο, ο Κρίστιανσον παραιτήθηκε και ο Καλμαζίδης έφερε την ομάδα πρωταθλήτρια, ενώ τη σεζόν 2010-11 με πρώτο προπονητή τον Γκουλινέλι ο Ολυμπιακός πήρε το Σούπερ Καπ, στη συνέχεια παραιτήθηκε ο Γκουλινέλι και πάλι ο Καλμαζίδης έφερε στον Πειραιά τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο. Το καλοκαίρι του 2011 ο Καλμαζίδης κλήθηκε να φτιάξει μόνος του μια νέα ομάδα αλλά με πολύ χαμηλότερο μπάτζετ. Εκτός του Νοβότνι οι υπόλοιπες επιλογές ξένων δεν «βγήκαν» για τον Ολυμπιακό με μεγαλύτερη απογοήτευση τον Βραζιλιάνο Πίντο. Ο Καλμαζίδης ενώ διαχειρίστηκε τέλεια τρεις διαφορετικές ομάδες σε τρεις διαφορετικές σεζόν, την πρώτη φορά που πήρε πάνω του τις επιλογές δεν δικαιώθηκε.

Και το χειρότερο ήταν πως και ο Πορτορικανός Φιγκερόα που ήρθε για να αντικαταστήσει τον Πίντο δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα. Τομ κεφάλαιο των ξένων είναι και το πιο σοβαρό για να χρεωθεί στον Καλμαζίδη. Σε όλα τα υπόλοιπα έχει το μικρότερο μερίδιο ευθύνης.

Το καλοκαίρι έφυγαν ο Τζούριτς και ο Φράγκος και δεν αντικαταστάθηκαν. Αντίθετα, όσα χρήματα μπήκαν στα ταμεία της ομάδας πήγαν στο ταμείο για να κλείσουν χρέη. 

Σωστή πολιτική αλλά με μεγάλο κόστος. Η περίπτωση του Ντεσπέιν ήταν άλλο ένα σκοτεινό κεφάλαιο που πληρώνει ακριβά ο Ολυμπιακός καθώς και τον παίκτη έχασε και πήγε στον Ολυμπιακό. Αυτοί είναι και οι πραγματικοί λόγοι που ο Ολυμπιακός θα επιμείνει στην καταγγελία του προς την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού σχετικά με την αντικανονική συμμετοχή του Ηρακλή λόγω έλλειψης φορολογικής ενημερότητας.

Με άλλα λόγια ο Ολυμπιακός πλήρωσε ακριβά τις περικοπές για να κλείσει τα ανοίγματα του , ενώ ο Ηρακλής παρέμεινε δυνατός με υποσχέσεις.

Ο Καλμαζίδης μπορεί να πήρε πολλά από τον Ολυμπιακό αλλά «τράβηξε» και πολλά που δεν του άξιζαν. Και δεν αναφερόμαστε μόνο για την εφετιν ή σεζόν αλλά κυρίως για τα προηγούμενα χρόνια.

Σήκωσε βαρύ φορτίο, έβαλε πλάτη ακόμα και για τους αθλητές, έμεινε απλήρωτος για πολλούς μήνες αλλά και ο ίδιος έχασε πολύ ενέργεια από την έλλειψη ενός ηγέτη μέσα στην ομάδα. Δεν είχε προσωπικότητα ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι του, ο Χιμένες με τον Νοβότνι ήταν άοσμοι και άγευστοι και η μεγάλη κάμψη αρχίζει από τον Ιανουάριο στις αναμετρήσεις με την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Οταν και ο Φιγκερόα αποδείχτηκε χειμωνιάτικο παλτό ο Ολυμπιακός καταδικάστηκε και ο Καλμαζίδης πήγε στο... απόσπασμα.

Επίσης, τώρα φαίνεται πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε εκείνη η ήττα από την ΕΑΠ στην Πάτρα που παραλίγο να αφήσει και τον Παναθηναϊκό εκτός πλέι άουτ. Τελικά κόστισε πιο ακριβά στον Ολυμπιακό διότι χάθηκε το πλεονέκτημα έδρας για τη 2η θέση από τον Φοίνικα και ο Παναθηναϊκός δεν υποβιβάστηκε. Η αντίστροφη μέτρηση για την παραμονή του Καλμαζίδη άρχισε από τότε και μέτραγε... γρηγορότερα όταν χάθηκε και το κύπελλο στη Σύρο. Η χαριστική βολή ήρθε από τον Φοίνικα στους ημιτελικούς. Τόσο απλά.

Το γεγονός, όμως, ότι η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν είχε έτοιμο τον αντικαταστάτη του Καλμαζίδη, αλλά και ότι προτάθηκε ο προπονητής της γυναικείας ομάδας Τέλης Σωτήρχος δείχνει πως δεν υπάρχει πλάνο για την επόμενη ημέρα.

Μάλιστα, μία μέρα νωρίτερα ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Μιχάλης Κουντούρης έκοψε τα... φτερά του Σωτήρχου για «μεγαλεία» στην γυναικεία ομάδα αλλά την επομένη του έδωσε την ανδρική ομάδα. Φυσικά ο Σωτήρχος δεν είχε καμία επιλογή στην άρνηση αφού αυτό θα σήμανε και το τέλος του και από την γυναικεία ομάδα παρότι κυπελλούχος και θριαμβευτής στον τελικό του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό.

Το χειρότερο είναι πως κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για το αύριο των ομάδων του Ολυμπιακού σε όλα τα επίπεδα. Από το θέμα του προπονητή, μέχρι τα συμβόλαια των αθλητών και τους στόχους που θα θέσουν με ότι αυτό συνεπάγεται για το επαγγελματικό βόλεϊ.

Όταν ήδη ο Παναθηναϊκός φυτοζωεί, η ΕΑΠ διαλύεται και ο Ηρακλής έχει τη θηλιά του «αμαρτωλού» ΑΦΜ των 18εκ. Ευρώ, ενδεχόμενη κρίση στον Ολυμπιακό θα σημάνει και την σταύρωση του «επαγγελματικού» βόλεϊ.

πηγή: gazzetta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ