2012-04-10 19:18:11
Φωτογραφία για ΔΝΤ: «Κούρεμα» και στο ιδιωτικό χρέος για να στηριχθεί η ανάκαμψη
Χρειάζονται τολμηρά και καλά σχεδιασμένα προγράμματααναδιάρθρωσής του. Το βάρος που αποτελεί το χρέος τωννοικοκυριών στην ορμή της ανάκαμψης μετά από περιόδους κρίσης μπορεί νααντιμετωπιστεί με «τολμηρά και καλά σχεδιασμένα»προγράμματα αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, επισημαίνει το ΔΝΤ σεμελέτη του για τη σχέση ιδιωτικού χρέους, ενυπόθηκων δανείων, τιμών κατοικιώνκαι οικονομικής δραστηριότητας.

 Η μελέτη του ΔΝΤ επικεντρώνεται στις τελευταίες δύο δεκαετίες, αξιοποιεί όμωςκαι την εμπειρία από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρέοςπου συσσωρεύεται σε νοικοκυριά σε περιόδους ισχυρής ανάπτυξης -με υποθήκες,προσωπικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες- τόσο βαθύτερη είναι η επακόλουθη ύφεσηκαι τόσο πιο αδύναμη η ανάκαμψη, αναφέρει το ΔΝΤ. 

Σε περιόδους κρίσης, οι μεγαλύτερες συρρικνώσεις οικονομικής δραστηριότητας δενοφείλονται μόνο στην επακόλουθη μείωση της αξίας των κατοικιών (και άρα«υποτίμηση» της περιουσίας των νοικοκυριών) αλλά ο συνδυασμός αυτής τηςσυνθήκης με το υψηλό επίπεδο ιδιωτικού χρέους.


Εξετάζοντας το πώς αντιμετωπίστηκε η Μεγάλη Ύφεση, αλλά και η υποχώρηση τιμώνκατοικιών στην Ισλανδία και την Ουγγαρία σήμερα, την Κολομβία το 1999, και τηΣουηδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία τη δεκαετία του 1990, η μελέτη καταλήγειστο ότι οι επιπτώσεις της «φούσκας» των τιμών κατοικιών στην οικονομική δραστηριότηταμπορούν να αντισταθμιστούν με κυβερνητικές πολιτικές που στοχεύουν στη μείωσητου χρέους των νοικοκυριών.

«Τολμηρά και καλά σχεδιασμένα προγράμματα αναδιάρθρωσης του χρέους τωννοικοκυριών όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '30 και στηνΙσλανδία σήμερα» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, «μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις ιδιωτικές χρεοκοπίες και τιςκατασχέσεις».
πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ