2012-04-11 18:40:03
Φωτογραφία για «Να εξοφλήσει το κράτος τους ιδιώτες»
Εξαιρετικά περιορισμένα είναι τα περιθώρια επιχειρηματιών και υποψήφιων επενδυτών να βρουν το δίκιο τους μέσω της δικαστικής οδού, τόνισε σε ομιλία του σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος και ζήτησε, για μία ακόμη φορά από το κράτος, να εξοφλήσει τις οφειλές του προς τους ιδιώτες.

Ζήτησε, δηλαδή, να εφαρμοστεί η Οδηγία της ΕΕ, η οποία προβλέπει ότι οι δημόσιοι φορείς οφείλουν να πληρώνουν για αγαθά ή υπηρεσίες που προμηθεύονται από επιχειρήσεις, εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την έκδοση του σχετικού τιμολογίου, ή 60 ημερών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και να εφαρμοστεί ένας σύγχρονος πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος θα δίνει στις επιχειρήσεις μια δεύτερη ευκαιρία.

Η εκδήλωση είχε θέμα «η ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας» και όπως σχολίασε ο κ. Μίχαλος τα περιορισμένα περιθώρια των επιχειρηματιών να βρουν το δίκιο τους μέσω της δικαστικής οδού δεν οφείλονται μόνο στα δυσκίνητα γρανάζια του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, αλλά και στην πολυνομία και στην ασάφεια, «που δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου και υποθάλπουν τη διαφθορά».


Είναι κυρίως, συνέχισε ο κ. Μίχαλος, ένα νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα, σχεδόν ως εχθρό - εξ ορισμού ένοχη απέναντι στο κράτος και στην κοινωνία και διευκρίνισε ότι «'σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούμε την παραβατικότητα, ούτε τη φοροδιαφυγή, ούτε τη χρήση οποιασδήποτε αθέμιτης πρακτικής από τις επιχειρήσεις. Απαιτούμε όμως ξεκάθαρους και δίκαιους κανόνες, χωρίς αρνητικές προκαταλήψεις και ιδεοληψίες.

Απαιτούμε οι νόμοι να ισχύουν για όλους και όχι να εφαρμόζονται επιλεκτικά, όπως συμφέρει κάθε φορά το κράτος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Ι. Αδαμόπουλος ανέφερε ότι η πολιτεία, σχεδόν συστηματικά, επιλέγει να στοχοποιεί επιμέρους κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και να επιδίδεται σε διαρκείς φοροεπιδρομές και λοιπές - εντός εισαγωγικών - μεταρρυθμίσεις, κινούμενες σε λογικές αποκλειστικά εισπρακτικές και για το λόγο αυτό κοντόφθαλμες ενώ η ανόρθωση της οικονομίας προϋποθέτει την υιοθέτηση μέτρων που θα ασπάζονται τις αρχές της ισότητας «αποφεύγοντας την εκτροπή σε αποπροσανατολιστικές λογικές τεχνητών κοινωνικών συγκρούσεων».

Η σημερινή κατάσταση, όπως είπε ο κ. Αδαμόπουλος, επιβαρύνεται από την ύπαρξη μιας πληθώρας διατάξεων μη κωδικοποιημένων, πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενων, γεγονός που ούτε την ασφάλεια δικαίου εξυπηρετεί, ούτε φυσικά τα όργανα της διοίκησης που ασχολούνται με την επιβολή και είσπραξη των φόρων, ούτε όμως και τους εφαρμοστές του δικαίου που καλούνται να επιληφθούν των σχετικών ζητημάτων που διαρκώς ανακύπτουν.

«Ρυθμίσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, πρόχειρες και στερούμενες συγκεκριμένης στόχευσης και κεντρικού σχεδιασμού συνθέτουν ένα σκηνικό που καταλήγει να αποτρέπει τις επενδύσεις και να επιτείνει τα αδιέξοδα ενός ολόκληρου κράτους».

Πρόσθεσε δε, ότι «εν τέλει, εν μέσω πανικού και πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων δεν μπορεί να συντελούνται υπερβολές, οι οποίες συνιστούν κοινωνικές αδικίες και παρεκκλίσεις από τις ουσιώδεις επιταγές του κράτους δικαίου.

Η αυστηροποίηση του πλαισίου των προβλεπόμενων κυρώσεων τόσο σε επίπεδο διοικητικού όσο και σε επίπεδο ποινικού δικαίου, η οποία επιλέγεται ως μέσο πίεσης για την αποτροπή της εκδήλωσης φορολογικών παραβάσεων δεν μπορεί να τυγχάνει από μόνη της κατακριτέα.

Ωστόσο η μετεξέλιξή της σε όργανο καταστρατήγησης θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη τα οποία τυγχάνουν συνταγματικής κατοχύρωσης, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή και εκφεύγει κατά πολύ του στόχου της εξυπηρέτησης της ιδέας της δικαιοσύνης και της ισότητας ως προς την κατανομή των δημοσίων βαρών ενώ απέχει από την επίτευξη του σκοπού της ικανοποίησης περί δικαίου αισθήματος και του τερματισμού της ατιμωρησίας. Από την άλλη πλευρά οι παραβατικές συμπεριφορές δεν είναι επιτρεπτές» κατέληξε ο κ. Αδαμόπουλος.
24h NewsRoom
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γενόσημο η Φέτα στον Καναδά
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Γενόσημο" η Φέτα στον Καναδά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ