2013-10-05 16:59:44
Φωτογραφία για Στο ΕΣΥ κέντρα υγείας και ιατρεία IΚΑ
Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ = ΝΑFTEMPORIKI.GR

[email protected]

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο υπουργείο Υγείας για τον μελλοντικό ρόλο του ΕΟΠΥΥ. Επί τάπητος έχει τεθεί η ριζική ανατροπή στην υγεία:

ο οργανισμός να πάψει να παρέχει ο ίδιος υπηρεσίες υγείας και να μετεξελιχθεί αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας.

To μείζον ζήτημα που τίθεται είναι τι μέλλει γενέσθαι με τα πολυϊατρεία του πρώην IΚΑ. Θα ενταχθούν στο ΕΣΥ; Θα συγκροτήσουν μαζί με τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ ένα άλλο ΕΣΥ της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Θα υπάρξουν απολύσεις προσωπικού;

Οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα; Και υπό ποίους όρους; Όπως είναι φυσικό, ο Αδωνις Γεωργιάδης δέχεται σωρεία προτάσεων πάνω και... κάτω από το τραπέζι.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί και της πίεσης που δέχεται είναι η δήλωση που έκανε πρόσφατα ότι «θα κλειστεί στο υπουργείο και δεν θα βγει έξω, αν δεν βρει λύση για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ».


Πλήθος εισηγήσεων

Στα χέρια του έχει πλέον εισηγήσεις τόσο από επιστήμονες όσο και από συνδικαλιστικούς και ιατρικούς φορείς.

Χθες, δε, έλαβε το πολυαναμενόμενο πολυσέλιδο πόρισμα της τριμελούς επιτροπής, που συγκρότησε το καλοκαίρι, με επικεφαλής τον επ. καθηγητή του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυρ. Σουλιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή προτείνει τη διαμόρφωση ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την υπαγωγή σε αυτό όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ. Την εποπτεία την αναλαμβάνουν οι ΥΠΕ. To «αγκάθι» εδώ είναι φυσικά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές εργασιακές σχέσεις μεταξύ των γιατρών IΚΑ και ΕΣΥ.

Στο σημείο αυτό η επιτροπή συστήνει τη σταδιακή σύγκλιση του πλαισίου συνεργασίας των ιατρών με το νέο σύστημα, με την υιοθέτηση της πλήρους απασχόλησης για όλους τους ιατρούς που υπηρετούν στο νέο δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ.

Οικογενειακός γιατρός 

Ακόμη, προτείνεται να εισαχθεί ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού ως δικαίωμα του πολίτη και ως υποχρέωση του συστήματος υγείας έναντι των πολιτών. Ο θεσμός δεν συνοδεύεται από αποκλεισμούς στην πρόσβαση σε ιατρούς ειδικότητας, αλλά ως σημείο αναφοράς για τη συγκέντρωση των πληροφοριών υγείας που αφορούν κάθε πολίτη που τον επιλέγει και την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του. Σημαντικό είναι ακόμη οτι προτείνεται να αναπτυχθούν Δίκτυα Διαχείρισης Χρονιών Νοσημάτων και λειτουργία ομάδας επαγγελματιών υγείας, με επίκεντρο τον οικογενειακό ιατρό και τη συμμετοχή ιατρών ειδικοτήτων.

Διχογνωμία

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με επικεφαλής τον Δημ. Κοντό έχει διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα. Δηλαδή, συμφωνεί μεν με τη λειτουργική ενοποίηση των μονάδων του IΚΑ και των κέντρων υγείας του ΕΣΥ, αλλά αυτά να μην τεθούν uno την σκέπη των ΥΠΕ, αλλά του ίδιου του ΕΟΠΥΥ!

Ουσιαστικά, δηλαδή, η πρόταση αυτή αφορά τη δημιουργία ενός οργανισμού παρόμοιου με τους Οργανισμούς Διατήρησης της Υγείας (ΗΜΟ), που λειτουργούν στις ΗΠΑ.

Βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι συμβάλλουν στον έλεγχο του κόστους, αλλά κύριο μειονέκτημά τους είναι ο περιορισμός των επιλογών για τους πολίτες-ασθενείς. Φυσικό, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν από τον υπουργό Υγείας και την ελληνική κυβέρνηση είναι υπό την αίρεση της τρόικας.

Οποιασδήποτε μορφής «κρατικοποίηση» των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και περιορισμός στην πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ιδιώτες γιατρούς, λόγω κόστους, θα οδηγήσει σε «επανάσταση» των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών.

Η πρόταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ πρόσφατα μία μεγάλη μελέτη με αντικείμενο το σύστημα αποζημίωσης δημοσίων και ιδιωτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και πρώην γ. γ. του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο. Ειδικότερα, περιληπτικά προτείνεται:

• Ένα σύστημα ΠΦΥ των δημόσιων δομών, υπό τον έλεγχο των ΔΥΠε που θα συμβάλλονται για τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας (αλλά και δευτεροβάθμιας/τριτοβάθμιας) περίθαλψης με τον ΕΟΠΥΥ (για την κοινωνική ασφάλιση) και με την 'Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (για την ιδιωτική ασφάλιση), αλλά και με τη δυνατότητα να συμβληθούν με ατομική επιλογή, οι καλύτεροι από το σύνολο των ιατρών της χώρας που το επιθυμούν. Βάσει των παραπάνω, η πρόταση για τους παρόχους ΠΦΥ περιλαμβάνει την πλήρη απασχόληση των γενικών γιατρών ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ και την ενίσχυση του αριθμού των συμβεβλημένων οικογενειακών (γενικών) ιατρών (συνολικά 2.000 για το 2014 και 3.000 για το 2015), οι οποίοι θα συμβάλλουν πρωτίστως στη συγκράτηση της ροής των ασφαλισμένων σε υψηλότερα επίπεδα περίθαλψης.

Ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αφοσιωθεί στην αξιολόγηση των παροχών και στη σύναψη σχετικών συμβάσεων για την αποζημίωση των υπηρεσιών (βάσει πάγιας αντιμισθίας/capitation για τους οικογενειακούς ιατρούς, κατά πράξη/fee-for-services για τους ιατρούς ειδικοτήτων, ενός συστήματος προοπτικής εξωνοσοκομειακής τιμολόγησης των συμβεβλημένων διαγνωστικών κέντρων/εργαστηρίων/Κ.Υ./ Δομών ΦΚΑ)

Η κατά περιστατικό και περίπτωση αποζημίωση θα μπορεί να γίνεται μέσω ενός συστήματος προοπτικής αποζημίωσης κατά το πρότυπο των KEN/DRGs (ΟΕΠΦΥ/ APGs), που στην έρευνα κοστολογήθηκε λίγο πάνω από τα 20 ευρώ. Αυτό προτείνεται να εφαρμοσθεί από 1.1.2014 για τις συμβεβλημένες μονάδες του ΕΟΠΥΥ (ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα), αφού εγκριθούν οι σφαιρικοί προϋπολογισμοί 2014.

Η μελέτη καταγράφει τρία σενάρια:

l. Αν εφαρμοσθεί το σύστημα των 3.000 οικογενειακών γιατρών και παιδιάτρων το 2014, τα έως 5 εκατ. Ελλήνων στη λίστα τους θα έχουν εκτιμώμενες εξετάσεις έως 25 εκατ. που θα κοστίσουν στον ΕΟΠΥΥ 100 εκατ. που προβλέφθηκαν στον προϋπολογισμό (άλλα 100 στο μέλλον για την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος που θα προκύψουν από ανάλογες από τα παρακάτω εξοικονομήσεις).

2. Αν ενοποιηθεί το σύστημα ΕΣΥ-ΕΟΠΥΥ στις ΔΥΠε με βάση την πρόταση, το κόστος των (έως 500) δημοσίων μονάδων για όλη τη χώρα θα μειωθεί από τα εκτιμώμενα σήμερα 450 εκατ. ευρώ και θα εξυπηρετήσει εξετάσεις άνω των 25 εκατ. με ανάλογες διαγνωστικές.

3. Αν εφαρμοσθεί το σύστημα των 6.000 συμβεβλημένων ιδιωτών ειδικών γιατρών το 2014, θα έχουμε εκτιμώμενες επισκέψεις έως 20 εκατ. που θα κοστίσουν στον ΕΟΠΥΥ επιπλέον 150 εκατ. που προβλέφθηκαν στον προϋπολογισμό, σε συνάρτηση με τα πιστοποιημένα - συμβεβλημένα διαγνωστικά κ.λπ. κέντρα, με εκτιμώμενες διαγνωστικές εξετάσεις σε αριθμό αντίστοιχο των επισκέψεων (50 εκατ.) που θα κοστίσουν στον ΕΟΠΥΥ άλλα 250 εκατ. που προβλέφθηκαν στον προϋπολογισμό, πλέον των 50 εκατ. ευρώ για τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας (όλες οι κατηγορίες δαπανών περίθαλψης μπορούν να εξετασθούν ως συγκοινωνούντα δοχεία).

Η πρόταση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας 

ΜΕΛΕΤΗ που έχει εκπονήσει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Γ. Κυριόπουλο, προκρίνει την ακόλουθη λύση: Δημιουργία δημόσιου πυλώνα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με διακριτή δομή και διοίκηση. 

Η βασική σύλληψη εστιάζεται στη δημιουργία ενός οργανισμού παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, ο οποίος θα αποτελεί διακριτή δομή, υπό τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας μπορούν να αγοράζονται από τον ΕΟΠΥΥ είτε από τον νεοσύστατο δημόσιο πυλώνα, είτε από ιδιώτες προμηθευτές με προοδευτική εξίσωση των τιμών, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού και αύξησης της οικονομικής αποδοτικότητας.

Η ύπαρξη του δημόσιου πυλώνα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ μπορεί να ευνοήσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς υπηρεσιών ΠΦΥ και a) να επηρεάσει τις τιμές των υπηρεσιών των ιδιωτών προμηθευτών, ώστε να ισορροπήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα, λόγω ανταγωνισμού και (β) να αποτρέψει τη δημιουργία φυσικών μονοπωλίων ή ολιγοπωλιακών πρακτικών, τα οποία αναμένεται να δημιουργηθούν εξαιτίας της απουσίας ενός «αντίπαλου δέους» από πλευράς της δημόσιας παροχής.

Ειδικότερα, προβλέπεται η ενοποίηση όλων των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (σε 320 - 350 δίκτυα με βάση την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το σχέδιο «Καλλικράτης») υπό ένα οργανωτικό σχήμα. Επιπροσθέτως, η διαχείριση του ενιαίου προϋπολογισμού για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ, η λειτουργία του οποίου ενισχύεται μέσω της ίδρυσης θεσμών, όπως η επιτροπή διαπραγμάτευσης, η επιτροπή βέλτιστης πρακτικής κλινικού ελέγχου, καθώς και το σώμα εμπειρογνωμόνων υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα εγγραφής σε ένα δίκτυο και έναν γιατρό αναφοράς (γενικός γιατρός, παθολόγος, παιδίατρος, γυναικολόγος). Ο ρόλος του γιατρού αναφοράς σχετίζεται με την παρακολούθηση

του ασφαλισμένου, αλλά και την παραπομπή του σε ειδικούς γιατρούς και νοσοκομεία, ενώ η συνέχεια της φροντίδας επιτυγχάνεται μέσω της αντίστροφης παραπομπής (δηλαδή της παραπομπής από τον ειδικό ιατρό στον ιατρό αναφοράς για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ασθενούς).
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ